bugün

Olmayan bişi nasıl gelişebilir ki.
Napıcak millet bilimi.yeniyor mu yenmiyor içiliyor mu içilmiyor fotoğraf çekiyor mu çekmiyor gaza basınca gidiyor mu gitmiyor kumandaya basınca mal mal başında iki saat geçiyor mu geçmiyor binlerce lira verip koluna takıp millete hava atılıyor mu atılmıyor e nabıcaz bilimi de bididebidi.
çok basit. bu topraklarda sorgulama ne zaman yasaklandıysa, unutturulduysa o zaman gelişmeyi bıraktı bilim.

bunda mezhep ekollerinin dahi etkisi var. islama geçen türkler, itikatta mezhepte türk asıllı imam maturidinin akıl ve delilci yolunu takip etmişlerdir. ne hikmetse osmanlının son dönemlerinde maturidi ekolü unutturulmuş, yerine imam eşari ekolü getirilmiştir, ki genelde arapların itikatta mezhep imamıdır. aklı ön planda tutmaz.

bu bağlamda kendisi de entüisyonizm akımı temsilcisi bir ortaçağ filozofu olan gazali'nin bu coğrafyada müfredatlarda felsefeyi yasaklamasını hiç doğru bulmuyorum.

atatürk de aslında diyaneti maturidi ekolüne göre sorgulayıcı akılcı düzende kurduysa da ne var ki maturidilik ekolü kısa süre sonra unutturulmuştur.

edit: her şeyi dine bağlamayın diyecek gerzekler için ekleyim bu toprakların önemli bir yüzdesinin inancı islam. bu nedenle dini ekoller çok önemli bu konuda. maturidi bilinci oluşturulmadı. insanlar çocuklarını sadece kuranı arapçasını öğrenmeye yolladı camilere. hiç kimse de abi neymiş bu ne anlatıyor diye açıp bakmadı. şekil müslümanlığı yaşadı insanlar. hala da trt de kuran tilavet yarışmaları düzenleniyorsa bu bizim ayıbımızdır.
benim bildigim tee ilkokuldaykenden beyin göçüne maruz kaliyoruz. yaş 32. haberlerde okudum adam bi cnc makinasi geliştirmiş otomatik. burda kimse ilgilenmemiş. projeyi yurt dışına gönderiyor patenti karşılığı kabul edip tonla para veriyorlar. adam üzülüyordu needen? diye.
Bilim farklı düşüncelere saygı duymakla gelişir. Oysa biz millet olarak yaratıcı düşünenlere hhheh amiga goyim bı senin aklına geldi bu dediğimiz için, devlet bilimsel gelişmeler yerine organik hoşafı odullendirdigi için , çalışmadan okumadan emek vermeden zengin olanların sayısı gittikçe arttığı için bilim gelişmez.
zeki olanlar zaten yurtdışına gidiyor, geriye gerzekler kalıyor.
çünkü türkiye'de "bilim adamı" sıfatı taşıyanların çoğu bilim peşinde değil de rütbe, makam, mevki peşinde koşuyorlar.

bakınız ordinaryus profesör cahit arf bunu ne kadar güzel açıklamış.
görsel

dün de böyleydi, bugün de böyle.
dün makam, mevki peşinde koşanlar; bugün ayrıca bir de siyaset peşinde koşuyorlar.

edit: cahit arf'i tanımayanlar için---> (bkz: 10 türk lirası)
valla benim çevremde hiç bilim adamı olmak istiyorum diyen duymadım. bırak bunu doğrudan bilim ile alakalı bir meslek söyleyen bile duymadım. herkes varsa yoksa subaylık, polislik, askerlik vb. mesleklere yöneliyor yahut yönlendiriliyorlar. azcık maaşım ağrısız başım lafını çok yanlış anlamış bir milletiz. bir kere geliyoruz bu dünyaya.
din yüzünden?
görsel
Eğitime ve argeye çok önem veriyoruz çocuklar bir gelişiyor bir ilerliyorki sorma gitsin. Diyanete yine kadro açıldı işte git öğren birileri kaç kere evlenmiş ... Son karısı kaç yaşındaymış... Hatta geliniyle niye evlenmiş......
aslında gelişmiştir fakat çok az çünkü insanlar yeni fikirlere açık değil. üretken değiller.
okuma, araştırma ve eleştirel düşünme alışkanlığının yeterli düzeyde olmaması ve yeni şeyler deneme eğilimi olmaması. veya bunları yapmak isteyenlerin ezberci zihniyetler tarafından daha küçük yaşta soğutulmaları.
sosyal hayat olarak baz alırsak; "mitsel, retorik veya diyalektik" olana gereğinden çok daha fazla ağırlık verip, "nesnel" olana gerekenden daha az önem vermek denebilir.

