bugün

internetin hayatı ele geçirmesi

"hem beynime giden oksijen miktarıyla ilgili sıkıntılar yaşıyorum, hem de illa tespit s.çacağım" mantığının bir başka tezahürü daha.

ne oluyormuş bakalım. internet denen hede, hayat denen hödöyü ele geçiriyormuş... ne bunlar? birbirlerine 343 km sınırı bulunan düşman devletler...

nedir bu hayat denen hödö? biyolojik olarak, canlı diye kabul edilen zımbırtıların, içinde bulunduğu süreç. burada kastedilen anlamıyla da; canlılık fonksiyonlarımızı yerine getirdiğimiz hallerin toplamı.

internet ne? bu "hayat" denen fiili gerçekleştiren canlıların bir aktivitesi...

e benim oksijen elementiyle, periyodik cetvelle, periyodik sıkıntılar yaşayan güzel kardeşim... tarih denen olguda, bazı yeni teknolojiler, gündelik yaşamda diğerlerinin yerini alırlar. internetten önce tv, ondan önce radyo vs... buna "hayatı ele geçirmek" denmez. hayat zaten; uyuyarak, s.çarak, yemek yiyerek, tv izleyerek, sosyalleşerek geçirdiğin zamanın toplamıdır. teknoloji geliştikçe, yeni gelen teknolojiler, bir öncekinden küme anlamında daha "geniş" olmaktadır elbette. tv'de sürekli etkiye maruz kalırken, internette bir etki-tepki süreci hakimdir.

sinemaya çok meraklı insan için "sinemanın hayatı ele geçirmesi" tespitini s.çmıyorsan, akşama kadar tv izleyen milyonlar için "tv'nin hayatı ele geçirmesi" tespitini üfürmüyorsan, çalışmaya çok meraklı insanlar var diye "işin hayatı ele geçirmesi" sürecinin başladığını iddia etmiyorsan; internet için de kıçını kırıp oturacaksın demektir.

internet, iddia edilen ve kendine sürekli yüklenilen üzere "asosyalleşme" yaratmaz. asosyalleştirecek biçimde kullanılırsa, asosyalleştirir. internet olmasaydı da, asosyalleşen salak, asosyal kalacaktı zaten. internet; tam aksine hayatı kolaylaştırmak, hayatı çeşitlendirmek için son derece faydalı bir araç.

eee "mahalle düzeni" bozuluyormuş. ne sandıydın? her şey olduğu gibi mi kalacaktı? ataların mağarada yaşarken mahalle düzeni mi vardı aq? mahalle düzeninin de zamanı vardı, geldi, geçti. bu mevzulara kafayı takıp yeni teknolojiye çemkireceğine, o teknolojiyle barışıp doğru bildiğin şekilde kullanmayı denesene.

şu s.kimtronik hayatta, iş koşuşturmacasında, keşmekeşte; nefes aldığımız bir internetimiz var. tespit s.çacağım diye ikide bir ona da klişeleşmiş b.klar atıp durmayın aq...