bugün

kültürel yozlaşma , paraya tapınma , kopuk aile ilişkileri , yalnızlaşma , kibir ve hedonizm .
geçmişindeki her şeyi geride bırakamamak.
Fazla modern olmasıdır. Bazen öze dönmek doğaya bakmak yalnız kalmak iyi gelir şimdi her yer kalabalık her yer de bir sürü uygulamalar,cihazlar, tüketim yapılacak bir dünya alternatif insanın en büyük problemi budur bence bu süreç de bizi hizmet sektörün de çalışan modern köleler haline getiren bir süreç. Sürekli tüketim ve tüketmek için harcanan kazanma çabası üretmek yok.
Bireyselleşmeye çalışırken bencilleşmesi.
para peşinde koşması , çok yazık.
Modern insan olabilmek için seni yetiştiren ailenin de şehirde büyümüş üniversite okumuş olması gerekir ki bu da ülkemiz insanının yüzde birine falan tekabül ediyor ki onların da keyfi gayet yerinde, bunun dışında Modern insandan kasıt avrupalı, alman, fransız falan. Hayır sanki kendi dertlerinizi çözdünüz de yıllık kişi başına düşen geliri 40 bin dolar insanların derdi size düştü amk.

He, modern insandan kendinizi kastediyorsanız şayet, sjjdkshdsuhagjs, etmeyin. Çünkü değilsiniz. Daha çok anadolu çomarı, mezopotamya eşeği ya da ortadoğulu merve niteler sizi.

O yüzden şöyle alalım: (bkz: anadolu çomarının en büyük problemi)
Kalabalıklar içinde büyük yalnızlığı...
Cevabı Populer kültür olan soru.
modern insanın en büyük problemi modern olmaktır.
kültürsüz olması, köksüz olması, kendi gibi olmayana tahammül edememesi hatta saldırması, gavat olması.
(bkz: erken uyanmak)

hangi gerizekalı sabahın köründe çalışmaya başlayalım akşam olunca bırakalım fikrini ortaya attıysa, muhteşem anıldığı ve anılacağı kesin.
Erken uyanmak zorunda kalmak
Gece yatmayıp sabah kalkamamak
Telefon
Bilgisayar
Tablet
Kafa patlatan okullar
Kötü eğitim sistemi
Sağlık sorunları
Emniyet sorunları vs. Vs.
teknoloji. zamansızlık. sistemin kölesi olmak mecburen.
Türkiye de yaşıyor olması.
içinde bulunduğumuz beton çağı ilk insandan beri gelen en ilkel çağdır.

sermayenin kuklası haline gelmiş insan modern insan değil, modern köle olabilir ancak.
sürekli bir bekleyiş içinde olmaları.
yaşlı bir insan söylediydi: eski insanlarda stres neyi yok idi..

stres, muhabbet yokluğudur, diyor ahmet inam.
hiçbir zaman mutlu olamayacağının bilincinde olmak.
boşa sürülen bir hayat.
bu adamı sevmemek için kalpsiz olmak gerek cigerlerim. (bkz: andrey tarkovski)
çivisi çıkmış bu çağda, siz kendinizi nasıl konumlandırıyorsunuz?
"bir ayağı birinci geminin güvertesinde, diğer ayağı ikinci geminin güvertesinde olan bir insan olarak… gemilerden biri dümdüz gidiyor, diğeriyse sağa doğru sapıyor. yavaş yavaş suya düştüğümü fark ediyorum. insanlığın geldiği nokta bu. eğer suya düşmek üzere olduğunu fark etmezse, onu oldukça karanlık bir gelecek bekliyor. ama eminim ki er ya da geç bilinçlenecek. uykusunda kanaması hiç dinmiyor insanın, uyumadan önce de yara bere içinde kalıyor. sanat, insanın manevi bir varlığını, sonsuz ve kudretli ilah’ın bir parçası olduğunu ve de sonunda tekrar o’na döneceğini hatırlatmak için var. insan, bu sorularla ilgilenir, kendine bu soruları sorarsa, manevi olarak zaten kurtulmuştur. cevabın hiçbir önemi yok. biliyorum ki bu andan itibaren artık eskisi gibi yaşamayacaktır." (bkz: çivisi çıkmış bu çağda siz neredesiniz)
her şeyi değersizleştirmek.
modern insanların en büyük problemi budur bence. hiçbir olaya,varlığa,inanca ve duyguya deger vermemek, onu yüceltmemek aksine yermek. oldukça duygusuz yaşar bu insanlar. robot gibi işe gider, belli kalıplar içinde dışarı çıkar, insanların onların yaşamına göre çizdiği çizgide eğlenir konuşur ve terlemeden sevişir.
her hatadan sonra bu sefer asla demek.
türkiye'de rastlanmayan bir tür olduğu için bizi pek ilgilendirmeyendir. modern insanlarla aynı havayı teneffüs etmek zorunda kalanlar düşünsün.
Kendini modern sanıp , her haltta uzman olduğunu düşünmek.
sisteme uymak zorunluluğu.