bugün

Allah'ın izniyle 1 ay sonra okuyacagim bölümdür. Çok bir numarası yoktur aslında benim için. Buradan ekmeğimi çıkarmak istedim ve bunu seçtim. Genel olarak ofis ortamlarını pek sevmem..boğucu ve yapmacık bulurum. Oysa doğalliğin ve insanlığın en yalin halinin bir arada harmanlandığı şantiye gibi romantizm ve kaosizm içeren bir ortamda yetkili hatri sayılır bir kişi olmak beni mutlu eder, sevindirir açıkçası. Üstelik bu tiple anca oralarda rahat çalışırim. Çünkü herkes bitmiş orada..herkes tozlu, herkes kirli. Allah gönlümüzün kirli olmasına izin vermesin. Ekmeğim olsun, helal olsun.
Ktü'de verilen eğitimin, Boğaziçi üniversitesinden daha kaliteli olduğu enteresan bölüm.

Edit: niye eksilediniz lan ? Sövdük mü sanki..gerçek bu olm.
Ne zaman mezun olacağımdan hiç emin olamadığım bölüm.
ilk 5000 vesaireden öğrenci alan boğaziçi inşaat, ilk 150000'den öğrenci alan ktü'den daha kötü öğrenci mezun ediyormuş..

ve biz bu insanları üniversitenin kapısından içeri sokma cesaretini gösteriyoruz..

analitik düşünme, veri alma ve değerlendirme fln koca bir hiç..

gülmedim..
Az önce yazdığım entrye karşı tepki aldım. Mesajdan bile söven oldu...

Şimdi dedim ki ben, ktüdeki eğitim , Boğaziçindeki eğitimden daha kaliteli..

Evet, doğru olan da bu. Tercih döneminde bol bol araştırdım, ktü'nün en köklü bölümü inşaattır.. ve ülkenin en eski 4. inşaat mühendisliği bölümüne sahiptir. Oysa Boğaziçi inşaat ktüden 15 yıl sonra kurulmuştur.

Ktü inşaattaki profesör sayisi, bogazicinin iki katıdir. Üstelik fakülte büyüklügünde 3 laboratuvarı vardir.

Ktüdeki hocalar çok zorlar. 100 kişiden 5-6 tanesi dört yılda bitirir okulu. Bu iyi bir şey. tam donanımlı mezun olarak çıkıyorlar.

Hangi inşaat mühendisine sorarsanız sorun,ktünün daha önde olduğunu söyleyecektir.

Hatta anket bile yapılmıştır.

Ankete cevap veren 788 şirketten inşaat mühendisi alımında üniversite tercihini öne çıkaranların %60’ı iTÜ,
%53’ü ODTÜ, %40’ı Yıldız Teknik Üniversitesi, %18’i KTÜ, %15’i Boğaziçi Üniversitesi mezunlarını tercih
ettiklerini belirtmişlerdir.

Ha ben ktüyü filan övmüyorum. KTÜ boktan bir üniversite. Fakat inşaat eğitiminde on numaradır. Yazdım tutmadı zaten. Erzurum Atatürk inşatta okuyorum.

Neyse...
pişmanlık. gerçek mühendisliği yapmak isterseniz türkiye'de aç kalırsınız.

