bugün

bilimsel adı somnambulism olan uyku problemi.
--alıntı--
06-12 yaş arası çocuklarda görülen uyurgezerlik uzmanlarca hastalık olarak kabul edilmiyor. sorun doğru yatma tekniğinin tam olarak bilinmemesinden kaynaklanıyor.

biliminsanları, uyurgezerliğin hastalık olmadığının altını çiziyor. uyurgezerlik, rüya görülmeyen derin bir uykudan uyanma probleminin yarattığı bir sonuç olarak tanımlanıyor. uyumama gibi bir sorundan çok uyanma sorunu olarak düşünülen bu özellik, insanların uyanmayı isteyip de içten içen takılması ve uyanmayı tam olarak başarmaması olarak da ifade ediliyor.

uyandırma yöntemi

uyurgezerler genelikle gözleri kısmen açık dolaşırken, engeli alanlarda da adımlarını uydurarak hareket edebiliyor. konuşmaları algılayabiliyor, soruları cevaplandırıyor, ama uyanık değil ve bu noktada en zoruna giden şey uyur gezer halde iken zorla uyandırılması. çünkü, bilimsel olarak çok derin bir uyguda oldukları tespit edilen uyur gezerler rahat bırakılmayı istiyorlar.uyurgezeri uyandırma yöntemlerine de dikkat edilmesi gerekiyor.

çocuklukta başlıyor

bilim insanları, uyurgezerliğin genellikle çocuk yaşta baş gösterdiği ve en sık o dönemde yaşandığını ortaya koyuyor. çocuklardan %3’ten fazlasının uyurgezer olduğundan yola çıkılıyor, ancak çocuk büyüdükçe uyurken gezme vakalarında da ciddi bir azalma meydana gelmeye başlıyor. bilim insanları, çocuklardaki uyurgezerliğin çocukların doğru yatma tekniğini bilmemesinden kaynaklandığını söylüyor. uyumanın bir çok aşamadan sonra geliştiğine işaret eden bilimadamları, çocuklardaki rüya vakalarının da düşük olduğunu belirtiyorlar. yani çocukların rüya görme oranı %50 iken büyüklerde %90’a çıkıyor. uyurgezer olmamanın önemli bir önlemi ise sık aralıklarla rüya görmek.
--alıntı--
Cingolozun seni çağırdığı durumdur. örnek altınlarınız çalındı ve çok üzüldünüz, akşam rüya'ya dalmadan önce ve yahut rüyada olduğunuzu çaktığınız vakit geliyor, ("lan ben rüya görüyom ya, şimdi uyanırım".) bok uyanırsın çünki karşında siyah bişey çıkar (harry potter daki death eaters'lar gibi)ve sana "ben cingoloz senin altınlarının nerde olduğu biliyorum, istiyorsan benimle gelebilirisin". sende tamam dersen, uyurgezer modunda kalkarsın ve bu yaratığı takip edersin ve seni bilmem nereye götürür. Bi tanıdığımın altınlarını bulma ayağıyla onu taaa parka yakın bi yere götürmüş ve arkadaşımın ödü bokuna karıştı. sakın dinleyipte takip etmeyin.
en şanlı ve kötü namlısı, "lady machbet"'tir.
Bende var olan. Bilinç kapalıyken duyu organlarının çalışıyor olma durumu. Çok komik vakalarım vardır. Çocukken annemde de varmış.
Mesela bir sabah eşim beni onun ayakkabılarını giymeye çalışırken bulmuş. En son vakam bu sanırım. Konuşursunuz anlamayız, asla hatırlamayız, tehlikeli değiliz. Gidip salonda oturuyormuşum ara ara geceleri. Bir keresinde de evden çıktım gidiyordum bir gece, ablam yakalamıştı. Şu ana kadar bir yere gitmedim. Sanıyorum bu beyinin ara ara " bensiz idare et , çok Yoruldum " deme şekli.
uyurkonuşurluk da dahil mi bu olaya.
son birkaç aydır yaşadığım bir durum. beynim uyurken bedenim ne halt ediyor bilmiyorum ama başka yerde uyandığında o 2 dklık şaşkınlık hoş değil. okul saatlerimin rahat ve HiÇ KiMSE ile görüşmemem sağolsun genelde evde bunu yaşamam iyi bir şey sanırım. mikrofonlu webcam'imi ve bu başlığı aynı gün içinde bulmam ilginç bir tesadüf. işsizliğim tuttu. bundan sonra yatarken webcam'i ayarlayıp yatacağım.
bazen ölüme kadar götürebilir.

http://www.sozcu.com.tr/2...e&utm_campaign=gundem
bi insan rüyasında çalışır mı yahu?! müşteriye para üstü verirken kolumu duvara vurmaktan morarttım.
hayır bide rüya olduğunu bile bile uyanıp tekrar uyuyorum çok muşteri var diye.

hayır kesinlikle işkolik değilim.
Uyku esnasında yürümektir. Çeşitleri vardır. En fazla yatakta dikilip tekrar geri yatıyorum. Dikkat ettim psikolojim bozuk olduğunda daha sık yaşıyorum bu durumu.
Etiyolojisi pek bilinmeyen bir uyku hastalığı. Serotonin hormonunun hastalığın etiyolojisinde rol aldığı düşünülmektedir. Non-REM uykusu sırasında ortaya çıkan bir çeşit uyarılma bozukluğudur. Daha çok çocuklarda idiyopatik olarak görülür, ancak sık sık olması veya yetişkinlerde ortaya çıkması halinde altta başka patolojilerin varlığı araştırılır. Stres dahil bir çok faktör buna sebep olabilir.
non-rem uyku evresinin sonunda ortaya cikabilen bir durum. rem uykusuna gecmeden once boyle seyler olabilir. bu genelde zararsiz bir uyurgezerlik olabilecegi gibi zaman zaman zararli da olabilir. genelde yataktan kalkip amacsizca dolasan kisiyi tutup tekrar yataga gotururseniz uyumaya devam eder. eger rem uykusunda boyle bir sey olsaydi bu cok daha kotu olurdu. ancak rem uykusunda kaslarimizin buyuk bir cogunlugu felc halinde oldugu icin ruyada gordugumuz olaylara tepki veremeyiz. bu da bizim ve cevremizdekiler icin iyi bir seydir.