bugün

insana soguk savastaki sovyetler birliginde gizli bir projede calisiyormus hissiyati veren zevk verici eylem.
Algoritma oluşturma beceriniz iyiyse kod yazmakta zorlanmazsınız. Okulda öğretilen ilk şey de bu mantıktır. Kod yazımında ilerlemek içinse sizin o kod diliyle üzerinde çalışmanız ve onla ilgili çokça program yazmanıza bağlıdır.

Not:al "kod" yazdımcılar espiri baydı abi tamam anladık.
fonksiyon kullanmaksızın aynı kod parçaları tekrar edecek şekilde yapılanı işlem gücünden tasarruf etmenizi sağlar, size hız kazandırır. okuldaki ödevlerinizde yaparsanız puan kaybettirir.

edit: bazı c compiler'ları sizin yazdığınız koddaki fonksiyonları kodda çağırdığınız yerlere otomatik olarak gömüyor. bu sayede siz alt alta yazmasanız da kodunuz alt alta yazılmış gibi çalışıyor. böyle iyi niyetli compiler'lar bularak derleyiniz kodunuzu.
üretmenin en kolay yoludur ihtiyacınız olanlar bir miktar beyin ve bir adet bilgisayardır.
zordur. nokta.
işsizlerin yaptığı. Kodu herkes yazar.
Şu anda yaptığım eylemdir.

görsel
çok sevdiğim ama aklıma fikir gelmediği için yapmadığımdır.

tabii biraz da sıkıldım.

güzel fikri olan söylesin yapıyım hemen.

edit: hemen saçma oldu kabul ediyorum ama hemen başlarım anlamında söyledim..
görsel

an itibariyle benim de yaptığım eylemdir. Öyle bilgisayar oyunlarında ki gibi kolay bir şey değil.
çoh hoj ama benana.
zor annem zor. denemek için kendinize ufak bir yer açın bozup yapın orayı.
Bir ara microstation programinin macro bölümüne kafayı takıp programa olmayan ozellikleri ekleyip çıtayi uzaya cikarmis oldugum alan.
Benim için bi kafa dağıtma eylemedir kimisi için hobi kimi içinse sadece para. Bide şu gaza gelip bunları araştırıp ufacık şeyler yapıp kendilerini web master gibi göstermeleri yok mu onlar olmazsa olmazımız.
hafta sonu binlerce satır yazarak gerçekleştirdiğim eylem(belki 7 belki 8).havanın karlı olması da işime geldi tabi dışarısı buz,ev sıcacık otur kodunu yaz efendi gibi işini yap.dışarı çıksan götün donacak daha mı iyi. 3 yıl önce geçirdiğim kıl dönmesi hastalığının nüksedeceği sinyallerini de almış oldum hafta sonu yaptığım bu çılgınlık sayesinde.
Yazdığın alana göre değişir. Biraz toparlayalım madem:
Kodu yazdığın alan 2 ye ayrılır. Yazılımsal ve donanımsal. Eğer donanım anlamında ise (fiziksel programlama gibi düşünün) yazdığınız kodun çıktısını gerçek hayatta görebilirsiniz. Bi cihazda butona basmak, telefonla klimayı açmak vs vs. Dünya ile bağlantılı olarak eylemci (hareket) ve dinleyici (sensör) yapılarına uygun olarak yapılır. Dillere örnek verecek olursak mikroçip/mikrodenetleyici programlama için C, CCCS C, Assembly, Mikro C, Prolog gibi yapay zeka dilleri vs diye uzayıp gider. Bu diller ile 'PIC' programlama yapılır. Yani(kısmen) mikrodenetleyici. Ya da daha hazır ve hobi amaçlı olan Arduino, Raspberry Pi gibi kartlar için Arduino dili (C türevi), Python gibi diller kullanılır. ikinci olarak yazılımsal programlamaya geçelim. Burası da genel olarak 4 e ayrılır. Birincisi web programlama. Php, ASP.Net, Html, Css, JavaScript vs. Burada dizayn da devreye girer. Genellikle bi websitesi tek dilde yazılır sanılır ama çoğu dil tümleşik olarak çalışır. ikincisi ise mobil programlama. Android Studio üzerinden Android Java (ve XML), IOS için Xcode ve Swift, Windows Phone, Tizen, televizyon sistemleri bu alana girer. Native kavramı; o platformun kendi dili demektir. Bi de Hybrid denilen, cross-platform olarak çalışan yapılar vardır. Buna da örnek vericek olursak Xamarin programı (artık Visual Studio içinde, Microsoft sahiplendi) nda C# dilinden yazdığınız bi uygulama hem IOS a, hem Android e, çoğu platforma tek seferde uygulama çıkarmanızı sağlar.Üçüncüsü ise oyun yapımı. Platforma baplı veya bağımsız çeşitli kütüphane, araç, program ve oyun motoru vardır. Unity, Unreal Engine CryEngine, Corona, Libgdx diye uzayıp gider. Hepsinin dili değişir. Bahsetmediğimiz yüzlerce dil, onlarca sistem daha var tabi. He bide Linux-Shell-Bash ler var. Daha çok hack amacıyla kullanılır. Terminal komutları kod değildir ama terminalde çalışacak bi hack aracı yapmak için Python, Ruby vs linux türevleri için olan diller de vardır tabii. Yani kod yazmak diye basite indirgememek lazım. Şu an yaşadığınız dünyada teknolojinin, bilimin, insanlığın bu kadar(genel olarak) ileri seviyede olmasının en önemli öncülerinden biri kodlardır.
Kolay olmayan bir şey.
Kod yazdım diye hava atabilmek isteyenler için excel formülleri üzerinde oynama yapmak tavsiye edilebilir, sonuçta onlar da bir tür kod.
gençlere tavsiye etmediğim meslek alanı. gidin endüstri falan okuyun, bilgisayara bulaşmayın derim. projeler falan dayanınca göte gelmeyin
Kod yazmak, programlama, yazılım geliştirmek birbirinden farklı şeylerdir. Öncelikle bunu öğrenmek gerek.