hülasa; varsayalım ki, sosyal hayat 100 birim, bu yüz birimin 90 ını ilk başta söylediklerimiz için harcarsak, diğer devletler öteki için yani "nesnel" olan için diyelim 70 birim çalışırsa, otomatik olarak nesnel kazanım açısından geride kalırız.
çünkü türkiye.
kısa vadede karın doyurmuyor
Bırak bilimi daha sendikalaşma olayını gerçekleştirememiş, sokaktaki vatandaşın düşünce özgürlüğünün umrunda olmadığı, 1 yıllık maaşımızla hatta 2 yıllık maaşımızla 0 yada 5 yaşını aşmamış bir araba alınamayan, insanların ömründe 1 kere ailece yurtdışı tatili hatta bırakın yurtdışını Akdeniz tatili yapamadığı, 1 kilo etin 1 günlük çalışma ücreti kadar olduğu, tohum fiyatlarının tavan yaptığı, tarım politikası olmayan, devlet planlama teşkilatının yok edildiği bir ülkedeyiz. Günlük 8 saat çalışmanın ve cumartesi tatilinin hayal olduğu, karbonhidrat ile beslenmekten Avrupa obezite haritasında birinci olan, nüfusunun yüzde ellisinin asgari ücret ile geçindiği bir ülkedeyiz.
Bu şartlarda olan bir ülkede bilim gelişemez, gelişirse ancak devlet desteği ile ite kaka gelişir.
Ekonomisi kötü olup bilim yapan az ülke var dünya da onlarda Rusya ve Çin başka bir örnek yok.
Aç adam, sosyalleşme ihtiyacını gerçekleştiremeyen adamın umrunda olmaz bilim, tarih, düşünce özgürlüğü ve nicesi...
görsel
*ithalata teşvik, yerli üretimi her alanda -tarım, hayvancılık, fabrika, sağlık, eğitim vb.- yok etme ve özele yönlendirerek ulaşılmasını aşırı derecede ulaşılamayacak düzeyde zorlaştırma
*eğitime-öğretime ve teknolojiye önem ve değer vermeme(bugün yerli denilen ürünlerin hiçbiri aslında yerli denilebilecek oranda yerlilik içermiyor ne yazık ki her alanda dışa bağımlıyız)
*dolaylı vergilerin aşırı ve maddi durumu iyi olmayanı kötüleştiren zenginleri daha da zenginleştirecek şekilde olması
*her türlü adaletsizlik ve böylece yanlış-kötü yolda saplanıp kalma
*yöneten kişilerdeki kendini beğenmişlik, makama bağımlılık derecesinde olmalarından dolayı oy kapmak için ülke gelişimini istememeleri ve halkı aklı kullanmamaya, pisliğe mahkum kalmaya yönlendirmeleri vb.
bilim zaten gelişen bir şey değildir. halihazırda gelişmiş olan toplumlarda kendiliğinden ortaya çıkar. mesela bakın bilim hangi ülkelerde yüksek şu anda, hep gelişmiş olan toplumlarda. eskiden de öyleydi, endülüste zenginlikten sıkılıp birbirlerine buzlu badem tıkıyordu millet o yüzden bilim gelişmişti.
kendinizi düşünün, çok gelişmiş bir ülkedesiniz ve para sıkıntınız da yok haliyle. ne yaparsınız? ilginiz olan bir dalla uğraşmaz mısınız?
hala başörtülü/ açık kadın, doğum kontrolü yapmak haramdır, kürtaj yasaktır vb. şeylerle uğraştığımızdan dolayıdır.
biliminizi sikim.
ah akılım zavallım.
bilimsel gelişmişlik toplumsal gelişmişlik değildir. mesela naziler bilimde geri miydi? tabi ki hayır. veya araplar bir zamanlar bilimde geri miydi? hayır. köleliğin olduğu, ne biliyim kadının dışlandığı, çocukların it gibi daha çocuk yaşta çalıştırıldığı toplumlarda da bilim geri değildi. bugün kuzey kore, iran gibi ülkelerin nükleerde çok ileride olmalarını bir gelişmişlik olarak mı alacağız? veya hindistanın uzay yarışında neredeyse kendini ikiye katlamasını kast sisteminin halen daha varlığına bakarak görmezden mi geleceğiz? bilimsel gelişmişlikle toplumsal gelişmişlik arasında ciddi fark vardır. sizin daha hızlı araba yapmanız, ne biliyim uzayda daha fazla uzaya gitmeniz bilimsel anlamda bir gelişimdir fakat eğer toplumsal alanda bir bilim yoksa, ya da bilim salt teknolojiyle sınırlandırılıp toplumsal alana etki eden bir kuram halini almamışsa o halde bilim de bir işe yaramamış olur. türkiye de bilim değil aslında hiçbir şey gelişmiyor ve gelişim salt bilimsel değil aynı zamanda kültürel devrimle de olur. türkiye nin kültürel devrime bilimsel devrimden daha çok ihtiyacı var.
akepe.
görsel
heykel yapma meraklısı kemalist zihniyetler yüzünden denilesi sorunun cevabıdır. evet..
ilk başta sözlükten başlayalım.
görsel