bugün

* 1973 yılında Ankara’da doğdu. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü’nden 1995 yılında mezun oldu. Aynı bölümde 1998de yüksek lisans, 2003de de doktora çalışmalarını tamamladı. 2004 yılında Atılım Üniversitesinde yardımcı doçentliğe yükseltildi. 2006 yılında Başkent Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Anabilim Dalındaki yüksek lisans çalışmalarını Makam Yapılarını Yansıtan Bir Model Önerisi için Yapay Zeka Tekniklerinin Kullanımı adlı tezi ile tamamladı, 2006da Ankara Üniversitesi ilahiyat Fakültesi Türk Din Musikisi Anabilim Dalında başladığı doktora çalışmalarına halen devam etmektedir.Şu anda, Cenk Güray Atılım Üniversitesinde öğretim üyesi olarak görev yapmakta ve öncelikli olarak Anadolu Müziği Tarihi ve Caz Tarihi derslerini vermektedir. Anadolu Müziği’nin temel çalgısı bağlamanın yeni kuşak icracıları arasındadır. Erhan Kürkçü, Mehmet Semiz, Okan Murat Öztürk, Veysel Aydın, Selçuk Sipahioğlu ve Tahir Aydoğdu ile bağlama tekniği ve Anadolu Müziği nazariyatı; Erdoğan Okyay ve Süleyman Erguner ile müzikoloji alanlarında çalıştı. Ayrıca, Durul Gence ve Murat Arkan ile caz teorisi ve tarihi çalışma fırsatı bulurken, Erkan Oğurdan da pek çok müzikal ve felsefi değer alma şansı buldu.

Cenk Güray ın teorik araştırma alanları öncelikli olarak Anadolu Müziği Tarihi ve Teorisi üzerinde yoğunlaşmaktadır. Cenk Güray bu konularda pek çok seminer ve konferans vermiş, konuşmacı olarak bilimsel toplantılara katılmış, bu konularda yayınlar yapmıştır. Bireysel olarak ve değişik topluluklarla Türkiye de ve ingiltere, Almanya, Yunanistan ve Amerika Birleşik Devletleri gibi çeşitli ülkelerde konserler vermiştir. Cenk Güray, halk müziği araştırmacısı ve icracısı Ali Fuat Aydın ile birlikte Zeybek ve “Rebetiko müzikleri ile ilgili pek çok araştırma ve icra çalışmalarına katılmıştır. ikili Anadoludan pek çok bilinmeyen ezgi derleyip, bunları TRT ve diğer kültür kurumlarının repertuarlarına sunarak değerlendirmişlerdir. 2005 yılında, Akdeniz kıyılarının ortak kültürel köklere sahip müzik üsluplarını araştırmak ve icra etmek amacını güden Akdeniz Orkestrası’nı” kuran Cenk Güray, Muammer Ketencoğlunun da katılımıyla bu toplulukla bazı konserler vermiştir. Mart 2007de bu topluluk italyanın önde gelen caz müzisyenleri ile özel bir projede yer almak üzere davet almıştır. Kendi kurduğu, Anadolu Müziği ile Cazın ortak köklerini araştıran, Deneysel Müzik Topluluğu ile Cenk Güray Türkiye’nin önemli caz ve müzik festivallerinde konserler vermiş; bu konserlerde topluluğa ülkenin geleneksel müzik ve caz alanlarında önemli müzisyenleri katılmıştır. Bu müzisyenler arasında Yahya Dai, Tahir Aydoğdu, Murat Arkan, Reyent Bölükbaşı, Okan Murat Öztürk, Murat Salim Tokaç, Yinon Muallem ve Erkan Oğur da bulunmaktadır. Ayrıca Cenk Güray, tamamıyla doğaçlama icra edilen konserlerde de yer almış, bu konserlerin ilki San Diegoda (ABD) gerçekleşirken, ikincisi 2003de Ankara Caz Festivalinde, üçüncüsü ise istanbulda Babylon Kulüpte gerçekleştirilmiştir. Şu anda Cenk Güray kendi bestelerinden oluşan bir caz albümü üzerinde çalışmaktadır, bu albümün 2006 sonbaharında dinleyicilere sunulması düşünülmektedir. Kurucularından biri olduğu Yağmur Öncesitopluluğu, özgün besteleri ve geleneksel ezgileri özel bir caz-rock fusionyapısıyla sunmuş, yurtiçi ve yurtdışında pek çok müziksever ile konserler, albümler ve TV kayıtları aracılığıyla buluşmuştur.

