bugün

tanımsı: muhabbet kuşunu ele gelmeye alıştırma yöntemleridir.

neden böyle bir başlık açtıgımı merak edenlere; muhabbet kuşunun evcilleşmesi için çok ugraştığım için bir nevi yardım.

1. adım: güvenini sağlamak.( genellikle kafesin etrafına elleri koyup alıştırmakla oluyor yavru iken daha çok işe yaradıgı bilinir.)
2.adım: elde evcilleştirme.( kafesin içine eli tünek şeklinde uzatarak gerçekleştirilir.)
3.adım: el ile besleme. (elinize aldıgınız yeşillik, çerez gibi yiyecekleri kafes içinden hayvanın gelmesini bekleyerek besleme. )

bütün bunlar sırası ile yaklaşık 20 günde yapılıyor. sabır gerektiren bir iş kesinlikle.
lütfen bir adımı tamamlamadan diğer adıma geçmeyiniz. yani hayvanın güvenini sağlamadan elinde yeşillikle yürüme üstüne!
katıldığım tespitler ama her şeyden önce sevgi ile yaklaşmak gerekir. örneğin benim beslediğim muhabbet kuşu bir keresinde avucumun içinde uyumuştu.
henüz tamamlayamadıgım süreç. bir gün elime geleceksin bebeğim!
önce ele gelmesi lazım. balık etli olacak.* *
acemi muhabbet kuşu sahiplerinin en önemli sorusudur. kuş şayet yavruysa o kadar basittir ki, ilk salışınızda avcunuza biraz yem koyup yakınına götürseniz dahi hemen gelebilir. yavru değilse ve önceden eğitilmiş bir eşi yoksa -şayet varsa ondan görüp o da yakınlaşır sizinle- korkutmadan elinizi ona yaklaştırmaktır. kafes içinde olabilir, ayak seviyesinin biraz altında tutulması iyi olur. gelmese de her gün her salışınızda bunu tekrarlarsanız elbet bir zaman gelecektir.
2 tane ise aylarca uğraşsan bile ele alışmayabilir.
fakat 1 tane ise kendi kendine size yılışacaktır.
(bkz: geh bili bili)
en kolayı kafesin yanında meyva yada kuru yemiş yemektir. bu canavarlar boğazına çok düşkün olduğu için dayanamayıp bir kaç gün sonra omzunuza, bir hafta sonra da elinize gelmeye başlayacaktır. ama avucunuza alırsanız tüm uğraşlarınız boşa gider. bu hayvan avuca alınmaktan nefret eder.

bu aşamaları kolayca atlatmak için tek muhabbet kuşu besleyin ve o tek kuş mümkünse yavru olsun.
42 defa "şerefsizlik etme lan gel işte" dedim alıştı.
ben bişey yapmadan o alıştı bana ben sadece laptopun başında oturdum ve sağ elimde yerde bekledim ama kuşun kanatlarını kesdik, kesmsekk yine avizenin üstünde yuva yapcaktı, dediğim gibi sağ elim yerde oda yerde dolaşıyor geldi sağ elimin kuş parmağının tırnağına 2 guduk vurup çekildi bende hergun AYNI Olayı tekrarladım ve bir kaç gün sonrada kuş parmağımla başını kaşımaya başladım, şimdi ise bana adeta aşık oldu mered odadan çıkacağım zaman atlayıp zıplıyo bağırıyo çıkma geri gel diyo (misal)
aldığınız kuş ilk önce yavru ve erkek olacak kanatları kesilcek kuyruğa dokunmayın, sonra sizde yere oturacaksınız ve elinizin üstüne ekmek koyup bekleyeceksiniz kesin sonuç alırsınız...

şimdi kuş parmağımın üstüne tünemiş kaşınıyor arada sırada uykuyada dalıyor ..
1. aşama: öncelikle kuşun kafesine çubuk konulur böylece kuş çubuk üzerinde yürümeyi öğrenir.
2. aşama: işaret parmağı yan 1 yapacak şekilde tutulur ve kuşun adı sürekli söylenir.
3. aşama: kuş parmağa geldiğinde kuşa mama verilir.
4. aşama: yaptığı ödüllendirilir ve kafesine ballı yemlerden koyulur.
5. aşama: ilk 4 aşama devamlı tekrarlanır ve kuşun beynine kazınır.
çok sıkıntılı yöntemlerdir.sabırsız bir insansanız gelsene buraya amına kodugumun kuşu deyip kaçan kuşu bütün evin içinde kovalamak zorunda kalabilirsiniz.
Yemlerini çıkarıp biraz aç bırakın daha sonra avucunuzun içine yem koyarak yemesini sağlayın. Tabi hayvanı tutup hadi ye bakayım diye ürkütmeyin elinizi uzatın yavaşça yaklaşıp yiyecektir. Sonrasında yavaş yavaş alışıyor zaten.
eğer muhabbet kuşu kafesinde, aynalarıyla mutluysa ne kadar uğraşırsanız uğraşın sonuç vermeyecek yöntemlerdir. ancak parmağınızı ısırttırır ve gagalatırsınız.