bugün

Babamızın bize namazı aşılamak için mecburi olarak yaptığı bir iş. Bazı babalar gösteriş olsun diyede getiriyor biliyorum çünkü yaşadım. Babaa babacığım.
alkol kulanıyor musun? akşamdaaaaaaan akşama, peki namaz kılıyor musun? bayramdan bayrama, bayramdan bayrama.
insanda yine de en ufak bi iman olduğunun belirtisidir.
(bkz: bayramdan bayrama)
(bkz: vicdan meselesi)
bir de bu durumu 'bayram namazına gittin mi hulusi'diye soranlar vardır,bunlar kafa atılası insanlardır.herkesin sevabı günahı kendine kardeşim sanki sorup cevabın olumsuz olarak verilmesi durumunda içleri ayrı bir mutlulukla dolar.bir başkası için (bkz: oruçlu musun)
kimseyi ilgilendirmeyendir.
hiç yoktan iyidir denmesi gereken durumdur.
farz ibadetler süreklilik gerektirdiği için o konuda tembellik eden bünye sünnet veya nafile ibadetlerde titiz davranabiliyor. bir nevi iç rahatlatma da denilebilir.
o onun ibadeti onun sevabı onun günahı sana ne?! derler adama bu işlere fazla bulaşmamak lazım çünkü herkesin kişiselidir, özelidir. ha istediğin kadar laf yürüt adam yine istediği gibi kılar kılmaz onun vicdanına, inanç anlayışına kalmıştır, sen anca boş laf tüketirsin nokta.
normalde oruç tutmadığı halde ,kadir gecesi oruç tutmak gibidir.Yaptığı ibadetlerin değil ,yapmadıklarının hesabının sorulacağını bilen insandır.
islamda her sevabın ve günahın hesabı ayrı olduğuna göre kişinin isteğine bağlı olarak yapabileceği ibadettir.

sünnettir aynı zaman da kültürel ve sosyal bir anlamı da vardır; namaz sonrası bayramlaşma insanları kaynaştırır millet olabilmenin gereklerinden olan, ortak sevinçleri ve heycanları paylaşmanın iyi bir yoludur.
ekmek yemediği halde su içen insan gibidir. normal namaz kılmanın sevabı ile bayram namazı kılmanın sevabı ayrı ayrıdır çünkü.
+ namazla aranız nasıl?
- sosyal kılıcıyım
+ nasıl?
- normalde kılmıyorum ama arkadaşlarla çıkınca iki rekât kılarım.