bugün

sadece para vermekten ibaret olmayan, hiç fakir kalmasa bile yine de olmaya devam edecek hayır dolu eylemler bütünü.

bir selam, din kardeşine bir güler yüz göstermek, yol sorana yardım etmek, sübhanallah çekmek, bir iyilik etmek ve kötülük yapmaktan sakınmak gibi şeylerdir.
(Sa)na (Da) (Ka)lmaz...
dilenci harçlığıdır.
Müslüman kişinin ailesi için yaptığı her harcama sadakadır.
maddi ve manevi yardımlaşmayı ifade eden dini bir kavramdır. allah kabul etsin öncelikle.
kardeşinin/arkadaşının yüzüne tebessüm etmektir.
"dilenci nasıl ihtiyaçtan dilenirse, sadaka veren de ihtiyaçtan verir. sadaka iki ihtiyaç arasındaki bağdır."

paulo coelho-elif
sadakatin tekil hali.
Tebessüm, dili korumak, iki kişinin arasını düzeltmek, aç bir canlıyı doyurmak, ilim öğretmek sadakadır.

Kişinin henüz hayatta iken servetinden bir dirhemi sadaka olarak vermesi; vefat ederken yüz dirhemi sadaka olarak dağıtmasından daha sevap ve hayırlıdır. (Ebu davud. )
dini anlamın dışında düşünmek gerekirse bunu hakikatten bir geri dönüt olarak değilde kişiye ola vicdani duyguların bir hediyesi olarak görülebilir. yardıma muhtaç gerçekten çok insan var ve yardıma muhtaç gibi görünen kişiler le yardıma muhtaç olan kişileri karıştırmayalım.
http://www.youtube.com/watch?v=Q1uS9SNBvhs
insanın çoluk çocuğuna, ailesine yapmış olduğu harcamalar en büyük sadaka sayılmaktadır.

Efendimiz sav hadislerinde şöyle bahsetmektedir;

Allah yolunda harcadığın bir dinar, köle azad etmede harcadığın bir dinar, yoksula tasaddukta bulunduğun bir dinar bir de ailen için harcadığın bir dinar bunlar içerisinde sevabı en büyük olan ailene harcamış olduğundur. (Müslim)

Bir müslüman sevabını allah'tan bekleyerek ailesine bir harcamada bulunursa bu kendisi için sadaka olur. (Müslim)
görsel
Dilencilere kesinlikle verilmemesi gereken şey.

"benden o niyetle çıksın da o ne yaparsa yapsın", ne? salak mısınız olum siz?

Ben Üsküdar'a dilenciler cenneti derim, gerçi eskisi kadar kalmadı ama hala bunaltacak kadar var. Ve bunların çok büyük kısmı artık meslek edinmiş, mesela valide sultan camisinin önünde çocukluğumdan beri gördüğüm "açım abi, açım valla açım ağbi" diyen suratına baksan işin ters gidecek bir herif var, yırtık pantolon ve ceketi üniforma olarak kullanıyor, sağlığı ve uzuvları yerinde kocaman herif olan bu piç kurusu -oradaki esnafın ve babamın söylediğine göre- ta çocukluğundan beri salak üsküdar'lılar tarafından besleniyor.

Gidin kızılay'a veya bildiğiniz güvendiğiniz başka bir hayır kurumuna yapın bağışınızı az çok neyse, gerçek mazlumlara göndersinler. Her gün dilenciye 1 lira vereceğinize kenara atın ayda 30 lira bağış yapın en azından ne bileyim işte.

böyle şerefsiz onursuz çomarları beslemeyin, bu artık ciddi bir sektör haline gelmiş durumda, işin acı tarafı bu kimsenin bilmediği bir şey de değil.
sadece maddiyat anlamında bir şey vermek değil, bir tebessümün, yolda insanlara engel olan bir şeyi kaldırmanın, sırf allahın selamı için bir ortama selam vererek girmenin dahi geçerli olacağı durumdur. verilmiş bir sadakamızın olması ne güzel bir nimettir ve lütuftur. bizi her türlü beladan korumaya kalkandır. dini bir değer gibi görünse de, hayatımızda çok manevi anlamlar taşır. değerlerimizi yitirmemek dileğiyle. gününüz güzel geçsin.
görsel
gerici diye hakaret edilen dinin 1400 sene önce getirdiği sosyal sorumluluktur.

evet, adına sosyal sorumluluk deyince hemen atlıyor bizim elit kesim sadaka desen ıyyk mıyyk ederler.
"Sadaka vermekte acele ediniz. Muhakkak ki bela, sadakayı aşıp gecemez."

Hadis-i şerif.
Yardımcı olmak demektir.
Zabıtanın yakaladığı dilencinin ağzından “ vermesinler abi” , kolay para kazanan adamın sözüdür. Uzun yıllar önce sadaka vermeyi de kesti çoğumuz, sosyal devlet yardıma ihtiyacı olanı bulsun, en iyi yol bu.
En geniş manasıyla insanlara maddi ve manevi yardımda bulunmak ve iyilik etmektir.
"iyilik ömrü artırır, sadaka günâhları giderir ve kötü ölümden korur."

"Sadaka belayı defeder."

"Allah, faiz malını mahveder, sadakaları ise artırır (bereketlendirir). Allah günahta ısrar edenleri sevmez." (Bakara Suresi 276)
görsel
yahudilerden müslümanlığa geçme bir ortadoğu geleneği.
görsel