bugün

yazarların yobaz tanımları

tanımlamalar;
yobaz: düşüncesini edilgen bir halde aldığı ve üzerine konuşamadığı bu düşüncenin, kendi iç dinamiklerinden ortaya çıkan davranışları gene edilgin bir biçimde sürdüren kişiye verdiğim addır.
tanımlama: bir düşünceyle bağlanan kavramın açıklığa kavuşturulmasıdır; yapaydır, sürekli değişir.
birey: kendi varlığı kendi nedenleriyle ortaya çıkan, kendi bilincinin bilincinde ve davranışları sadece kendine sorumlu insana birey diyorum. haliyle birey olmuş bir insan kendi davranışlarıyla doğrudan yargılanabilir. çünkü o insan davranışlarının bilincindedir. bu onu bilinçli harekete yönlendirir.

ben 'yobaz tanımların' sözlük içerisindeki varlığıyla ilgilenmiyorum. bu sözlük yönetiminin, yönetim ile ilgili eksikliğinden kaynaklıdır. (bu süreçte hiçbir neden bahane olarak sunulamaz.) daha çok benim ilgilendiğim alan doğrudan hayatın içindeki yobazlıklardır. söz gelimi bir insan birey olamamışsa)yanlış bir yöntem olan, genellemeyle) yobazdır.

nasıl mı?
açıktır ki bireye getirdiğim tanım bir insana asıl yakışan sıfattır. bir insanın birey olamamasıyla ortaya bir kaç farklı sıfatla tanımlanabilecek insan çıkar ki bunların genel özelliği edilgin olmasıyla ortaktır ve her türlü genellemeye en yakın doğrulamayı gösterendir. haliyle bir ankette gözüken doğruları üzerinde belirgin bir şekilde gösteren bir insan edilgindir.

yobaz insanın edilginliği:
yobaz tanımı zaten göstermiştir ki(birey tanımıyla beraber) davranışları bir fikrin ya da bir bireyin(birey davranışları bir fikir akımı haline gelebilme potansiyeliyle dahildir) etken olduğu ve ezbere oturtulmuş hayat düzeniyle 'duruma göre davranabilme yetisinden uzak' insandır kendisi. bu nedenle yargıları, davranışları, kanaatleri kendi nedenin dışındadır ve değişen hayat şartlarına uyum sağlama adına diğer insanlardan(özellikle bireylerden) çok uzaktadır. haliyle söylediği her şey anında dağılıp gitme ve gerçekten uzaklaşma eğilimindedir ve zaten genelde söylemleriyle bir bireyin sabrını en çok zorlayacak kişi de kendisidir. davranışları konusunda ince bir ayrım yapılması gereklidir. aslında bu türden insanlar sanıldığının aksine katı değildir. bariz ön yargılarıyla ortaya çıkar katılığı ve kendisi gibi görünen bir insana karşı son derece zaaflıdır ve anında davranışları değişebilir.(düşünce yerine davranışı koyuyorum burada çünkü edilgin bir insanın düşünceleri olamaz, zaten başkaları tarafından düşünülmüş şeylerin bir donucu olarak bu düşünceleri davranışlarında taşır.) ki değişir de...

yazarların yobaz tanımları....
bir girdi olarak buraya yazacağım yargı, üstte geçen yazıdan da çıkarılabileceği kadarıyla;
bir insan yobaz tanım girdiği kadarıyla edilgindir ve edilgin olduğu kadarıyla yobaz tanımlar girer ama bir tanım asla yobaz olamayacağı için bir insan kendi yobazlığıyla tanım girdiği kadarıyla edilgindir ve edilgin olduğu kadarıyla da kendi yobazlıyla tanımlar girer.
haliyle bu tarz tanımlar kişiliği açıklama konusunda bariz yeterlidir...