bugün

tarihe yön veren 15 kişi

1.hz. muhammed-ilk modern dinin kurucusu, arabistandaki yenilik hareketlerini başlatan kişi, islam peygamberi.

2.isa peygamber-israil ve çevresinde modernizmi başlatan kişi, bu bölgede barış ve dostluğun temellerini atan hristiyanlık peygamberi.

3.musa peygamber-tarihin ilk büyük başkaldırısını başlatıp 9 felaketle mısırdan 600.000 israilliyle çıkan, ii. ramsesi kızıldenizde yok eden ve ilk insan haklarına önem veren kanunların (on emir) verildiği kişi.

4.hammurabi-ilk kanunları yazarak hukuk temellerini atan hükümdar.

5.büyük iskender-tarihteki ilk büyük imparatorluğu kuran imparator. sınırları doğuda pakistana ve doğu hindistana, kuzeyde kazakistana, batıda dalmaçyaya ve güneyde sudana dayanan büyük bir devlet kurmuştu.

6.fatih sultan mehmed-orta çağı kapatarak yeni bir çağ başlatan ve 1213 yıllık romanın varisi 1000 yıllık bizansa son veren kişi.

7.şarlman-kavimler göçüyle avrupaya gelen lombardt, frank, cermen, sakson ve slav halklarını birleştirip bir ordu kurarak alsace, lorraine, köln, bavyera, hollanda ve belçika, fransa, kuzey italya, avusturya, cermen prenslikleri, danimarka ve polonya dükalıklarını istila edip büyük bir imparatorluk kurdu.

8.mustafa kemal atatürk-bir çok savaşta başarılar gösterdikten sonra 4 devlet tarafından işgal edilen anadoluyu kuva-yı milliye ve ankara hükümeti yardımıyla kurtaran ve türkiye cumhuriyetini kuran, ülkede reform hareketleri başlatan lider.

9.martin luther-tarihte ilk defa bir çok isyan çıkararak katolik kilisesini eleştiren ve karşı çıkan luther katoliklikten ayrı bir mehzep olan protestanlığı kurdu.

10.vladimir lenin-ilk sosyalist ve komünist devleti (ayrıca ilk ve tek ateist devlet) kurarak tarihte bir ilke imza atmış ateist komünist.

11.karl marx-komünizmin ve sosyalizmin kurucusu yahudi bir filozof. sonradan protestan olmuştur.

12.kanuni sultan süleyman. belgrad, rodos, macaristan, zigetvar, avusturya ve almanyada bir çok kale ve prensliği, cezayir ve tunusu, aden ve yemeni, habeşistanı ve sudanı aldı. alman kralı karşısında savaşamayıp kaçtı. iran ordusunu yendi.

edit:imla

13.cengiz han-moğolistanda kurduğu imparatorluğu yayarak önce çini ve dolaylarını sonra kore japonya ve güney çini istila etti. tayland ve vietnama akınlar düzenledikten sonra orta asya ve hindistana bir çok akın düzenledi ve burayı istila etti. iranı istila ederek anadoluya ve ortadoğuya girdi. ırak ve suriyeyi istila edip orta anadoluya kadar ilerledi. tarihin en büyük devletini kurdu.

14.george washington-amerikada devrimci arkadaşları ve askerleriyle zamanın en güçlü devleti ingiltereyi büyük bozgunlara uğratıp ülkeden atan ve yeni bir devlet kuran politikacı.

15.napoléon bonaparte-önce bir devrimle fransa cumhurbaşkanı oldu, sonra kendini imparator ilan etti,1803-1812 arasında hollanda, belçika, ispanya, italya, isviçre, avusturya, almanya, danimarka, polonya, kırım ve rusyayı istila etti.1798-1801 yıllarında mısırı istila ederek suriyeye kadar ilerledi.1803-1814 arası ordusuyla 2 milyon kilometre bütün avrupayı himaye altına aldı.