bugün

gömülü sistemler uzmanı olarak severim.
mikroişlemcilerin bir sonraki aşamasıdır. md(mikrodenetleyici) paketi içerisinde, giriş-çıkış, ram, rom bellekler hazır olarak bulunur. ilaveten bu devreleri tasarlamaya gerek yoktur. bir çok md üzerinde adc, seri iletişim gibi ek devreler de bulunmaktadır. tasarım aşamasında mikroişlemcilere göre oldukça kolaylıklar sağlar. yüksek seviyeli veya düşük seviyeli dillerle kolayca programlanabilir.
Hobi elektoniğine meraklı olan amatörlerin son yıllarda yaygın olarak kullanmaya başladıkları devre elemanıdır. düşük seviyeli diller ile bile programlanabilir. Microchip firmasının ürettiği pic serisi mikrodenetleyiciler yaygın olarak kullanılmaktadır. bunun dışında çok sayıda mikrodenetleyici üreten firmalar vardır. mikrodenetleyicilerin mikroişlemcilere göre kullanım avantajı içerisinde dahili ram,rom,i/o bulundurmasıdır. giriş çıkış uçlarından alınacak olan lojik sinyaller ile cihazlar ve çevre birimler kontrol edilir. içerisinde yazılım olmadan bir taş parçasından farksızdır. yazılımı assembly,c/c++,basic gibi diller kullanılarak hazırlanılır ve derleyiciler aracılığıyla hex code yani makine koduna dönüştürülür. yazılımı çipe atmak için programlayıcı arabirimler kullanılmalıdır. bunlar bir pc nin seri paralel veya usb portundan çipi programlarlar.
günümüzde mikrodenetleyicilerin fiyatları çok düşmüştür ve kullanım alanları yaygınlaşmıştır. artık neredeyse bütün elektronik cihazlarda kullanılmaktadır.
- cpu, ram, rom, i/o, timer vb. birimler tek bir çip içerine konulmuştur.
- Sabit büyüklükte dahili rom, ram ve i/o portları mevcuttur, ayrıca bir tasarım gerektirmez.
- ucuzdur.
- tek amaçlıdır.
- alarmlı saatlerde, mikrodalga fırınlarda, bulaşık makinelerinde, buzdolaplarında v.b. birçok cihazda kullanılmaktadırlar