bugün

eski nesil araçlarda daha fazla hissedilen fakat yenilerde giderilmiş bazı sorunlar aşırı titreşim ve bağlı olarak arabanın dökülmesi,aşırı gürültü ve duman kirliğinin yanısıra yenilerde de geçerli olan motor aksamında oluşabilecek bir hasarın neden olacağı yüksek tamir masrafı,alış fiyatının benzinli versiyonuna göre görece (bazı firmalar kampanyalarla aynı fiyata satıyor olsa da) pahalılığı yine motor ömrünün km bazında benzinlilerden kısa olması dolayısı ile ekonomik ömrünün kısa olması en kötüsü de türkiye gibi benzine uyguladığı fiyatı mazota da uygulamaya kalkan dengesiz bir ülkede sahiplerinin ekonomik olarak bir avantajını görmekten uzaklaşmaya başlamasıdır.
mazot ucuz diye alınır dizel araç,
benzinlikte avantajlı gibi görünse de dizel araç;
bakıma girdiğinde, parçası değiştiğinde benzinli araç ile arasındaki masraf açığını kapatır.
gürültülüdür.
karlı havada dışarıdaki sıcaklık neyse içerideki sıcaklık da odur.
Ses sorunu yeni nesil araçlarda çözüldü ancak yüksek bakım ve olası arıza hallerinde yüksek masraf konusu, motorların benzinli motorlara göre daha karmaşık bir yapıya sahip olmaları nedeniyle hala güncel bir sorun.

Öte yandan iyi bir kullanımla benzinli motora göre 2 kat daha uzun bir ömür de vaadeden güçlü bir motordur. Kalkışta olmasa bile uzun yolda, ara hızlanmalarda dizel motorun çok ama çok avantajlı olduğunu görebilirsiniz.
motor parçalarının benzinli motora göre pahalı olması.
bunun dışında gürültü, sarsıntı gibi dezavantajlar son nesil dizel motorlarda büyük ölçüde çözülmüştür.
bu arada dizel motorların daha ekonomik olmasının sebebi motorinin ucuz olmasından daha ziyade (tabiki bunu da etkisi var ama), benzinli motorların verimi %40 iken, dizel motorların veriminin %60 olmasından kaynaklanır. yani benzinli motor benzinin ancak %40'ını güce çevirip gerisini egzoz gazı olarak atarken, dizel motorlar motorinin %60'ını yakıp güce çevirir. *
(bkz: basınca gitmiyor abi).
benzinli araca göre daha çok arızalanabilir.
turbosu olunca iyi güçlü hissettiyor en azından fakat bütün dizel araçların en büyük dezavantajı sestir. tamam markadan markaya ses biraz değişir fakat dizel sesi bariz bir şekilde belli eder kendini. peugeot j9 motoru gibi gır gır gır gır...
1.vitesi yok gibidir. düşük hacimli motorlar düşük devirlerde cansızdırlar. eğer dizel araca binilecekse 150 bg civarında ve yüksek hacimli motorlar tercih edilmelidir. yokuşu tazı gibi çıkarsınız allahıma.
(bkz: yürüyen buzdolabı) Eski nesil buzdolaplarını birçok kişi biliyordur. Ses ikisi'nde de aynıdır.

Dizel bir araçla yapılan ani manevra'lar , sert birkaç hareket. Serviste ( afedersiniz ) biryerinize kaçabilir. *
dizel araçlarda common rail gibi yüksek basınçlı enjeksiyon sistemleri kullanıldığı için kullanılan yakıtın kalitesi önemlidir. periyodik bakımlarının aksatılmadığı zaman sorun çıkarma olasılığı daha düşüktür.
geç ısınma msaraflı olması gibi dezavantajları vardır ama yokuş çıkışı daha kötüdür diye bir saçmalık yoktur. dizel araçların torku yüksektir ve benzinli araçlara göre düşük devirlerde daha canlıdır. en azından benim kullandıklarımda öyle mesela megane 1.5 dizel ara hızlanmalar olsun yokuşta olsun 1.6 benzinli meganeların eline vermektedir. yokuş çıkarken gazı ayarlamayı bilmeyen biri çok güçlü olmayan her arabayı bayıltır zaten.
motor sesi.
benzinli arabalara göre bakım ücretleri kat kat daha pahalıdır.
içinde, dizel çelik ercan albümü dinleyemezsiniz.
Bakımı ve motor ömrünün hızlı tükenmesidir.
Atik değildir. Bakımı masraflı olur ve kesinlikle aksatmaya gelmez. Benzinli araçtan daha pahalıdır.
sürüş zevki açısından benzinli aracın çok gerisindedir.
Atmosferik benzinli aynı hacimli motorlarla kıyaslandığında turbo dizel bir motorun dezavantajlarından bahsetmek ayıp kaçar. SAğladığı yüksek tork, sizi koltuğa yapıştırdığında bunu yapamayan benzinli araçlara tü kaka gözü ile bakmanıza neden olur.
çekiş gücü yüksektir. çoğu benzinli araca kalkışta nal toplatirsiniz.

yakıtı benzinden ucuz.

amk avantajları diye okumuşum. neyse idare edin.
Gar gar gar diye çalışır.
Turbo dizel ile Atmosferik benzinliyi karşılaştırıp benzinliye asfalt yalatan sahiplerinin olmasıdır en büyük dezavantajı. Geç bakalım Turbo benzinlinin karşısına da görek.
bok atanların hangi aracı sürdüğünü merak ettirmiştir. bende opel çorsa 1.3 cdti var ve araba 20-22 kuruş yakıyor. öyle benzinli araç sürenler gibi pedala milimetrik ve naif dokunuşlarla değil yada araca az yakıt yaktırıcam deyu 40 la gidenler gibi değil, uzun yolda 80 e sabitleyip 'arabam 3 litre yakıyor amk süper' diyenlerden değilim. otobanda, sıkışık trafikte karışık olarak sürüyorum ve bu değerleri veriyor araba daha ne olsun? yokuşta çekmez diyorlar ve saçmalıyorlar. kardeşim çoğu konuda motor değil şanzuman konuşur, bi boktan haberin yok atıp tutuyorsun. Albea ile 3. vitesle çıktığın ve uçtuğun yokuşu aynı motor çorsa ile 2 de çıkarsın. düz yolda 150 nin üstüne çıkmayan, çıkamayan Albea ya corsa ile rahat rahat 170 le el sallarsın. şanzuman konusunda hiçbir bilginiz olmaması çok üzücü, dişli demi bilmiyon amk. benzinli 1.4 jettanın götünde selektör çakıp adamı bunalıma sokarsın. her 10.000 de bakımını yaparsan iddia ediyorum multijet motorla rahat rahat 600-700 bini görürsün. ısınamaması en fazla 300 metre daha geçtir, işkembeden sallamayın amk. sen arabaya bi mazot bide silecek suyu koy sonra dizel şöyle dizel böyle, yürü lan artist.
Motor sıklıkla arıza verir ve benzinli araç kadar kısa sürede hızlanmaz.