bugün

sürahi ve su sebil takıntısı var, inandığı yardımcısı olsun.

takma bu katar sebildi sürahiydi hayat kısa. inan değmiyor....
Psikolojik sorunlari olan yazar. Elinde sürahi ile dolasan kucuk insanlar goruyormus... bu insanlarin amaclari da sebildeki soguk suyu bitirmekmis.

Tobe tanrima allah kimsenin basina vermesin zor su ozel sektorde calismak.

Bu arada yazarliga yeni kavusmus, hosgeldin diyelim... kostur bakalim. Terleme fazla.
çaylaklığı bitmiş olan yazardır.
11. nesil yazar. ama henüz çaylak olan yazar.
sivas dolaylarından halk ozanı.
âşık ruhsati baba, diye de bilinir.
"Şevketlüm bir defa teb­dil kıyafet
Gezmek vecîbe-i zimmetinizdir
Memleketin bir tutarı kalmadı
Düz­mek vecîbe-i zimmetinizdir"
dörtlüğüyle başlayan şiirinde devlet ricalini kötülediği için bir süre hapse atılan halk şairi. diğer ismiyle deliktaşlı ruhsati.
Ruhsati Sivas'ın Kangal ilçesinin Deliktaş bucağında yoksul bir ailenin çocuğu olarak 1856 yılında doğmuştur. 1899 yılında gene köyünde ölmüştür. Asıl adı Mustafa'dır. "Ruhsati" takma adından önce, sırasıyla "icadi", "Cehdi" takma adlarıyla da şiirler söylemiştir. Ancak ününü, etkisini "Ruhsati" takma adıyla söylediği şiirlerde göstermiştir. 16 yaşına dek köyünde kalmış, Kusuri'nin saz çıraklığını yapmış, Feryadi'den okur-yazarlık öğrenmiştir. Bektaşi tarikatına katılmıştır. Ruhsati dört kez evlenmiştir. ilk eşi Mihri, ikincisi Fatma, üçüncüsü, Ayşe, dördüncüsü Mühimme'dir. 23 çocuğu olmuştur. Zamansız ölümlerin de etkisi olduğu anlaşılıyor bu çok evlenmelerde. Aşık Minhaci, en yetişkin oğluyken, onun da ölümünü görme bahtsızlığına uğramıştır. Ruhsati, yoksul bir ailenin çocuğu olarak, üstelik yetim öksüz yetiştiği için, dahası yaşamı süresince de güvenlikli, erinçli bir yaşama ulaşamadığı, günleri yaşlarla dolu geçtiği için, çeşitli işlere yönelmiştir. Bir yandan Anadolu'da sazıyla dolaşmış, şiir söylemiş, duvarcılık, değirmencilik yapmıştır. Aşık Mesleki ile birlikte köy köy dolaştığı anlaşılıyor. Ruhsati, bir Bektaşi dervişidir. Gizemcilikle ilgili öğretici şiirlerin yanısıra, özellikle biçimsel yalınlık, söyleyiş ustalığı, geleneksel halk şiiri geleneğini koruyarak söylediği koşmalarla büyük ün kazanmıştır. Etkinlik, saygınlık elde etmiştir. Toplumsal olaylar karşısında taşlamacı, iğneleyici dizeleri, şiirleri de özellikle dikkati çekiyor.
Özetle, saz şiiri geleneğini bozmadan, arılığını yitirmeden gizemciliğin özelliklerini de bir kıyıya itmeden, çileli geçmiş yaşamına karşın toplumsal taşlamacılığını da bırakmayan, hem çağının, hem halk şiirimizin önde gelen sayılı ustalarından biridir Ruhsati.
*