bugün

mevlana'nın manevi dünyasını konu almış ama iyi anlatamamış kötü bir belgesel. zaten malesef * hayatını anlatmamaktadır. mevlana'nın hayatını izlemek beklentisiyle gidenler, mevlana'nın oğlundan * 20 yaşına gelince bahsedildiğini görünce dumur olabilirler.

bir sinema filmi çekip hayatını anlatmak varken kolaya kaçılmış, bir amerikan üniversitesinden bir kaç kişiyle yapılan röportajlar arasına mevlana şiirleri serpiştirilerek kötü bir belgesel yapılmış. mevlana'nın öneminin ne olduğuna değinilmeye çalışılmış, neden ve nasılın yanından bile geçilememiş.

afişlerinde belgesel olduğundan bahsedilmemesi bir yana; oyuncuların ve yönetmenin (hatta aynı zamanda senaristmiş) isimlerinin öne çıkarılması komik olmuş. zira o oyuncular belgeselde hiç konuşmamakta sadece fotoğraf vermektedirler. bu anlamda yönetmen arkadaş neyin senaryosunu yazmış, neyi yönetmiş merak ettiren yapımdır.
mevlana celaleddin rumi'nin duydum ki bizi bırakmayı azmediyorsun şiirinin yılmaz erdoğan tarafından muhteşem yorumlandığı belgesel.

--spoiler--
http://www.youtube.com/watch?v=FbzzBBLkJwo&feature=related
--spoiler--
(bkz: şems-i tebrizi)
film maalesef mevlana'yı tanımamız için bize hiçbir şey katmıyor. hatta yanlış tanımamızı sağlıyor. filmden öğrenilecek tek şey şems-i tebrizi ve mevlana arasındaki ilişkidir ki bu da çok sağlıklı verilmemiştir. şems mevlana'ya aşkı, tasavvufu öğretmiştir fakat filmde bu bilgiden eser yoktur. mevlana'yı bir müslüman olarak değil de dinler üstü göstermeleri de cabasıdır. zira mevlana, islam alimidir, her daim bir müslüman olarak yaşamıştır ve öyle ölmüştür. sema da Allah aşkının, evrende her şeyin bir dönüş içinde olduğunun ve herkesin bir gün kendine dönüp orada yaradanı bulacağının dolayısıyla yaradana döneceğinin temsilidir. şems gidince tesadüfen ortaya çıkmış bir dans değildir. filmi güzel yapan sadece şiirleri okuyan seslerdir ve sinan tuzcu'nun mevlana'nın 14. kuşaktan torunu olması da ayrıca ilgi çeker. bunun dışında mevlana ile ilgili pek bir şey bulamayacağımız bir belgeseldir. keşke herkes bildiği işi yapsa da bizi de yormasa. olmamış..