bugün

ilk önce cadı ilan edilip ingilizler tarafından papa'nın onayı ile yakılmış çook seneler sonra azize olarak ilan edilmiş tarihsel kişilik.
bourgogne (burgonya) dükü, ingiltere kralı edward ile birlikte olup, fransa'yı işgale başlar. o zamanlar fransa'da krallık için veliahtlar arasında iç çekişmeler yaşanmakta, siyasi bir otorite boşluğu bulunmaktadır. 16 yaşında olan (bir rivayete göre 14, bir başkasına göre 13) jeanne d'arc bakire meryem'in ruhu ile konuştum, o bana fransa kralı olan veliaht charles'ı gösterdi diyerek ordu toplamaya başlar. O sırada ingilizlerin elinde olan orleans'ı topladığı ordusuyla kuşatma altına alır. 2-3 hafta içinde kent düşer. Veliaht Charles, kendi adına savaşan bu kızı bir yandan desteklerken, bir yandan da inceden kıllanmaya başlar. Çünkü jeanne d'arc için efsaneler türemeye başlamış, orleans alınırken ok isabet etmediği, etse bile dua ile yaranın kısa zamanda kapandığı söylenmeye başlamıştır. Veliaht Charles, Jeanne D'arc'tan bu sefer reims şehrini kurtarmasını ister. Ama yardım için gönderdiği ordu, reims gibi alınması çok zor ve ingilizlerin yığınak yaptığı bir kaleyi almak için çok yetersizdir. Sonuçta zavallı kız yakalanır ve ingilizler tarafından yakılarak öldürülür. Bu işten en büyük çıkarı da Fransa Kralı olan Charles sağlar. Hem, halkın gözünde kahraman olan ve kendi popülerliğini sarsan jeanne d'arc'tan kurtulmuş olur, hem de bu efsaneden faydalanarak fransa'yı tekrar birleştirerek napolyan dönemine kadar sürecek 300 yıllık Fransa monarşisini yeniden siyasi erk yapar. Olan ise 19 yaşında diri diri yakılan zavallı Jeanne D'arc'a olur. Kıssadan hisse, "kraldan çok kralcı olmayacaksın".
15. yüzyılda Fransız halkı, ingiliz askerlerinin saldırıları altında umutsuzlukla savaşırken Tanrı'nın sesini duyan cahil bir köylü kızı onları bu sefaletten kurtaracaktı. Tarihin akışını değiştiren bu mucizenin adı Jeanne D'Arc'tı.*
ilginç bir hikayesi vardı. Henüz oniki yaşındayken ilahi sesler duyduğunu iddia ediyordu. 17 yaşında geldiğinde kararlı ve inançlı birisi olarak kralın karşısına geçip, Rheims Katedralinde taç giymesi gerektiğine onu ikna etti. Kral, ona bir ordu tahsis etti ve Jeanna D'arc emrindeki dörtbin asker ile Orléans şehrini* ele geçirmeyi başardı. Daha sonra bu moralle birçok kaleyi daha ele geçirdi, fakat ihanete uğradı. Kendisini kıskananlar düşmanları ile işbirliği yaptı ve Jeanne D'arc yenildi. Engizisyonun önüne çıktı ve işittiği seslerin şeytanın sesleri olduğu iddiası ve buna ek olarak giydiği kıyafetlerin erkek kıyafeti olduğu, böylece kendi cinsini aşağıladığı iddiasıyla ölüm cezasına çarptırıldı ve canlı canlı yakıldı. 20 yüzyılın başında Papa Benedictus, onu azize ilan etti.

Jeanne D'arc dini yönü ağır basan birisi olmasına rağmen, Fransız milliyetçiliğinde kullanılan önemli sembollerden birisidir.
age of empires ii deki campaign'in ilk seferlerinde yönetilen karakter.
Yapilan yeni tarih arastirmalarina gore gercek ismi Jeanne d'orleans olan fransiz kisisi.
(bkz: age of empires 2)
artı oy verirken pişmanlık duymadığım yazar.
bazı konularda haklı yazar. göğüs dekoltesi yapmış,çatalını gösteren kız beğenilme güdüsüyle yapar.'oy hava sıcak çatalım serinlesin demez'. ayrıca mini eteğine abazanlar bakıyosa ve mini eteği çok seviyorsan evde olduğun zamanlarda giy, kimse bakmaz. zaten onu giyme amacın millet baksın değil mi?
edit: şunu da anlamam. memeleri güzel ve iri olanlar 'ay abazanlar ay bakıyo diye şikayet eder'. küçük olanlar da dolgulu sütyen kullanır. neden işte belli.
yurdumda örnekleri bol olan kızın yazar versiyonu.

