bugün

Ülkeyi değil ananı batıdan kurtarmışlardır genco. Haaa yine de senin mantığınla hareket edecek olursak şu an ki durumumuza bakarak, komple yazılalım arap nufüsuna. Araplaşıyoruz nasılsa...
yüzlerce yıldır osmanlının da yaptığıdır. her türlü gelişme için batıya dönmüşlerdir. doğu mistiklikten kafayı yemiştir çünkü. senin batının bilimi diye bildiğin dünyanın gerçeğidir. bilimsel olarak ortaya çıkmıştır. sen muskalar yazarken onlar demiryolları döşüyordu.
büyük petro ve meiji gibi yapmaktır.

onlar da ülkelerini batıyı taklit ederek geliştirdiler ve sonra batıyla defalarca savaştılar.

neyin ne olduğu şurada anlatılmıştır: (bkz: japonlar batının tekniğini aldı kültürünü almadı)
büyük petro ve meiji gibi yapmaktır.

onlar da ülkelerini batıyı taklit ederek geliştirdiler ve sonra batıyla defalarca savaştılar.

neyin ne olduğu şurada anlatılmıştır: (bkz: japonlar batının tekniğini aldı kültürünü almadı)
çelişki barındırmayan durumdur. ülkeyi batılılardan kurtarmak, batıyı teknoloji ve bilimde takip etmekle zıtlık arz etmez. yoksa bugün avrupa birliğine girmeye çalışan hükümetlerin hepsini suçlamak gerekir.
atatürk batılıların yozlaşmış, barbar ve vahşi durumlarından kurtarıp

insancıl yönleri ile kendimize yeni yol cizmemizi istiyordu.

Tabi müslüman düşmanlığı paçalarından akanların atatürkten sonra ülke yönetiminde söz sahibi olmasından sonra olaylar farklı gelişti.

Halen bu sorunun sıkıntılarını çekmekteyiz.

okullara sırf başı kapalı diye ögrenci alınmamaktadır.

bunun adınada özgürlük demektedir bazı insanlar.
atatürk elbette türkiyeyi batılılaştıracak, avrupayı bırakın araplar gibi geri kalın mı demeliydi?
içi boş ve önyargılı bir bakış açısının ürünü olan iddiadır. atatürk'ün batılılaşmadan kastı batılı ülkelere benzemek değil, batılı ülkelerin diğer medeniyetleri geride bırakdığı pozitif düşünce ve teknik kabiliyet unsurlarında onları yakalayabilme mücadelesidir. bunları gerçekleştirebilmek için mutlak şekilde ülkeyi geride bırakan unsurlardan ve kafa yapısından arınmak gerekiyordu. gerçekleştirilmek istenen de bu oldu.

yeni bir devlet kurulduktan sonra bu devleti aynı zamanda siyasi ve diplomatik olarak dünya ülkelerine kabul ettirmemiz gerekiyordu. bu sebeple de anti-revizyonist ve yayılmacı olmayan bir politika anlayışı benimsendi. bu da doğal olarak batı ülkeleri ile ilişki kurmak anlamına gelmektedir.

atatürk'ün türk kültürünün içini boşaltarak, batı kültürünü başlı başına empoze ettiğinden söz edilemez. çünkü atatürk dönemi icraatlarıyla ulusçu ve türkçü kültürün, modern politik anlayış ile yeniden hayat bulabilmesini amaçlamıştır.

atatürk'ün gereken zamanlarda birçok yabancı ülkeye ültimatom ve ayar vermekten kaçınmadığınıda unutmamalıyız. hatta bu ülkelerin arasında ingiltere, italya, fransa gibi kendilerine benzemekle suçlandığımız ülkelerde bulunmaktadır.
kurulan devlet çakma bir devletti zaten. uyumsuz parçalara sahip toplama bilgisayar gibi.