Cenk Güray, aynı zamanda Okan Murat Öztürkün Bachlamaadlı projesinde yer alarak Johann Sebastian Bachın eserlerini özel düzenlemelerle icra etme şansı bulmuştur. 2003 yılında Cenk Güray, ülkedeki yeni kuşak geleneksel müzik icracılarının önde gelenlerinden Okan Murat Öztürk ve Murat Salim Tokaç ile birlikte, DEM üçlüsünü kurmuştur. Üçlü, değişik organizasyonlarda konserler verdikten sonra, bir albüm kaydı için repertuar hazırlığına girmiştir. 2006 yılı içerisinde, Cenk Güray özel bazı projelere katılmak üzere davet edilmiştir. Bu projeler içerisinde Appleby Caz Festivalinde (Ingiltere) bir konser verdikleri Süleyman Erguner Dörtlüsü de bulunmaktadır. Dörtlü, 2006 ve 2007de bir Avrupa turnesi için hazırlıklar yapmaktadır. Yine 2006da Cenk Güray Göksel Baktagir ve Istanbul Sazendeleri tarafından istanbulda Cemal Reşit Rey konser salonunda verilen Zeybekler temalı bir konsere konuk sanatçı olarak davet edilmiştir, bu konser önümüzdeki yıl değişik organizasyonlarda tekrarlanacaktır.

Cenk Güray Ortadoğu Teknik Üniversitesi Türk Halk Bilimi Topluluğu’nun 1999-2004 yılları arasında akademik danışmanlığını sürdürmüş, burada ve başka müzikal organizasyonlarda 15 yıldan beri Bağlama Tekniği ve Anadolu Müzik Teorisi” derslerini vermeye devam etmiştir. 2001 yılında, Cenk Güray, ODTÜ Türk Halk Bilimi Topluluğunda, geleneksel Anadolu çalgılarına ve Anadolu makamlarına bağlı özel armonik yapılara dayanan bir oda orkestrası olarak tasarlanan Bağlama Orkestrasının kurulması için çalışmalara başlamıştır. Bu yıldan beri, orkestra Türkiye’de pek çok konser vermiş, radyo ve televizyon kayıtlarına katılmıştır, Bu icraları sırasında orkestraya solist olarak ülkenin önemli caz ve geleneksel müzik sanatçıları katılmışlardır.

Cenk Güray halen Anadolu Geleneksel Müziklerine araştırmacı, akademisyen ve icracı olarak hizmet etmeyi sürdürmektedir. Cenk Güray evli ve bir kız çocuğu babasıdır.

Albümler:

Duman Almış Yaylayı Yağmur Öncesi, Ant Müzik 1999.

THBTli Türküler;, Karma, Herdem Müzik, 2001.

Nisan Yağmur Öncesi, Ada Müzik, 2002.

DEM Okan Murat Öztürk ve Murat Salim Tokaç ile, 2007de yayımlanacak.

ABiS Cenk Güray ve Sarp Maden besteleri, 2007de yayımlanacak.

Kitap:

Tarihsel Süreç içinde Makam Kavramı2007de yayımlanacak.

Film Müziği:

Babamın Kulesi, Yönetmen, Tankut Kılınç, 2002.

Belgesel Müziği:

Anadoluya dair, CTV, 1998.

Tiyatro Müziği:

Sevgili Hayat, Ankara Devlet Tiyatrosu, Muammer Ketencoglu ve Ali Fuat Aydın ile birlikte, 2005.

http://www.cenkguray.com/index.php