keşke hiç okumasaydım bunu.
Biz mimarların eli kolu ayağı ve arkasından saydıranı teşekkürler tüm günahlarımızı sırtladınız cennete sayenizde gideceğiz.
3. Sınıfı diğer 3 sınıfın toplamından zordur.
yurt disindan kiminle konussam tebrik edilip el ustunde tuttuklari turkiyedekilerin de diplomali amele muamelesi yaptiklari mustakbel meslegim .
Biraz da şuraya bir kolon çizeyim, şurada da minik minik koloncuklar olsun diyen insan topluluğu. Bütün projelerimin anasını bellediler.
Okuyan bir arkadaş varsa ulaşırsa sevinirim.
Abimin uğraştığı ve pişman olduğu meslek. Keşke öğretmen olsaydım diyor.
meslekle alakası olmayan birinin bunları yazması şaşırtıcı. kendi kafasına göre birde gruba ayırmış. neyse benim var olduğum meslek. tavsiye niteliğinde yeni arkadaşlara şunu söylemek isterim ki diploma önemli. yani özel sektörde çalışacaksanız ve kendi işinizi kurmadıysanız diplomayı aldığınız üniversite sizi işe alır. iyi bir üniversiteden mezun olmayacaksanız boşuna bu bölümü okumayın. bir meslektaşım gelen iş ilanlarında tecrübeden çok önce diplomaya baktığını ve türkiye'nin en iyi üniversitelerini seçtiğini ve ondan sonra ayrıntılara girdiğini söylemişti. açıkçası şu an bende şirketime alacak olsam ilk mezun olduğu üniversiteye bakarım. teşekkür ederim.
Prefabrik iyidir prefabriğe yönelin. 1 yılda kendinize çok şey katıp kendi maaşınızı kendiniz belirleyebilirsiniz.
işsizlik...

evet... 2019 ve 2020 ve 2021 ve 2022 yıllarinda inşaat mühendislerini bekleyen şey işsizlik.

peki bahsettigim bu yillarda sadece inşaat muhendislerini mi issizlik bekliyor?

diger sektorlerde de ossizlik artacak ancak insaat sektöründeki işsizlik tavan yapacak. mühendisiniden başlayın, iscisine kadar insaat sektörunde büyük bir işsizlik olacak.

bu kanıya nasil vardim?

tuık biliyorsunuz istatistik kurumu. tuık'in her ne kadar hukumet güdümünde oldugunu bilsemde, yine bu kurumun verilerini sunacagım size.

tuık göre turkiyede issiz sayisi 3 milyon 531 bin kişi. tabi bu resmi rakam. iş aramaktan bikanlar, gunu birlik calısıp iş sahibi olanlar, tarim sektorundeki gizli işsizler bu sayinin dışında. ışsizlikte genclerin orani %19.9, işsizlikte kadınların orani %14.3, işsizlikte erkeklerin orani %9.1... bu degerlerin resmi degerler oldugunu düşunürsek, gercek issizlik degerleri'nin daha buyuk oldugu anlasilir.

odeme güçlüğü nedeniyle konkordato ilan sirket sayısı yaklasık 3000... konkordato bir iflas degil, ama iflastan önceki son durak. konkordato ile şirketler, borclarini yeniden yapilandiriyor ve uzun vadeye yayip odeme plani yapiyor. bir denetleyici de bunu denetliyor... konkordato ilan eden şirketlerin %75'i inşaat şirketi. sayi cok yüksek. bu firmalar'in bir kismı krizden kuçulerek ćıkacak, bir kismi ise iflasa suruklenip yok olacak. kisacasi insaat sektöru küçülecek.

hukumetin onumuzdeki yillardaki programi açıklandi. tasarrufa gidilecek. kamu yatirimlari askiya alinacak, ihaleler yapilmayacak. bu yatirimlarin çogu da malum insaat sektoru ile ilgili. bunun dogal sonucu olarakda büyüme oldukca yavaşlayacak. ulke'nin nufusu şu an 81 milyon...artmaya devam edecek. nüfus artması demek yeni iş gucu demek, yeni iş'e ihiyaci olan insanlar demek. istihdam icinde yeni fabrikalar yeni yatirimlar gerekir. bu da zaten buyume ile gerceklesir. büyume yavaslayacagindan, calisma cağına gelen insanlarin bir kismi iş bulurken bir kismi is bulamayacak.bu da yeni işsizler anlamina gelecek. en cok zarar goren sektör de insaat sektöru olacak gibi görünüyor. ınsaat sektoru'nun bas aktorlerinden olan inşaat mühendisleri de bu issizlikten fazlasiyla nasibini alacak. bugün isveren olan bazı mühendisler artık is aramak zorunda kalacak. unoversitelerin insaat fakulteleride durmadan insaat muhendisi uretmeye devam edecek. sektor buyumeyecek ama insaat muhendisi artacak...