tahminimce nickinin altına yazılanları okuyarak yıllardır çektiği ilgi açlığını gideriyor. datmin oluyor bi yerde.
500 yıl geçtikten sonra dirilmesinden korkulduğu için azize ilan edilmiştir. ayrıca fransayı işgal eden ingilizlere karşı savaşın kahramanıdır, cadılıktan yakılmıştır.
yüzyıl savaşlarında erkek kılığında ingilizlere karşı savaşan ve ingiltereye esir düştükten sonra yakılan fransız kadın kahraman.
fransızdır. filmi kadının basarılarını anlatmak icin yeterli degildir. anayasa derslerine konu olmustur.kadın kahramanlar listesinde onemli rolu bulunmaktadır.
(bkz: http://www.hafif.org/yazi/jeanne-d-arc-efsanesi)
hikayesinin en etkileyici anlatıldığı film 1999 yılında milla jovovich'in de oynadığı The Messenger: The Story of Joan of Arc adlı filmdir. milla'nın iyi oyunculuğu ve gençliğinin verdiği sempatiklik filmin güzelliğini bir seviye yukarıya taşıyor.
(bkz: La passion de Jeanne d Arc)
içerik bulunamadı.
muhtemelen çirkin bir kadındı. kadın kızmı güzelse böyle azizelikle v.s uğraşmaz.
kendi anlattıklarından yola çıkan bilim adamlarının koydukları tanı: temporal lob epilepsisi.
yargılanması hukuk literatüre geçmiş fransız kadın sanık.Yakılarak öldürülmesi ayrı bir trajedidir.
Büyük ihtimalle şizofrendi.
Cok buyuk olasilik kendisini azize olarak ilan etmesine neden olacak hadisenin epilepsi hastaligina bagli gecirmis oldugu nobetler olan halk kahramani. Ayrica kendisinin gostermis oldugu liderlik ozelliginin de bu hastaliga bagli olarak beyninin etkilenen kismi sayesinde oldugunu dusunmekteyim.
Fransızların milli kahramanıdır. Yine bizim tipik fransızlar bu hatunu ingilizlere yedirmişlerdir.

ama bi nene hatun bi kara fatma değildir.
Efsane bir kadroyla olmasa da efsane bir prodüksiyonla, kocaeli şehir tiyatrolarında oynanan oyundur.

Varın yakın ateşinizi, siz istediniz diye ölmem ben.
fransız beyliklerini gereğinden fazla birleştirdiği için ölüme yollanmıştır.
jeanne yüz yıl savaşlarında fransa’ ya hem askeri hem manevi destek veren döneminin azizesi sayılan bir kadın. 15. yüzyılda doğuyor, avrupa olaylı…
bu kadının anası babası çiftçi, köylü insanlar. jeanne de o çiftlikte doğuyor. çocukken azizlerin hayatlarını filan okurmuş. bu kadın 13-14 yaşlarında bir gece tanrıyla konuştuğunu söylüyor. savaşı komuta etmesi gerektiğini ve 7. charles’ın kral olması gerektiğini söylemiş tanrı ona. kralla konuşmaya gidip dönemin yetkili abilerine durumu anlatıyor. tabii küçücük kız kim inanır? bunu birkaç aziz ve azizeye yönlendiriyorlar ruh sağlığı normal mi hatta bakire mi, gerçekten tanrıyla konuşuyor mu diye… fransa rönesansın gelmediği koyu katolik dönemlerinde olduğundan tanrıyla konuşmak çok mümkün ve mantıklı gibi davranıyorlar ve inanıyorlar belki de mış gibi yapıyorlar. savaşa önderlik ediyor güya. art arda bir sürü zaferler geliyor. ama asıl olan bu kadın o yaşta böyle zaferlere imza atmış gibi bir algı oluşturulup halkı yeniden uyandırmak için kullanılan bir araç olması. 116 yıl süren bir savaş ve pes etmiş bir halk varken bir anda tanrıyla konuşan, masumiyet timsali bir savaşçı azizeleri oluyor. charles da kral oluyor bu arada, jeanne' yi yanından ayırmıyor. Halk kralına güveniyor haliyle çünkü tam yanında azizeleri var. gel zaman git zaman bu kızımız kilisenin kurallarına aykırı geldiği söylenerek, cadı olduğu iddiaları dahilinde gencecik yaşında, bir meydanda kazığa bağlanıp yakılarak öldürülüyor.

halktan bir kadın seçtiler, azize ilan ettiler, savaşırmış gibi gösterdiler ve dönemin şartlarında haliyle kahraman oldu. işleri bitince ise "tek güç kral olmalı", "jeanne ya başkasının yanında yer alırsa", "ya halk onu başta görmek isterse" korkusuyla katledildi.

Zira 116 yıl dile kolay... Sırf askeri bir savaş zaten böyle uzun süremezdi. En büyük rol halkındı ve halk inanılmaz bir stratejiyle uyandırıldı.