bugün

mimarlıkta çığır açmış mimarımızdır. şuan bile birçok mimar tarafından yapıtlarına imrenerek bakılır. ayrıca tabi ki zekasını kullanıp eserlerine bilmeceler yerleştirmiştir.
''herkesin içinde doğru olana eğri bakan bir göz vardır." mimar sinan
istanbul'un silüetine imzasını atmış deha.
1976'da Uluslararası Astronomi Birliği'nin aldığı kararla Merkür'deki bir krater Sinan Krateri olarak isimlendirilmiştir.

not: türk yada değil umrumda değil. adamın eserleri hayatı inanılmaz. saygı duyuyorum.

ayrıca benim bildiğim kadarıyla inceleme için mezarı açıldığında kafası mezarında bulunamamıştı. yani incelenememişti.

birde şişe içinde bir mektup bıraktığı ve mektupta günümüz mühendislerine şurayı şöyle tamir edin gibi önerilerinin yazdığını okudum ki,kesin bir kanıt göremedim. şehir efsanesi gibi geldi.
yüce insandır efenim kendileri. afiş çalışmalarını yaparken, hayatını detaylı araştırdığım da sandığımdan da büyük bir 'mimar' olduğunu geçte olsa anlamış bulunmaktayım.
türk olmadığı halde osmanlıda çok değer görmüş dahi mimar.
500 sene sonraya mektup yazan büyük mimar. inşa ettiği caminin nasıl restore edileceğini anlatan bir mektup yazıp, restorasyona başlanacağını bildiği kemerin altına bir oyuk yaptırarak, oraya bir cam şişe içinde bu mektubu bırakmıştır.
şimdiki mimarlar, koca sinan'ın yanında ancak çırak olurlar.
şimdiki mimarlar, koca sinan'ın yanında ancak amele olurlar. mimar sinan'ın çıraklık eserleri hala ayaktadır..
mihrimah'a olan aşkı ölene dek süren sanatçıdır.
"Bu değersiz kul, Sultan Selim Han'ın saltanat bahçesinin devşirmesi olup, Kayseri sancağından oğlan devşirilmesine ilk defa o zaman başlanmıştı. Acemi oğlanlar arasından sağlam karakterlilere uygulanan kurallara bağlı olarak kendi isteğimle dülgerliğe seçildim. Ustamın eli altında, tıpkı bir pergel gibi ayağım sabit olarak merkez ve çevreyi gözledim. Sonunda yine tıpkı bir pergel gibi yay çizerek, görgümü artırmak için diyarlar gezmeye istek duydum. Bir zaman padişah hizmetinde Arap ve Acem ülkelerinde gezip tozdum. Her saray kubbesinin tepesinden ve her harabe köşesinden bir şeyler kaparak bilgi, görgümü artırdım. istanbul'a dönerek zamanın ileri gelenlerinin hizmetinde çalıştım ve yeniçeri olarak kapıya çıktım " »

(Tezkiretü'l Bünyan ve Tezkiretü'l Ebniye)

Ne kadar inkar edilse de devşirme olduğu kabul edilen, bugün Kayseri'nin Ağırnas Köyünde doğmuş Hristiyan asıllı ailenin oğludur. Mimar değil inşaat Mühendisidir. Mimar Sinan 92 camii, 52 mescit, 55 medrese, 7 darül-kurra, 22 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa, 5 su yolu, 8 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere 375 eser vermiştir. Ne olursa olsun döneminin yapı özelliklerinin üstüne çıkmayı başarabilmiş biridir.

Baba adı Abdulmennan diye geçer. Fakat o dönemde devşirme ile müslüman olanlara ''Allah'ın kulu'' anlamına gelen Abdurrahman, Abdullah, Abdulmennan isimleri verilirdi.
kendisini layıkıyla anlamak, eserlerini korumak ve yapılan çalışmaları kurumsallaştırmak adına kurulan kayseri mimar sinan araştırma, uygulama ve tanıtım faaliyetlerini izleme komisyonu kuruluyor.
görsel
(bkz: new york times gazetesi nin mimar sinan ı övmesi)
http://travel.nytimes.com...ys-first-starchitect.html
görsel
büyük üstad'ın istanbul a su getirme hikayesi..
gayet manidardır.
(bkz: adama dayanma ölür duvara dayanma yıkılır/#16167002)
işçileriyle çalışmış, ardında muhteşem eserler bırakmıştır. kesinlikle dünyanın en iyi mimarı oymuş.
türkiye'deki mimarlık tarihi üzerine olan çalışmaların en aşağı üçte birine konu oluşturan, ermeni kökenli osmanlı mimarı. eserlerin çoğunluğunu camiler, ezici çoğunluğunu dini mimarisi oluşturur. bunun yanında mimar sinan'ın gerek osmanlı gerek de islam mimarisine en önemli katkısı herhalde yan galerilerdir. mimar sinan bu katkısını ilk kez şehzade camisinde uygulamıştır.
78 yaşında vefat etmiştir.
ayrıca kalaycılıkla da uğraşmıştır.
ilk inşaat mühendisi bir ecnebi kişi bilinir. yanlış bilinmektedir. yapı tekniği kullanımı, hesap esasları ve inovasyonlarıyla inşaat mühendisi tanımına uyan ilk ademoğlu mimar sinan'dır. mimar ve inşaat mühendisidir. sadece mimar sinan denilmesinin sebebi o zamanlar inşaat mühendisliği kavramının daha ortaya çıkmadığından kaynaklanır.

büyük bir bilim adamı olmasına rağmen kendisini ''aciz'' olarak tanımlaması tarihte garipsenen durumlardan biridir. bu tavrı dindarlığından gelmektedir.
Osmanlı ordusunun ilk gemisini Van Gölünde, 16. yüzyılda Doğu seferi sırasında Yeniçeri askeri iken yapmıştır.
türk ırkının en yi mimarlarındandır hatta en iyi mimarıdır. yapıtlarında kullandığı malzemeler arasında yumurta olan ve bazı yapıtlarının nasıl yapıldığı halen çözülememiş ve olağan üstü zekaya sahip mimardır. 250ye yakın eseri olan bu mimar türk tarihinde gelmiş geçmiş en çok kayde değer eser bırakan mimar olarak bilinmektir.
TÜM DÜNYA ÜLKELERiNiN HAYRAN KALDIĞI SELiMiYENiN SIRRINI ÇÖZMEDiKLERi MATEMATiĞiN 5. BOYUTUNU SANATINA DÖKEN NAM I DEĞER KOCA SiNAN DIR.
bugün doğum günü olan ünlü mimar.