bugün

sahur yaparken bir anda aklıma gelip beni sofradan kaldırıp işbu entry'yi girmeme neden olan mantık hatasıdır.

bildiğiniz gibi persil bir deterjan markası ve reklamında da pınar altuğ, kocası ve kızı oynuyor.

reklamı şu, hep beraber izleyelim...

https://www.youtube.com/watch?v=4F7Wfnt2VuU

fotoğraf:
görsel

şimdi nerede mantık hatası diyeceksiniz? dediniz mi? diyin lan, lütfen...

mantık hatasının kaynağı kızın elindeki içecektir.
büyük ihtimalle çikolatalı milkshake veya kahvedir.
hepimiz biliriz ve takdir ederiz ki hiçbir anne çocuğunu elinde soğuk/sıcak bir içecek varken çarpışan arabaya bindirmez.
çarpışan arabayı geç hiçbir lunapark aracına bindirmez.

reklamın annelere verdiği mesaj şu: lunapark zehir olmaz persil varsa...

ama gel gör ki ortada ciddi bir tehlike var ve gözden kaçıyor.

reklamı izleyen ailelerin bilinçaltına çocuğun elinde bir içecekle lunaparktaki araçlarda eğlenmesi normal bir durum olarak kazınacaktır.
ve tehlike çanlarının çalmasına sebebiyet verir.

bu reklamın televizyon ekranlarından kaldırılması ümidiyle...

başka bir mantık hatasında görüşmek üzere...

edit: videoyu izleyemeyenler için fotoğraf eklendi.
Beynimizin %100 ünü kullanırsak ne olur adlı çalışma.
Pes dedirten doğru bir gerçek, bravo.
Lan yemin ediyorum ben de bu reklama takıldım. Ama bu şekil değil.

Şimdi newton'un üçüncü yasası gereği hareket halindeki bir nesne önüne engel çıkınca zıt yönde bir etki gösterir. Dolayısıyla çarpışan arabada Çarpıştığınız zaman elimizdeki içecek üzerinize değil, çarpan arabaya doğru dökülür.

Fizik dersimiz bu kadar. iyi geceler.
aynı beyin şu repliklere sahip filmin senaristinde de var;

+ ihsan bey'in ölmüş olma ihtimali var. biri bürosunu ve evini aramış. bana yardım etmelisin.
- ölmüş olamaz.
+ burada smokin ceket yok, arabası istasyonda bulundu. kimse smokiniyle tren yolculuğuna çıkmaz.

meraklısına link:
http://www.youtube.com/watch?v=axSXRz97Fe4
çarpışma çok fena, bardağın kapağı falan yerinden çıkıyor. çarpışan oto büyükler içinse çocuğun ne işi var orada, çocuklar içinse öküz gibi çarpan adamın ne işi var orada. bi de gülüyorlar iyimi.
(bkz: entry ve nick uyumu)