bugün

ingilizce kelime olarak "host" dan gelmektedir. host; sunmak, sunan, ağırlayıcı demektir.
hostess ise bunun dişi versiyonudur. yani burdan anlayacağımız erkek hostes bayan hostes ayrımının olmayıp, host ve hostes farkının olduğudur.

(bkz: uçan memeli) tabiri uçaklar hayatımıza tam manası ile yerlemeşmeden, hababam sınıfı sinema filmi ile yerleşmiştir.
uçan memeli tabiri erkekler için de kullanılabilir, caizdir, sonuçta insan memeliler sınıfına ait bir canlıdır.
kokpite girmek için ön taraftaki galleylere(uçaktaki mutfak) doğru ilerleyen bir erkeği gördüklerinde tüm asabiyetlerini, bu şahsın üstüne salan ve öncelikle ne işiniz var burda cümlelerini ağızdan döken, ama bu erkeğin ya bir pilot ya da kaptanın yakını olduğunu öğrenince,duyunca ya da anlayınca 180 derece dönüş ile "-aa kaptanım afedersiniz tanıyamadım ne içersiniz veya ne arzu edersiniz" sözcükleriyle durumu kurtarmaya çalışan bayan kişiler.(türk hava yollarında artık yüzde 80 i erkektir)
götü kalkık bayan. tanım biraz iğrenç oldu farkındayım yalnız hakediyorlar. buraya çok şey yazardım ama hazır yazılmışı var, ne gerek var kendimi yormaya. buyrun, okuyun. teşekkür sivilay abla!

--spoiler--
Türk hosteslerden dayak yemeden uçaktan inersen kendini şanslı hissetmelisin. Kimse gücenmesin ama zaten ne endam var ne de göz dolduran bir güzellik. Bir de üstüne kaba sabalık, en iyi ihtimalle sakil duran sahte bir kibarlık.

Ben bu durumun kaynağını araştırdım ve belki şaşıracaksınız ama Atatürk'e vardım. Hep anlatılan ve Atatürk'ün büyüklüğüne delil olarak sayılan bir hikâye vardır. ingiliz Kralı ya da Prensi Türkiye'yi ziyarete gelir. Köşkün garsonu yemek servisi yaparken ayağı takılır ve elindeki tepsiyle iki seksen yere uzanır. Bu rezalet karşısında Atatürk ingiliz Kralı'na döner ve "Ben bu millete her şeyi öğrettim, bir tek uşaklığı öğretemedim" der. Böylece hem dünyanın en iyi uşaklarının çıktığı ingilizlere laf çakmıştır hem de yemek dolu tepsiyle yere düşen Türklüğün gururunu yerden toplayıp ayağa kaldırmıştır. Bu hikâye ile övünülür durulur.

işte garsonluğa, hatta tüm hizmet sektörüne burun bükerek bakmamızın genetik kodları bu olayda gizli. Sadece uçaklarda değil, Türkiye'de en lüks lokantaya da gitsen garsonların suratı beş karıştır. Yüzlerinde sadece eve gitme isteği okunur. Kenara çeksen söyleyecekleri şey "Bizimkisi de meslek mi, sabahtan akşama kadar millete uşaklık ediyoruz" olur. Halbuki insanlara hizmet etmek kutsaldır. En başta annelik mesleğidir. Uşaklığı da aşağılamak gülünçtür. Beğenmediğiniz uşaklar dünyayı kökünden etkileyecek insanları yetiştirmiştir.
--spoiler--
garson deyip geçilen fakat uçaktaki asıl amacı acil bir durumda canınızı kurtarmanıza yardımcı olacak kabin memurudur.
Uçakda getir götür işlerine bakan havalı tiplerdir.. Erkeklerin fantezilerinde önemli rol oynarlar.. Uçan memeliler.
Uçağa binmenin, uçmanın, seyahat etmenin (özellikle de yurtdışına gitmenin) "çok havalı" sayıldığı ve yakın zamana kadar çok elit bir grubun tekelinde olduğu bir ülkede, çoğunlukla en en çok 3 kuşak gerisine gittiğinizde illaki uzaktan yakından bir köy ile bağlantısı olduğunu göreceğiniz (ki halkımızın %80 i böyledir, bu kötü bir şey de değildir ancak yakın zaman kadar elit gruplarda olan bu "ayrıclaıklara" sahip olmayan; elit grupta olmayan kişiler olmaları bakımından önemlidir) kişilerin; bir gün çıkıp o elit kişilerle, elit oldugunu düşünüdükleri bir "uçma" "uçaga binme" hele hele imkanı varsa "uçakla yurtdışına gitme" gibi olanaklara erişince doğal olarak "vay be ben iyi bir şeyim sanırım!" düşüncesi oluşmaktadır.

Bunun ötesinde kadınlarda hangi işi yaparsa yapsın varolan bir içgüdü "giyinip süslenmeliyim ve boylece daha iyi daha güçlü vs olurum" içgüdüsü sebebiyle, her daim bakımlı, iyi giyinen ve düzgün konuşan kişiler olarak görev yapmak kendilerinde ekstradan bir güvene neden olmaktadır.

Ülke şartlarına oranla iyi para kazanmaları; buna baglı olarak zaten seyahetleri ve otel ziyaretlerini bedavaya getirdikten sonra kalan parlarıyla ortalama üstü bir hayat yaşayabilmeleri, yani sahip olduklrı ekonomik bagımsızlık ve olanakları kendilerine olan güvenlerini arttırmakta, bu şekilde bir güven ile kendilerini değerlendirirlerken, bir başkasının (bir yolcunun) çıkıp kendilerini hizmetçi olarak görmesi ile oluşan "hostes" kavramına bakıştaki farklılık; bu mesleğe verilen değer arasındaki fark, çatışmalara neden olmakta, bu çatışmalar da her geçen gün hostesleri daha da radikalleşerek artistleşmeye itmektedir.

Bu "havalılık" mevzusu konusunda benim görüşüm budur. Bana göre olması gereken nedir? bir yolcunun bir hostesi hizmetçi ve köle olark görmesi ne kadar yanlışsa (ki bizim halkımızda hizmet sektorunde çalışan kişiyi hizmetçi gormek gibi bir yüzeysellik vardır. KEndisine hizmet sunmakla gorevli kişiyi, hizmet alan kişile genelde köle gibi görür Türkiye'de. Bıu bir bankada gişede de çalışsanız boyledir, başka alanlarda da boyledir. Bazen özel okulda ogretmenseniz bile...) hostes kişisinin kendisini oldugundan buyuk gormesi de o kadar yanlıştır. Hizmet sektorunde çalışan kişilerin ilk ogrenmesi gereken güleryüzlü olmak, nabza göre şerbet vermek, karşıdakinin o anlık isteklerine olabildigince kibarlıkla yanıt verebilmektir. Ben hostestlerle sorun yaşadım mı? Hiçbir zaman.. ama çevremde sıklıkla hostesler tarafından terslenen insanlara rastlıyorum. Yolcu istediği kadar saçmalasın, hizmet sektörunde çalışan bir kişinin terslemek gibi bir lüksü olamaz. Oldugu saniyede, ona o güveni veren tüm maddi olanakları ve güzel giyinip makyaj yapma bahanesi elinden alınmalı ve işine son verilmelidir, zira evinden, sabit yaşamından koparıldığı için kendisine ödenen yüksek ücret ve konaklatılığı güzel oteller hiçkimseyi acil durumlar haricinde "hizmet vermekle yükümlü kişi" sıfatından sıyırmaz. Acil bir durum yoksa, bir garsondan çok farklı bir iş yapılmamaktadır. Acil durumlar oldugunda da o çok anlatılan ve garsonluktan farklılığı olarak gösterilen yolcuları yönlendirme hadisesini de yapacak çok hostes olduğunu düşünmüyorum.

Güzellik fizik vs olayına da ayrı bir parantez açalım; bir kere güzel olmak zorunda fiziği olmak zorunda diye bir şey yok. Başüstü dolaplarına erişebilecek bir boy gayet yeterli oluyor. Şişman hostes de gördüm kaç kez. Yüz güzelliği açısından gerçekten çok güzel olan hostes oranı, herhangi bir ortamda karşılaşabileceğiniz çok güzel kız oranı ile aynıdır. Bir ortamda 10 kız varsa hepsi çirkin olabilir ama ortalamada 1 i çok güzeldir. Hosteslerden de 10 tane toplayın 1 i çok güzeldir. o kadar.. Ekstra bir güzellikleri olduğuna kesinlikle katılmıyorum. Yurtdışında belki.. ama yerli havayolu şirketlerinin tamamıyla çok sayıda uçuş gerçekleştirmiş biri olarak asla hostesler güzeldir gibi bir genellemeye girilemeyeceğinin altını çizmek isterim.

not: baya uzun olmuş be.. iş bu entry bir tatil gününde bir sıkılma anında, gazete gorulen bir hostes haberine istinaden girilmiştir.
beni ne garsonluğu ilgilendiriyor, ne gezdiği ülkelerin ona kattığı kültürel değerler vb...
taş gibi hatunlar arkadaş.. izle şöyle yürürken arkadan.. keyifle iç biranı ve seyreyle. bırak şimdi garsondu, uçan memeliydi, iğrençti muhabbetlerini..
dikkat etmeyi gerektiren meslek:
--milliyetten alıntı--
Dubai'de bir ingiliz hostesin kaçırılıp tecavüze uğradığı belirtildi. 25 yaşındaki genç hostesin kız kardeşiyle Dubai'deki bir otelin barında eğlendiği, daha sonra çok sarhoş olduğu ve otelden ayrılmak istediği öğrenildi. Otelin önünde taksi bekleyen genç kadına Ürdünlü bir erkek tarafından eve bırakılma teklifi edildiği kaydedilirken, kadının teklifi kabul ettiği ifade edildi.

Kadını arabsına alan adamın gitmesi gereken yoldan ayrılarak çölün ortasına götürdüğü ve burda kadına zorla sahip olduğu belirtildi. Kadının ilk başta adamı tekmeleyerek kurtulmaya çalıştığı ancak bunu işe yaramadığı açıklandı.
--milliyetten alıntı--
şu sıralar şiddetle olmak istediğim meslekdir sözlük.
günümüzde hosteslik kalmamıştır, onun yerini kabin memurluğu almıştır.erkek kabin memurlarına host, steward gibi sıfatlarda takılmıştır.
eğer amaç THY de (kabin memuru) olabilmek ise abuk sabuk bir sürü sınavdan geçebileceğiniz meslek..
ilişkilerinin geleceğini dert etmeyen, karşısındakini boğmayan, güzel kadınların bulunduğu meslek, iyi ki varsınız.
(bkz: you are globally mine)
gemilerde çalışanları da varmış yeni öğrendim, kucağa oturup oturmadıklarını bilmiyorum henüz.
uçaklarda hep kaptana veriyor bunlar gözüyle bakılan ikram hizmetini sunan hava yolları çalışanı.
kesinlikle garson sayilamayacak kisilerdir. hayvan gibi egitim alirlar. ilk yardimdan tutun, acil durumlarda yapilacaklara, alkol kokteyllerine, beden diline kadar cok sert bir egitimden gecerler.

bunun yninda tum dunyayi gezerler. facebook hesaplarindaki albumleri tamamen degisik ulkelerdeki fotograflariyla doludur. kiskanirsiniz. gezmedikleri ulke kalmamistir. maaslari genelde iyidir bir de gittikleri her ulke icin harcirah alirlar. maaslari genellikle cepte kalir.

eger bir hostes sevgiliniz var ise dunyanin her yerinden degisik hediyeler almaniz olasidir. millete aha da ben bu ulkeye gittim diyerek hava atabilirsiniz. kimisinin evde hizmet konusunda ustune yoktur. en guzelinden masa hazirlayabilir, sizi kendi elleriyle besleyebilirler. degisik alkol kokteylleri yapabilme egitimi aldiklari icin size cesit cesit kokteyl hazirlyabilirler.

kisaca sanildigi kadar kotu insanlar degillerdir. tabiki iclerinde ukala, kendini begenmis,kasarlar da vardir ama hangimiz hayatimizda boyle bir kizla karsilasmadik ki.
iş hayatı dışında da uçuşta olan narsisistik tip. sanki uçtun da başın göğe mi erdi?
yeni adana turizm in bayan servis görevlisinin bir kademe daha üstü.
calistigim havayolu firmasinda gozlemledigm kadari ile %99'u matkap %1'i de buralarda entry girmektedir.
(bkz: ostes)
bir ara teyzemin de yaptığı zor mesleği olan. düzenli bir hayat yok, uyku düzeni yok. haftasonuna denk gelirse dinlenme günün ne mutlu sana. iyi para var o ayrı.
havada acil seks gerekirse diye seksilerden seçilir.
Hostes, KOLTUKLARI DiK DURUMA GETiRiN dediğinde neden emirlere uymalıyız. Hürriyet'in uçuş uzmanı Uğur Cebeci yazmış. Mantıklı: http://galeri.uludagsozluk.com/r/hostes-337735/
sürekli birilerinden laf yiyen kişiler. aynı işi yapan erkek görevililere kimse laf etmez. çünkü aynı işi yapan erkek görevlilere kimse asılmaz. mesleği gereği kibarlığını "aha benden hoşlanıyor" diye yaklaşanlar yüzünden böyledir. ha bunu görüp havalara girenleri var mı? elbette... iyi de onu o havaya sokan yine sensin.
uçan garsonlar.
Thyde çalışanlar iyi para alırlar.

Sırf bu yüzden bi de eğlence için, bi ara yapmak istediğim meslek.