bugün

''sana yakîn (ölüm) gelinceye kadar rabbine ibadet et!''

hicr suresi 99. ayet.
görsel
görsel
her şeyi yoktan var eden, her an görünür görünmez kazalardan, belalardan koruyan ve her an çeşitli nimetler, iyilikler vererek yetiştiren allah-ü teala'nın emr ve yasaklarını yerine getirmektir.

- ''islam ahlakı'' kitabı.
Yapmak zorunda his ettiğim.
insan ibadet için halk olunduğunu, fıtratı ve cihazat-ı maneviyesi gösteriyor.

-Sözler, rnk.
Bir minnet, derin bir saygı ve ruhu arındırmaktır. Ruh müzik ile, kitaplar ile, ibadetler ile beslenir. Onun ihtiyaçlarından biridir. Çünkü bu dünya, ruhumuzun maddi olarak mutlu olabileceği bir yer değildir. Biz de mutluluğu ve huzuru mânada ararız. Eğer ibadetinizi çok yüksek bir amaç ve yüce bir varlığa yapıyorsanız, o ibadetler sizin hayatınızı anlamlandıracaktır. Evreni daha iyi okuyacaksınız.
zaman, mekandan ziyade en mühimi allah'ın rızası ve maneviyat, iç huzur olarak yapılan durumdur. hayırlı cumalar dilerim.
“Ruhun hitab tarzı.”
ders çalismak, insanlarin ayagina takilmasin diye tasi kenara cekmek, sevgilini mutlu etmek, en basindan kod yazmak, acemi olanlara birseyler ogretmek. kısaca faydacil olmak ve bu dunyanin sadece bizden ibaret olmadigini fark etmek.
Bütün yeryüzünün mabet ve bütün meşru fiillerin ibadet olduğu anlamında olan kavramdır.
görsel

herkesin özgürce ibadetini yerine getirebilmesi için maltepe'de ali kılıç başkan yeni bir cemevi inşaa ediyor. işte sosyal demokrat belediyecilik anlayışı budur.
tam olarak insanların aklını mahvetmekten başka hiç bir işe yaramamaktadır.
Ritüel ve araç değil, aklı ve kalbi farkındalıkların sonucu ortaya çıkan fiili ve kalbii faaliyetler.

En basitinden; Asansörde yöneticiye karşı yapılan toparlanma hareketi bunlardandır. Dünyevi kaygılar ile yapılıyorsa farklı, her insana duyulması gerektiği gibi tevhid üzere yapılıyorsa farklı değerde..
islamda okumak da bir ibadettir. En önemli ibadet Kuranda okumak olarak söylenir. Zaten bu yüzden müslümanlar iyi olmalıydı fakat bazıları okumayı yok sayıp sadece namazı falan ekler.

Allah daha ilk başta okuyun demiştir. ilk başta oku diyen yaratana inanan adamlar okumuyor. Tüm islam ülkeleri toplanıp namaz kılsa ne olur ? Bunun yerine okuma ibadetini anlatsaydınız insanlara şu an islam ülkeleri süperdi dünya da.
ebu hanife ve matüridî'ye göre iman etmek mutlaka ibadet etmeyi gerektirmez.
insana fiziksel ve psikolojik (ruhsal da diyebiliriz) faydası olduğu kanıtlanmış ritüeldir. bunu herhangi bir dinin gerçekliği ile bağdaştırma amacında değilim ama inanın yeryüzünde tek bir din dahi kalmasa mabedlere ihtiyaç olacaktır. tapınaklar insanlara iyi hissettirir. kabul edin artık. namaza veya diğer dinlerin ibadetlerine saygılı olun.
Namazdır, oruçtur, zekattır, durumu olana hac ve umredir, insanlara iyiliği emredip kötülükten sakındırmaya gayret etmektir.... Uzar gider aslında daha.
insana huzur veren birincil şeylerdedir. Ne için, nasıl olursa olsun.
Kalbi temiz insanlarin yapmadigi ama yapilmasi zorunlu olan allahin emirleri.
Olmazsa olmazım. Mecburum. Alemim paramparça oluyor yoksa. Tarifsiz bir yılgınlık, karabulutlar, hani mecburum yani...
atalarımız der ki \"ibadet de kabahat de gizli olmalıdır\" . kısmen doğrudur, katılıyorum.

kabahat konusunun gizliliğine inşallah başka bir entry imde değineceğim ama ibadet kısmına burada değineyim. ibadetin gizli olması \"nafile ibadetler\" için geçerlidir, farz ibadetler için bu durum söz konusu değildir. nafile ibadet açıktan yapılırsa riya karışma tehlikesi vardır. peygamber efendimiz (s.a.v) \"sadakayı gizli vermek cennet hazinesidir\" diye buyuruyor mesela hadis-i şerifinde. salih hadis-i şeriflerden birinde de \"tenhada kılınan nafile namazın sevabı, insanların yanında kılınandan 25 kat daha fazladır\" diye buyurulur. nafile ibadetleri gizli yapmak gerekir.

sen farz namazını kılacaksan sen farz orucunu tutacaksan bunu kimseden gizlemene gerek yoktur.
haksızlığa karşı çıkmaktır, yola tükürmemektir, aldatmamaktır, yolun ortasındaki taşı kenara koymaktır. ibadet hayatın içindedir.

namaz, oruç, hac bunlar birer ritüeldir. nüsuktur.
Hem fiili hem içsel olarak yapılması gerekendir. Ibadete insan muhtaçtır. Mide yemek istediği gibi, kalp ve ruh dahi maneviyatla beslenmek ister ve bunun yegane gıdası,; ibadettir.
O eski egemenlik tartışmalarının olmadığı günlerde nasıldı acaba? Anlıyorum karanlıkla, yalnızlıkla, tabiatın envai çeşit dürzülüğüyle baş edebilmek kolay değil. Yağmur yağar, fırtına olur birlikte ya da tek başına zordur bunu göğüslemesi ama nerden çıktı bu boyun eğme meselesi? Ve sonra kültürlenme, bu işi düzene bağlama ve tekrarlama işi nereden çıktı? O soruyu ilk soran çocuk iblis neden bu kadar ağır bir cezayla karşılaştı? Hepimiz tanrının evlatlarıysak acaba gerçekten bilmememiz gereken şeyler mi var? Yoksa bu zamanla evrime uğrayan bir davranış mı? Bin yıl önce piramit inşasında çalışmak da mı ibadet olarak yutturuldu insanlara ya da şimdi Tv izlemek, internete girmek, smartfonun başında saatler geçirmek ya da yeni firavunlar için daha dayanıklı, daha konforlu, daha gösterişli binalar inşa etmek de bir çeşit ibadet mi? Her koşulda bir araya gelip duygu patlamaları yaşamak istiyoruz, kendimizi anlatmak, saygı duyulan insanlar olmak istiyoruz. Bir şeyin yaşayan bir parçası olmak istiyoruz. Bununla başetmeyi öğrendik ama firavunun şcabına musa baktı, putperestliği, düşkünlüğü muhammet parçaladı. Şenlik havasıydı her yer. insanlar dediler ki allahtan başkasına eğilmeyiz. Peki şimdi ne oldu? Yani artık daha çok bir araya gelip bir şeylerin tadını paylaşmak günah mı oldu? Düşküne sahip çıkmak için daha kaç ocak yangın yerine dönecek? insan kardeşim demek için daha bize kaç firavun gerek?