bugün

Barış Manço'nun ne kadar milliyetçi olduğunu bilirsiniz. Halen yabancılara verdiği ayarlar youtube de gezmektedir. Şimdi size dönence şarkısında 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden orta asyadaki türk cumhuriyetlerinin, 1981 yılında kurulacağını gören ve bunu dönence parçası ile ölümsüzleştiren Barış abimizin bu parçasının sırrından bahsedeceğim.

[Gün çoktan döndü buralarda
Ve ben simsiyah bir gecenin koynunda, yapayalnız bekliyorum
Duyuyorum, görüyorum, bir gün gelecek dönence biliyorum]

Bu kısımda orta asyadaki türk toplumlarından bahsetmektedir. Orta asya binlerce yıl türklerin yuvası iken rus egemenliği altına girmiştir ve birgün tekrar kendi benliğini bulacağını, yalnız bir kurt gibi pusuda beklediğini ve gözlemlediğini anlatmak istemiştir.

[Simsiyah gecenin koynundayım yapayalnız
Uzaklarda bir yerlerde, güneşler doğuyor
(Biliyorum, dönence)]

Doğuda bulunan türki toplumlarında bağımsızlık adına birşeylerin olduğunu, gece olarak nitelendirdiği sovyetler birliğinden uyanıp güneşin doğacağı yani bağımsızlığın yaklaştığını söylüyor.

[Kupkuru bir ağacın dalıyım yapayalnız
Uzaklarda bir yerlerde, bir şeyler kök salıyor
(Görüyorum, dönence)]

Bu kısımda ise ulu, yaşlı fakat kurumuş bir ağaca benzettiği,
yapayalnız kelimesi ile türkün türkten başka dostu olmadığını, türklüğün tekrar canlandığını ve kök salmaya başladığından bahsediyor.

[Çatlamış dudağımda ne bir ses, ne bir nefes
Uzaklarda bir yerlerde, türküler söyleniyor
(Duyuyorum, görüyorum, biliyorum)]

Çatlamış dudaklar, sessizlik ve nefessizlik bitmiş gibi görünen türklüğün bitmediğini, türkülerin (türkünün manasını zaten biliyorsunuz) söylendiği sözüyle bitmeyeceğini söylemek istiyor.
iyi hikaye beğendim.
Hikaye değil, tespittir. 1980de barış manço'nun orta asyaya ziyaretler yaptığı da söylenmektedir. internette barış manço'ya ait onlarca video vardır nasıl milliyetçi biri olduğuna dair.
Merak eder dururdum hikayesini. Meğer buymuş.
(bkz: barış manço)
Peki ya o güzel müziği?
Muhtemelen uydurulmuş sırdır.