2019-2020-2021-2022 yillari, belki de daha sonraki birkac yil insaat muhendisleri icin zor gececek.

peki ben neler bekliyorum?

onumuzdeki yillarda insaat muhendisleri'nin baska sektorlerde calismaya baslayacagini, bir kisminin meslegini yapmayacagini daha dogrusu yapamayacagini dusunuyorum.

artik insaat muhendisliginden biraz uzak durmak lazim.yeteri kadar arz var. universitelerde insaat fakultelerini sececeklerde kararini bir kez daha gozden gecirsin. uzun vadede de durum pek parlak degil. muhendisleri işsizlik ve yoksulluk bekliyor...

alıntıdır.
Ahmet Çelikkollu.
Türkiyede artık ölmüş mesleklerdendir...

ayaklar altına alınmıştır...

her ile üniversite açmakla övünen zihniyet, açtıkları bu üniversitelere ilk bölüm olarak ne hikmetse inşaat mühendisliği bölümünü koymuş ve bugün hali hazırda bu memlekette her yıl 13.000 (on üç bin) inşaat mühendisi mezun olmasına sebebiyet vermişlerdir...

doğru mu?

yanlış...

gerçek ne?

gerçek şu:

bütün inşaat mühendisliği bölümleri kapatılsa bugün, varolan mevcuttaki inşaat mühendisleri bu memlekete 20 yıl rahat yeter...

bu da böyle bir rezalet işte...
itü'de çift anadal yapma ihtimalimin yüksek olduğu bölüm.
not: türkiye'de çok mezun verse de ihtiyacın asla bitmeyeceği bir meslektir.
inşaatların şu seneler durulduğunu düşününce çok mantıklı tercih olmasa gerek.
tercih edilmemesi gereken bir bölüm. işsiz kalmak veya saçma sapan işler yapmak istemiyorsanız yazılım ile ilgili bir bölüm okuyun yada hiç okumayın.
bu bölümde okuyan/ bölümden mezun arkadaşlar mesaj kutusunu yeşillendirirlerse sevinirim. Sormak istediğim birkaç şey var da. teşekkürler...

t: bir meslek.
Mühendislikleri hepsi kirleniyordu liderliği inşaat mühendislerine verdiler.
inşaat mühendislerinin yerini mütahitlerin aldığı caanım ülkemde inşaat mühendisleri boşta. Ayrıca yüksek puanla girilen inşaat mühendisliği mezun olunca tam bir hüsrana dönüşüyor.
üniversitelerde ayağa düşmüş bölümdür, yeni nesil inşaat mühendislerine ve gelecek yıllarda yeni mezun olmuş inşaat mühendislerine güvenip ev vs yaptırmayın, elini kolunu sallayan inşaat mühendisi oluyor bu ülkede.
uzun yillardir yaptigim ama ski tutan meslegim.
hem sktiri boktan okullardan mezun onbinler acıkta, hem de piyasa ölü.
asgari ucretle allahin sktir ettigi yerde calismak istemiyorsaniz secmeyin.
görsel
not: ytü.
Pişmanlıktır.
Önümüzdeki dönem sonunda mezun olacak bir inşaat mühendisliği öğrencisi olarak diyorum ki “kesinlikle tercih etmeyin.”
Okurken oldukça zor, özellikle projeleri yaparken stresten ölüyorum, hiç boş vaktim olmuyor. Proje yapmaktan ve ders çalışmaktan sosyalleşemiyorum. Çoğu zaman ruhen ve fiziken kendimi yorgun hissediyorum. Peki tüm bunlar ne için? Mezun olup işsiz kalmak için.
Diyeceklerim bu kadar.