bugün

bel fıtığı

bilgisayar ve masa başında geçirdiğim senelerin ardında bir yatak kaldırma eylemi sonucunda sahip olduğum fıtık. kas spazmıdır diye kendimi avutup ağrı kesicilerle idare edip kendisini ihmal ettiğim iki buçuk ayın ardından banyo yapıp ceyranda kaldığım bir on dakikayı fırsat bilerek bana ''selam dostum, bundan böyle birlikteyiz müsadenle hayatının içine etmeye geldim, ben şöyle L4-L5 sol tarafa konuşlanayım. obaaa amma rahatmış la '' diyerek kendisiyle ömür boyu sürecek dostluğumuzun başlamasına vesile olmuştur.
bugünden sonra 3 ay kadar bağsurlu gibi oturup kalkmama sebebiyet vermiş, yatakta sağa sola dönmenin ne kadar sistematik bir iş olduğunu anlamamı sağlamış, sağlıklı bir belin ne büyük bir nimet olduğunu ibreti alem olsun diye göstermiştir.
şimdi sözlük bakma böyle güle oynaya anlattığıma, ağrıdan müzdarip olduğum o 6 ay hayatımın en iğrenç günleridir aslında. 20 yaşında olmama rağmen kendimi 80lik nine gibi hissettiğim günlere tekabül eder. peki şimdi nası kurtuldun arkadaşım sen bu hastalıktan dersen:
Kural 1: fıtığını kabullen. o yokmuş gibi davranma.
Kural 2: ağrının olduğu dönem ağır çekimde hareket etmeye mecbursun. ani hareketlerde bulunma. sağa sola yavaş dön. oturup kalkarken ağırlığı beline verme.
Kural 3: ağrı kesicilerini içtin ağrıların hafifledi biraz nefes aldın. coşma! iyileştim sanma. aynı öz veriye devam. fıtığın saygı ister canım onu kızdırma.
Kural 4: ağrıların hafifleyince günde yarım saat tempolu yürü. bu süreyi zamanla 45 dakikaya çıkar.
Kural 5: Kesinlikle yüz. Haftada 3 gün sırt üstü yüz. Bu altın kural. Ben bu illetin üstesinden yüzerek geldim sevgili bel fıtığı mağdurları.

şimdi bakıyorum arkadaş hayatım resmen ikiye ayrılmış. fıtıktan önce fıtıktan sonra. oturma pozisyonun, ders çalışma saatlerin, çalıştığın iş, yaşam tarzın, yattığın yatağa varana kadar fıtığın emrindesin.

ama şöyle bir bakıyorum fıtıktan önce nasıldım? gününü bilgisayar başında iki büklüm geçiren, afedersiniz şurdan şuraya kıçını kaldıramayan, günde 12 saat uyusa da uykusunu alamayan bir hımbıldım. şimdi maksimum 7 saat uyusam kendiliğinden uyanıyorum. yürüyüşümü yapıyorum. haftada 3 gün düzenli olarak yüzüyorum. hiç olmadığı kadar kendimi enerjik hissediyorum. aslında bir süre sonra farkediyorsunuz ki fıtık sizi şöyle bir silkeleyip napıyosun olum kendine gel bu ne biçim hayat tarzı mına koyim diyip ipleri eline alıyor ve sizi insan gibi yaşamaya davet ediyor.