bugün

uzun boylu olmak

genelde çok iyi bir şey olduğu düşünülse de birçok dezavantajı vardır. aklıma gelen dezavantajları ve avantajları şöyle:

- uyumak büyük bir sıkıntı olabilir. zira eğer boy 1,90'ın üzerindeyse yatağa sığamazsınız. ayaklar sürekli yataktan dışarı sarkar veya bazen köşedeki tahta dolayısıyla sarkamaz da. bu yüzden bacakları toplamak gerekebilir. o da pek rahat değildir.

- birisiyle yeni tanışıldığı zaman "basketçi misin?" ya da "basket oynadın mı?" şeklinde sorulara cevap vermek zorunda kalınır.

- minibüslerde ayakta durmak tam bir eziyettir. kişi, iki büklüm olur ve minibüsten inince büyük bir rahatlama yaşanır. mümkün olduğunca minibüslerden uzak durmak gerekir.

- eğer boy 2,00 civarındaysa kapılardan geçerken dikkatli olmak gerekir. hatta bazı yerlerde kişi tavana bile çarpabilir. tabii ki bu çok az meydana gelir ama bazı tavanlar yere çok yakın olduğu için mümkündür.

- futbol oynarken genelde dezavantaj olarak görülebilir. zira uzun bir oyuncu muhtemelen çabuk değildir ve özellikle de savunma oyuncularının çok uzun olması iyi değildir. ama uzun boylu olmak, hava toplarında bir avantaj yaratır.

- basketbolda ise tam tersidir. 1,85'ten kısa olmak büyük dezavantajdır. ama tabii ki uzun boylu olmak her şey değildir.

- yağmurlu havalarda şemsiye taşımak da oldukça zordur. belki insanlardan daha yüksekte olur şemsiye ama ağaç vb. yerlere takılma gibi bir ihtimali vardır. şemsiye taşımanın yanı sıra, şemsiye taşıyanlar da tehlike arz edebilir. başkalarının şemsiyesi uzun boylu kişinin yüz seviyesinde olduğu için şemsiye göze girebilir. bundan dolayı sürekli dikkatli olmayı gerektirir uzun boylu olmak.

- arabalara sığmak da büyük bir sorundur. özellikle de nissan micra veya suzuki swift gibi arabalarda ayakları koyacak yer bulmak pek kolay olmaz. koltuk en geriye çekilir ama böyle bir durumda da arkada oturan kişinin ayakları sıkışır. hele arabadaki herkesin boyu 1,85'in üzerindeyse yolculuk eziyete dönüşür.

- uzun boylu olmak, büyük eller ve parmaklar anlamına da gelebilir. bu, nokia e72 gibi klavyeli telefonları kullanırken sıkıntı yaratır. mesaj yazarken uğraşmak gerekir.

- zaman zaman, "orada havalar nasıl?" gibi saçma esprilere zorla gülmek zorunda kalır insan.

- uzun boy, biriyle öpüşürken de sıkıntı yaratır. bir de karşıdaki kişinin boyu 1,65 civarındaysa bayağı eğilmek gerekir.

- evde perde takılacağı zaman kurtulma şansı pek yoktur. eğer kişi, evdeki en uzun kişiyse bütün perdeler o kişiye taktırılır. hatta komşular da perde takılmasını rica edebilir. (bana okulun perdelerini taktırmışlardı.)

- kıyafet bulmak da sıkıntıdır. bir tişört beğenirsiniz, boyunu tutturursunuz ama bu sefer bol durur. bedenini tutturursunuz, kolları kısa gelir. ayakkabı bulma konusunda da bu tür sıkıntılar yaşanır. eğer ayaklar çok büyükse, ayakkabıları özel yaptırmak gerekebilir.