bugün

(bkz: ajdar - best of ajdar)
mor ve ötesi - dünya yalan söylüyor
vega - tamam sustum
mavi sakal - iki yol / kan kokusu..
pentagram - unspoken
tartışmasız şebnem ferah'ın tüm albümlerini kapsayacak istatistik çalışmadır.
manga - şehr-i hüzün
şebnem ferah - kadın
duman-seni kendime sakladım .
Kurban ve ya Özlem Tekin'in bir albümü.
hiç kuşkusuz; malt - kendi adını taşıyan ilk albüm
(bkz: barış akarsu) - (bkz: ıslak ıslak)
SALiM-ALO.
kargo - yalnızlık mevsimi.
başta belirtmeliyim ki bu değerlendirmeyi gerçekleştirirken sert müzik yapan, metale/benzerlerine kayan grup ve sanatçıların albümlerini bu incelemenin dışında tutarak olaya yaklaşmak istedim. adı üzerinde olduğu gibi her ne kadar kullanılan enstrumanlar aynı olsa dahi metal ve rock birbirinden farklı müzik tarzları ve ayrı başlıklar altında tasniflendirilmeleri gerekmekte.

Türkiye'de çıkmış en iyi rock albümünü belirleyebilmek için eğer türk rock'ının köklerine ineceksek ilki 1978 tarihli cem karaca'nın safinaz adlı ep'si olarak karşımıza çıkar. bu albümde progresif, epik ve deneysel öğelerle bezeli şarkılar bizi karşılar. albüm 1970'lerin ikinci yarısının sound'unu barındırmasına rağmen enstrumanların çeşitliliği ve türk motiflerini de gerek sözlerde gerem melodilerde içirmesi sebebiyle zamanı için türk rock'ı açısından mihenk taşı olma niteliğindedir.

daha sonra 1981 tarihli barış manço ve kurtalan ekspres'in sözüm meclis'ten dışarı albümü bu kategoriye sokulabilir. manço ve grubunun daha önceki yeni bir gün ve 2023 adlı lp'lerinden getirdikleri progresif/deneysel çizgi bir parça daha folk bir etkiye bürünmüş ve daha kolay kavranılabilen ama kaliteden ödün vermeyen bir şekle bürünmüştür bu albümde. albümdeki dönence adlı şarkı türk rock'ının en iyi şarkısı kabul edilse yanlış düşünüyorsunuz demeye yüzü olmaz kimsenin diye düşünüyorum. bu albümün belki de bu kadar özel olmasının bir başka nedeni de 1980 darbesinden sonra erkin koray bile arabesk'e kendini kaptırmışken "ki kendisi 70'lerde de arap yarım adasından aldığı şarkıları progresif düzenlemelerle kendi besteleri olarak lanse etmiştir ama 80 sonrası yaptığı işler tamamen arabesktir" barış mançonun bu furyaya kapılmamış oluşudur.

1984 yılında aslında albümlerinin çalışmalarını 1981'de başlatan mfö ele güne karşı yapayalnız albümlerini çıkarır. bu albüm de şu an bile taze kalmayı başarabilmiş, zamanının en iyi müzisyenlerini içinde barındıran bir albüm olma hâcetiyle en iyi türk rock albümleri arasına girmelidir. 2009 yılında çıkarılan albümün 25. yıl özel baskısı bile hala ilk günkü tadı verebilmektedir. albümün en büyük artısının da erkan oğur'un perdesiz gitarı ilk kez kullandığı albüm olmasıdır şüphesiz. güllerin içinden ve bu sabah yağmur var istanbulda adlı şarkılara ayrı bir hüzün katmıştır bu enstruman..

90'ların ortalarına kadar sessiz kalan türk rock piyasası, özlem tekin, şebnem ferah ve teoman gibi isimlerin albümlerini peşi sıra yayınlamasıyla yeniden hareketlilik kazanmıştır.

1996 çıkışlı şebnem ferah'ın kadın albümü hem tüm şarkıları güzel albümlere bir örnek, hem de 90 sonrası türk rock müziği adına çıkarılmış en iyi albümdür kanımca. ingilizce sözlerle dinlemeye alışık olduğumuz melodilerin türkçe sözlere de ne kadar güzel uyduğunu bu albümle görmüş oluruz. nitekim bu albümün yayınlanmasından sonra bir çok rock yaptığını dile getiren kişi "biz bu melodilerin yanlızca ingilizce olarak yorumlanabileceğini düşünüyorduk, türkçe sözlerle nasıl böylesi bir albüm yapıldı ki" gibi şaşkınlıklarını dile getirmiştir.

teoman'ın kendi adını taşıyan ilk albümü kanımca vasatı geçemeyen bir debut çalışma olmasına rağmen O albümü ise gerçekten 90'ların en iyi ikinci rock albümü kabul edilebilecek bir albümdür. bunda teoman'ın yanı sıra şarkılara o zamana kadar alışılmadık düzenlemelerle kendi mührünü basan alper erinç'in de katkısı büyüktür. sonrları kaliteden ödün vermese de bu tarzını bir alışkanlığa çevirecek olan erinç'in bu albümde yapmış olduğu düzenlemeler zamanı için denenmemiş tekniklerdir ve hala daha aynı tonları erinç düzenlemelerinde kullanabiliyorsa zamanının ötesinde bir işin ortaya çıktığı kabul edilmelidir.

2000'lerde Şebnem Ferah'ın Kelimeler yetse, Redd'in kirli suyunda parıltılar ve 21, yüksek sadakat'in kendi adlarını taşıyan ilk albümleri, duman'ın belki alışmam lazım ve 1/2 albümleri çıkan en iyi türk rock albümleri olarak kabul edilebilir.

rock müziğin ülkemizde geliştiği ve daha güzel tınıların her yanı sardığı günleri görmek dileklerimle.
(bkz: şebnem ferah)
(bkz: kadın)
1996 yılı çıkışlı kramp - lan n'oldu albümü sıralamada ilk 10 a girer.
mor ve ötesi'nin hiç bir albümü değildir. en azından bunu bilmek gerek.
rock kavramını yüzde yüz türkçe'ye çevirirsek, kesinlikle aşık veysel albümleridir. canlı örneği için;

http://www.youtube.com/watch?v=fKVWZtV3cbE
teoman - onyedi.
pentagram - bir.
içten yanmalı anket. türk rock?
türk rock yoktur, lakin duman vardır, o da acılı arabesktir ama severek dinliyoruz.
öyle yürekten.
(bkz: seni kendime sakladım)
(bkz: şehr-i hüzün)
yavuz çetin - satılık
cem köksal - set me free
Barış Manço / Mançoloji
Özlem Tekin / 10987654321
Şebnem Ferah / Kelimeler Yetse
Yavuz Çetin / Satılık
MFÖ / Ele Güne Karşı Yapayalnız
Haluk Levent / Yollarda
Emre Aydın / Afili Yalnızlık
Duman / Belki Alışman Lazım
Mor ve Ötesi / Dünya Yalan Söylüyor
Teoman / En Güzel Hikayem

En iyi çok da bu da benden bir demet.
MFÖ - M.V.A.B. (1995)

Bu albüm tüm zamanların en köklü ve en kaliteli yerli grubu mfö'nün mor ve ötesi, duman, athena gibi gruplara nasıl kaliteli müzik yapılır adlı dersi verdiği albümdür.