bugün

sözlüklerde, entrydeki hataların düzeltildiğini ya da entrye ekleme yapıldığını belirtmek için kullanılır.

bir de daha düzeltme ya da düzenleme yapmadan entry sonuna peşin peşin yazanlar var. o da ileri görüşlülük kafası sanırım.
cok sonradan yapilan editlerin editi gozumde bir hayli ust noktaya tasimistir. sonradan ogrenilen dogrularin yanlis yazilari duzeltmek icin bir edit atilmasi ... adeta o zamanda tarihi yalan yasamis neslin bir kac sene sonra o tarihi duzeltmesi anlamina geliyor benim icin.

ha bir de playstation 1 de edit butonu vardir.. zamaninda cok editledim futbolculari.. kendi adimizla futbolcu yapip goruntumuzu david beckham gibi yapardik.. ulan ne gunlermis be..
düzeltme olarak değişmesi gereken buton.
türkÇe konuşalım. edit değil düzeltme. nokta.
ilk zamanlar sürekli uyarıldığım ve zamanla azalttığım düzeltmedir.
eskiden mesaj bile atılırdı" editle dostum" diye.
Şimdi insan çekiniyor editle demeye.
yine de olması gerekendir.
bilmemek değil, öğrenmemek ayıptır.
benim gibi kafası uçuk ve takıntılı yazarların her entry girdikten sonra en az 2 kere gerçekleştirdiği eylem.

edit: imla
edit 2: yeni tanım
bir eksi aldı diye salak salak edit veren yazara gıcık olup bende basıyorum bir eksi. maksat edit yerini bulsun.
yerine "düzeltme" sözcüğünü tercih ettiğim sözcük.
Neden sozluk sahıplerı "duzenle" dıye degıstırmedıler merakımdır
düzeltme. mesela yanlış verilen bir bilginin doğrusunu yazma.

kullanmak lazım arada. sil butonundan daha önde hem de.
an itibari ile sözlükte sağ kısımda bulunan kutucuklar nedeni ile yapılamayandır.

ben bu (#15519114) entrymi nasıl editleyeceğim şimdi?
"düzenleme, düzeltme" gibi türkçe kelimeler dururken sözlük yazarları tarafından ısrarla kullanılan yabancı bir kelimedir. adamı hasta eder. bir de "edit: imla" şeklinde olanı vardır ki bir hayli gülünçtür. görünüşte, yazar dilimize özen gösteriyor gibi görünse de yabancı bir kelime kullanmaktadır. bu nasıl bir çelişkidir bilinmez.
son zamanlarda en yaygın görülen çeşidi de, yazılan entry üzerine gelen eksi oylardan sonra, eksileyen insanlara yönelik ifadeler kullanılarak yapılanıdır. eksiyi yemişsin sus otur yani... daha neyin baş kaldırısıdır. güldürür.
dinlerken beyninizi onlarca parçaya bölmenize sebep olan enfes müzik oluşumu. situps pullups, twenty minutes, ashtray gibi sağlam parçaları, ants gibi de şaheserleri vardır. dinlenmesi farzdır.
yasaklanmıştır.

(bkz: entry de edit ibaresini kullanmayınız)
yönetimden gelecek ikinci bir emre kadar lanetlenmiş kelimedir.
türkçesi düzeltme olan ve sözlükte kullanılmasıyla beni uyuz eden ingilizce kelime. düzeltme şeklinde neden kullanılmıyor? enteresan...
dükkan tabelalarına kızıyoruz fakat yazdığımız sözlüğün de aynı durum içinde olduğunu gözden kaçırmayalım.

özetle; edit değil kardeşim, düzeltme!
mesela "bişiy" yazdıktan sonra farkediyorsun ki; onun aslı "bir şey" hemen editliyorsun. işte böyle bir şey.
entry yi güzelleştiren şeylerdir genelde.
bazen o kadar boktan entry giriyorum ki, edit yaparken eğleniyorum mesela.

bu arada eksi alınca zıbıl zıbıl zıplayıp, köpürüp; hitap edenler de oluyor. hatta "sanki takıyorum, eksileyin" diyen var yahu ciddi ciddi. hassiktir lan ordan manyak, "çocuk mu sikiyon" demezler mi adama? derler. iyi.
entrysi kötülendi diye edit yoluyla bunu dışa vuran yazarların kütle imha silahı. akışına bırak...
benim gibi sürekli typo yapan ya da yazdıklarına sürekli bir şeyler ekleme/düzenleme ihtiyacı hissedenler için bir nimet. seviyorum kendisini.

bir de bazı forumlarda saçma sapan sebeplerden ötürü üyelere verilmeyen hak. öyle forumların adminlerini meşe odunu paklar.
ms-dos'un text editoru. ma$allahi vardi, dos bitti bu arkada$ bitmedi, komut istemi olan her windows kurulu bilgisayarda, bu komutla, notepad'in kara ekrandaki muadiline (hatta muadili demek yanli$, daha yeteneklisine ula$abilir kullanicilar. xp'de de var, vista'yi henuz bilmiyorum ama cmd varsa, buda vardir.
fotoğraf üzerinde yapılan bir eylemdir. çekilen fotoğrafın ışığı, rengi ile oynama, yüzdeki lekeleri vs. yok etme, fotoğrafı bambaşka bir hale getirme eylemidir. bu camiada editlemek olarak geçse de, keşke düzenlemek olarak söylensedir.
boyutuna gore koskoca 3 gununuzu mahveden islemdir.

adamlar giderler 240 * noktaya alicilari, 915 * noktaya da vericileri yerlestirirler ve her verici icin tum alicilardan 8 saniyelik olcum alirlar. yani 240 x 915 = 219600 tane olcum alirlar. sonra da bunlari size verirler. goreviniz olcumlerdeki gurultulu kayitlari silmektir. filtre yapmaniza izin vermezler cunku gerekli bilgiyi kaybetme olasiligi vardir.

kullandiginiz program 240 tane olcumu yanyana siralar ve siz akla karayi secmeye baslarsiniz. alinan olcumlere edit harici islemler de uygulanacagi icin hizli olmaniz gerekir ve 3 gun boyunca monitorun icine dustugunuz icin gozleriniz iflas eder.

yani bu edit denen sacmalik yuzunden gozluk takmak zorunda kalabilirsiniz.
formatı delmenin en kolay ve en kestirme yoludur.

(bkz: bir format delme yöntemi olarak edit)