bugün

Akıllı insan kendini yönetir, zeki insan ise hem kendini hem başkalarını yönetir.
Zeka bir sermayedir. Akıl ise bu sermayeyi kullanma yeteneği.
Zeki insan dünya için çalışandır. Akıllı ise ahiret için.
Çoğumuzun tanık olduğu çalışıp didinip bişeyler başaran üreten ama birlikte çalıştıkları kişinin falan kurbanı olup kaybeden insanlar zekilerdir fakat akıllı değillerdir.
kişisel görüşüm; akıllı insan mantığını kullanabilecek kadar kontrole sahiptir. sadece zeki varsayılan insanlarsa başvuracakları eylemin mantığa olan yatkınlığını sorgulamazlar.
akıllı insan sürekli öğrenmeyi,birşeyler denemeyi bulmayı,keşfetmeyi,icat etmeyi,strateji geliştirmeyi ve toplumsal sorunlara çözüm aramayı seçer.
zeki insansa kendini toplumundan daha ileri düzey olarak görür ve her zaman ders vermeyi seçer hayatta herşeyi bildiğini sanar.çok çabuk beynindeki hazır şeyleri kullanarak çözüm yolları oluşturur,bu insanlar ansiklopedi gibidir.
akıllı insanlar ise arama motoru gibidir bunlar hazır olan şeyi değilde olayın gidişatına göre çözümler üretir.
Zeka teknik bir husustur. Ama sadece rasyonel anlamda değil. Şiir gibi mesela. Kesinlikle zeka gerektirir. Zeka akıllılığı öncelese de akıllı olma bir tercihtir. Fark buradadır. Kişi çok zeki olmasına ragmen akıllıca hareket etmeyebilir. Akıllılık anlık da olsa genele de yayılsa fark etmez, prensip haline gelmiş bir idare ve idame verimliliğidir.
soru: sen zeki misin akılli mi?
cevap: ikisi de aynı değil mi?

h a y ı r ikisi aynı şey değil?

cevabı aşağıda.
(bkz: zeki misin akıllı mısın sorunsalı)
Zeki olma doğuştan gelen bir yetenektir. Akıllı olma ise çalışarak, tecrübelerden sonra edinilendir.
görsel
Zeki diye kişi adı varken akıllı diye yoktur.
zeki pek bir halta yaramaz. akıllı her zorluğun üstesinden gelir.
Zeki insan iyi satranç oynar ama ders çalışmak sıkıcı gelir.akıllı insan hem satranç oynar hem de ders çalışır.
zeka var olandır, akıl kullanılan.
https://m.youtube.com/watch?v=yzeBvLXtZZU
Zeki insan etik kuralları sorgulamaz. Akıllı ise sorgular. Zeki naifliği önemsemez, akıllı ise her zaman naiftir.
Akilli demek icinde "uslu" anlami barindirir. Zeki icin boyle bir sinirlama yoktur.
zeka anlama, kavrama yetenegidir (bkz: anlayış). zeki insanin hafizasi kuvvetlidir, bilgiyi saklar. kütüphane gibi ögrendigi bilgiyi direk cikartir. ögrendiklerini uygulamaya sokmadigi sürece bir ise yaramaz.

akil, mantikla dogru orantilidir. akilli insan zaten zakasini kullanan kisidir. mantigi ile bilgilerini analiz eder, düsünür, tasarlar ve uygulamaya sokar.
zeka kullanmasını bilenin işine yarayan birşey, bir insan akıllı olurken aynı zamanda aptal olabilir ama hem zeki hem aptal olamaz.
Zeki insan Türkiye'de yaşıyorsa, zeki bir çocukken, ülkesinin parlak beyinlerini değerlendiremeyen eğitim sisteminde harcanıp gider genelde. Ama akıllı insan, bu eğitim sistemine rağmen başarılı olur. Çünkü çalışkandır. Hem zeki hem çalışkan olan insan ise az bulunur. Genelde bu özelliğin ikisi bir arada bulunmaz. Zekâ varsa çalışkanlık yoktur çoğu insanda. Çalışkan insanlar zaten zeki olmasa bile çalışkanlıkları sayesinde mutlaka başarılı olur.