bugün

gelişmemiş bir ülkenin insanı olan nazım hikmet'in rus teknolojisinden nasılda etkilendiğini gösteren, o zamanın tarihe büyük bir tanıklık getiren şiir. bu şiirden öğreniyoruz ki nazım hikmet kendini her şeye çok çabuk kaptıran çılgın sedat bir insanmış.
ciddi bir gelecekçilik denemesidir. nazım hikmet'in şiirlerinin üzerinde mayakovski'nin gelecekçilik ve toplumcu gerçekçilik arasındaki çizgisi burada bir kez daha hissedilecektir. basit bir şiirdir. en azından söz sanatları açısından bir anlam ifade etmez. fakat şiirin yazıldığı dönemdeki akıma bağlı olarak aslen şiir böyle olmalıdır. insanlığın yaşadığı sorunları gerçekçi ve toplumcu bir çizgide anlatarak, eskinin donmuş ve kalıplaşmış şiir yazının değiştirilmesidir amaç zaten.

şiir, kapitalist düzendeki insanlığın yaşadağı korkunç yıkımın ve yabancılaşmanın yarattığı sorunlara bir taşlamadır. insanlığın hızla yaşadığı değişime ve bunun getirdiği sonuçlara dikkat çeker nazım. ilk dönemdeki şiir anlatımlarına oldukça yakındır.
şiiri anlamayıp, nazım'ın anti-makina olduğunu düşünenlere, modern times filmini seyretmelerini tavsiye ettiğim muhteşem zeka ürünü şaheser.
Fazla zorlamaya gerek yok. Nazım hikmetin bok gibi bir şiiri.