bugün

Maar tipik olarak suyla dolu ve sığ krater gölü görünümündedir.püskürme veya patlamayla birlikte lav ve mağmanın oluşturduğu, geniş, hafif kabarmış bir kraterdir.

Latincesi mare (deniz)dir.
-genişlikleri derinliklerinden fazla,
-çevreleri patlama sırasında yerli kayalanın parçalanması sonucu oluşmuş köşeli kaya parçaları ve kısmen proklastik maddeleri yığılı bulunduğu,
-görünümleri volkan konilerini andıran fakat hiçbir zaman onlar kadar yüksek röliyef oluşturmayan,
volkanizma sırasında şiddetli gaz basıncı sebebiyle meydana gelen patlamalar sonucu oluşan kraterlerdir.
hol. ama
volkanik oluşumlar iki şekilde incelenir:

a) derinlik volkanizması

b) yüzeysel volkanizma

derinlik volkanizması, magmanın yeryüzüne yakın yerlerde soğumasıyla oluşan volkanizma şeklidir. yüzeysel volkanizma ise magmanın yeryüzüne çıkıp, soğumasıyla oluşur. derinlik volkanizması sonucunda batolit, lakolit, sill, dayk gibi şekiller oluşurken; yüzeysel volkanizmada krater, kaldera, maar gibi yeryüzü şekilleri oluşur.

yanardağ konisinin tepesinde bulunan çukurluğa krater, magmanın koni içinden yükselerek kratere ulaştığı yere ise volkan bacası denir. bazı yanardağlarda ikinci bir patlama ile yanardağın ağzı parçalanır ve kratere göre daha geniş çukurluklar oluşur, bunlara ise kaldera denir. eğer kaldera sadece tüflerden oluşuyor ise maar adını alır.

görsel
Bir maar, dik kenarlı, tefra birikintileri ile çevrili sığ bir volkanik kraterdir. Tefra yatakları krater yakınında kalınlaşır ve kraterden uzaklaştıkça azalır.

Bir maar, şiddetli bir buhar patlaması yaratmak için sıcak magma sığ yeraltı suyuyla temasa girdiğinde ortaya çıkan bir veya daha fazla yer altı patlamasıyla oluşur. Bu patlamalar üstteki kayaları ezip buhar, su, kül ve magmatik malzeme ile havaya fırlatıyor. Malzemeler genellikle havaya karışır ve kraterin çevresindeki tefra yataklarını oluşturmak için Dünya'ya geri döner. Tefra litilere dönerse, tüf olarak bilinen bir magmatik kaya haline gelir.

görsel
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar