bugün

köy yerinde hiç havuz görmeyen öğrencinin "öğretmenim havuz ne ki?" sorusuna öğretmenin bir an düşünüp, "evladım köyün girişinde çeşme var ya, onun yalağının büyüğü" cevabını vermesi üzerine, öğrencinin yeniden "o kadar büyük yalağı napıcaklar ki" diye yeniden sormasına öğretmenin "insanlar için evladım" diye geçiştiren bir cevap vermesi üzerine tüm sınıfın yerlere yattığı matematik problemidir.
insaat ve yapi sektorunun en problemli icadı.
olmasaydı matematik ne kadar boş olurdu dedirten problem.
yıllardır problemleri çözülemeyen,havuz sorunsallarıdır.
her neslin bir dönem çözmek için uğraştığı problemlerdir
zaten bunalmış canım yurdum öğrencisinin aklına havuz, deniz, yaz, kumsal, kızlar/erkekler gibi motivasyon bozucu şeyler getirmesi itibariyle kullanılmasının doğru olmadığını düşündüğüm problem çeşidi.
havuzun "içine girilip keyif yapılan bir şey olduğunu" 20 yaşlarında yeni anlayan gençler yatiştirmiş,eğitim sistemimizin mihenk taşlarından birisi.
her insanın belli yaş aralıklarında çözmek zorunda olduğu,bütün havuz sistemlerine küfrettiren problem çeşidi.
"problemsiz bir havuz düşünülemez.." demiş atalarımız
yazın rahat rahat havuzuma girip iki kulac atmama mani olan problemler.
ee ben zaten kulaç atamam ki?
olsun belki problemler olmasa atardım..
daha yeni kafamı sokmayı öğrendim be nası atardım?..

(bkz: kulac atamamak)
ilk oluk 3. sınıfta başlayan Üniversite sınavına kadar devam eden problemler topluluğudur.
memlekette su sebil bulunmuş,o musluk senin bu musluk benim açılıp kapanmış* ,insanlara problem yaratılmıştır.problemlerin özü genelde basit kesirleri kullanarak denklem kurmak ve denklemden x* belirsizini çekmektir.çarpık eğitim sistemimizin,çarpık öss nin saçma sapan müfredatından başka bir şey değildir.
bir insanın havuz ile ne gibi bir problemi olabilir ki?
ilkokul çağlarından beri (lan antik çağlardan beri gibi oldu) problemi çözmeyi bırakıp o musluğun neden diğerleri dolum yaparken başkaldırırcasına boşalttığını düşünmeye koyulduğum saçmalık.
sevgilinizle havuz içinde sevişmek istediğinizde su nedeniyle havuzda taşakların şişmesi, pipinin küçülmesi önemli bir problemdir.
bir de bu modeli mevcut olan problemleridir.
(bkz: a sehri ile b sehri)
(bkz: dolan havuzu boşaltan musluk)
mantığını anlayınca o kadar da zor değildir aslında.
anlamsız yere a ve b muslukları ile doldururken c ile bir yandan boşaltıyorlar.
proplem havuzda değil, aynı anda bu üç musluğu açanda bence.
(bkz: bir matematikçi böyle yaklaşırsa)
neşe'nin kepek sorunu kadar mühim ve ummalı bir konudur.
300 spartalı işeyerek bir havuzu 3 saatte dolduruyorsa, bu havuza kaç turva askeri sığabilir? şeklindeki gereksiz sorulardır.
bir boşalıp bir dolan havuzun içinde boğulup gitmemize sebebiyet veren problemlerdir.

şekil 1.a:

+bir havuzun üstündeki A musluğu havuzun tamamını tek başına 6 saatte doldurabilmekte, havuzun altındaki B musluğu da aynı havuzun tamamını tek başına 18 saatte boşaltabilmektedir. A ve B muslukları aynı anda açılırsa..

-abi havuzu ya doldur ya boşalt, neden 1 musluğu açmışken 1 muslukla da boşaltmaya çalışıyorsun? amacın ne koçum senin? rahatsız mısın nesin yahu? git sen kumdan kaleler yap,dicem ama sen onun surlarını yaparken bi taraftan da yıkmaya başlarsın,hastasın çünkü sen hasta hasta..
bir arkadaşımın dersane müdürünün gelen denemeleri incelerken sorular zorlaşsın amacıyla şu şekilde değiştirdiği sınavdır. ben onun yalancısıyım:

soru: a kabında 5 litre su vardır.....
müdürün tercihi: a kabında bir miktar su vardır....

her şey bilinirse daha kolay oluyormuş çözmek; amcam o yüzden veri eksiltiyor.
en büyük havuz problemi, inşaatı biten bir olimpik havuzun temeline su sızdırması, sızdırma noktasının bulunamaması, yıkılıp yeniden yapılması ve böylelikle inşaatı yapan firmanın elinde patlamasıdır.
(bkz: en sevdigi ders matematik olan ogrenci/#3230196)