bugün

eskiden yapılan yakın dövüş silahlarıyla ya da oklarla olup, yeteneğe dayanan savaşların; şimdiki,bir düğmeye basmak gibi kolay bir işle bir ülke yokedebilmeye göre daha adaletli olduğunu savunan önermedir.
zira her önüne gelen zanbato kullanamazken, küçük bir çocuk bile bir kalaşnikof kullanabilmektedir şimdinin dünyasında.
durumu en iyi anlatan cümle sanırım ''tüfek içat oldu mertlik bozuldu'' sözüdür.
şimdi ise havadan vur-kaç taktiği uygulanıyor.
şimdilerde gelişmiş ülkelerin ellerinde bulunan ve tek düğmeyle çalışan "oyuncakların" uzaydan geldiğini zanneden, saçma sapan bir önermedir. Adam oturmuş yapmış. Mars' tan hibe gelmedi ya. (bkz: kıskanma ne olur çalış senin de olur)
eski savaşların daha delikanlı olması durumudur. fakat kaleyi fethetme çabası sadece okla, bokla havada kalırdı. mancınık keşfedildikten sonra durumlar değişti. tüfeğe hakaret etmeyelim.
kısmen yanlış bir önermedir. eskiden savaşlar daha çok insan gücü ve alet-edevat a bağlı iken ilerleyen teknoloji ile birlikte yerini ekonomik ve kültürel gücün yönlendirdiği savunma sanayii ve stratejik güce, dolayısıyla akıl ve bilgi gücüne bırakmıştır. ha eskiden de böyle değil miydi dersek, tam olarak değil. eskiden yapılan savaşlarda bulunulan coğrafya ve insan gücünün etkisi hâd safhada iken şimdilerde böyle değildir. ekonomik kalkınması yüksek ve işgcüne sahip ülkeler daha güçlü olurlar. diğerleri ise akıllarını kullanmayıp birtakım içsel dinamiklerin hegemonyası altındadırlar.
(bkz: tüfek icat oldu mertlik bozuldu)
adornoya göre tarihte daha iyiye doğru giden bir ilerleme yoktur. bir ilerleme varsa bile o da sapandan megaton bombalara giden bir ilerlemedir.