Öte yandan ortaya çalışan bir şey koyma hissi, mühendisliğin en zevkli olayıdır ve kod yazanlar bu hissi çok iyi bilirler.
uzun süre yapılınca kafayı bozan eylem. her yeri kod olarak görüyorum sözlük.. psikolojim bozuldu. evet.
zevkli.

zahmetli olduğu da bir gerçek.

jeoloji müh. bölümüne gelmeden evvel, hep duyardım kod yazma, programlama falan ama bilmiyordum.

şimdiyse yeni yeni yazıyoruz.

python, anaconda, spyder falan uğraşıyoruz da ne olacak bilmiyorum.
zeka ile ilgisi yokmuş, kodların çoğu kopyala- yapıştırmış.

bence zaten olması gereken budur. adam zamanında belli bir amaca hizmet eden kodu yazmışsa, örneğin database'den çektiği veriyi combobox'a yazan kod. senin bu kodu oturup baştan yazmana ne gerek var arkadaş ? he yok ben illa yazacam diyorsan otur yaz. sen bu mantıkla pastacı olsaydın, muzlu pasta yapmak için işe önce gidip muz yetiştirmekle başlardın. aferin. +5 points for you.
Günümüzde 2 satır kod yazan herkes yazılımcı oluyor. Nasıl ki format atmayı bilen herkes bilgisayarcı oluyor. 2 satır kod yazan herkes de yazılımcı olabiliyor. Gel gelelim sağlam bir proje karşısında bırakın bir algoritma çıkarmalarını, hazır kod dizilerini bile okuyup yorumlayamazlar. O yüzden YouTube dan udemy dem kod yazmayı öğrendiğinizi sanıp girişmeyin bu işlere. Olan gene bize oluyor. Aldığınız işleri hepten bok edip düzenlemesi bize kalıyor. Yapmayın. Bize de yazık.
sonunda nereden başlayacağımı buldum ve epey de mesafe kat ettim. başlangıç için hiç öyle kitap kurcalamaya, dandik sitelerle uğraşmaya gerek yokmuş. edx.org üzerinde cs50 diye bir ders var, harvard'ın introduction to computer science dersi. daha önce hiçbir konuda adam gibi ders almamışım lan ben. adam öyle güzel anlatıyor, problem setleriyle de size öyle güzel program yazdırıyor ki hayran kalıyorsunuz. harvard'ın neden harvard olduğunu anlamak için bu dersi almak yeterli. verilen ders direkt olarak harvard'daki orijinal ders, ödevler de oradaki öğrencilerin yaptığı ödevler. bu ders sayesinde şu an c, php, html, css biliyorum. biliyorum dediysem uzmanı değilim elbette ama artık programlamanın nasıl yapıldığına hangi dilin nerede kullanıldığına falan yabancı değilim. orta düzey programlar yazabiliyorum, bundan sonrası bana kalmış. temeli güzel aldığımı düşünüyorum, artık programlamanın derinliklerine dalıp kendimce bir şeyler yazabileceğim ve neyle karşılaşacağımı da gayet iyi biliyorum. c ödevi olarak breakout oyunu yazdım, spell checker yaptım, silinmiş resimleri bulup recovery yapacak bir kod yazdım, şifreleme yapacak bir program hazırladım, son olarak da php ile web programlamaya dalıp hisse senedi alıp satabileceğiniz bir site tasarladım. tüm kodları sıfırdan yazmıyorsunuz tabi ama ödevler bitince işi tam manasıyla anlamış oluyorsunuz. son olarak javascript'le alakalı dersler var, bakalım orada neler öğreneceğiz.

bu arada yaptığınız ödevler de notlanıyor ve dersi bitirdiğinizde harvard'tan sertifika almaya hak kazanıyorsunuz. tabi bunun için son olarak bir final projesi hazırlamanız lazım. benim son bir ödevim kaldı, ondan sonra final projeme başlayacağım ama ne yapacağımı henüz belirleyemedim, önerilere açığım hatta verirseniz minnettar kalırım.
allah var zor. ama imkansız mı? değil. birkaç senede iyi şeyler çıkarabilirsiniz ortaya.
günümüzde popülerleşen geleceğin efendileri olacakgibi gösterilen kişilerin yaptığı iş. çocukken bir büyüğüm bisiklete binmek yerine bunu öğretse iyi bir coder olabileceğimi düşünüyorum. fakat şuan öğrenmek ilgimi çekmiyor açıkçası. yine de kod yazanlara insan özenmiyor değil.
Overrated olan bir olay. 8 senedir neredeyse hergun yaptığım ama isi is olarak bıraktığım aktivitedir.

Bir öğretmen gunun sonunda öğrencilerinden nasil bikmissa, bir tamirci gunun sonunda yapacağınız arabayi zikem diye sizlaniyorsa yazilim sektorunun de farki yoktur. Gunun sonunda dunyayi kurtarmiyoruz arkadaşlar. evet.