bugün

saygısızlık ve bireyselleşmedir. biraz da sevgisizlik ekleyebiliriz.
eğitimli ve çalışan kadın sayısının fazlalığı, sosyal medya kullanımının fazlalığı, herşeye erişebilirliğin kolay olması en önemli sebeplerdir bence.
yavaş yavaş herkesin tek gecelik silkiş makinesine dönüşmesi, haliyle evlilik biraz ağır kalıyor.
Benim gozlemim yeni nesiller heyecanin pesinden gidiyor.

kari yada koca; asik olarak evlense de, sevgisi olsa da, saygisi bitmese de, birbirine karsi sorumluluklarini yerine getirse de heyecan malesef bir sure sonra bitiyor.

Yeni nesillere erken evliligi kesinlikle onermiyorum. 30 u bi gecin.
boşanma sayıları arttığından boşanma oranları artıyor.

(bkz: beyin bedava)
tabikide kadınların bana olan hayranlığından sebeplenmektedir üzgünüm beyler karizmayı yıkamıyorum.
“Cehabeliler” diyen teyzenin görüntüsü bir an gözümün önüne geldi.
Bir anlık heves için evlenmektir.
Hayatında hiç kız eli tutmamış erkekler bankanın altına yatıyor seks yapsınlar diye.
reyiz düşmanlığından

boşanıyorlar ki reyiz kötü görünsün

israilin oyunları boooooo.
ben olabilirim. evlenmeyin dedikce insanlar uyanmaya basladi haliyle. geceleri yastiga kafayi koyduklarinda "acaba gercekten mutlu muyum" diye bir dusunmeye basladilar. degiller ama. sonra da malum ayriliklar basladi. kar topu etkisi yaratmis olabilirim. bilemedim.
En buyuk uc sebebi vardir.
Ilki kadin is hayatina girmesi. Bunun sonucunda kadin kendi parasini kazandigindan kendi ayaklari uzerinde
Durabildiginden bir sure sonra cocukda yapican erkege ihtiyaci kalmiyor. Simdi ask mask diyen olursa askin omru evlilikde maksimum 2 3 sene.

Ikincisi hic kuskusuz sosyal medyanin gelismesi. Gunumuzde vaktimizin buyuk bir kisimini instagram twitter gibi sitelerde gezindigimizden insanlar birbiri ile kadin erkek farketmeksizin daha kolay arkadas olabiliyor. Ee insanoglu sonucda kadin ve erkek bir araya gelince de istenmeyen sonuclar ortaya cikabiliyor. Bir de uzerine erkek yaskisikli kadin guzelse veya iliskilerinde cinsel acidan tatminsizlik varsa iki tarafda evlilik icerisinde aldatmayi dusunebiliyor.

Sonuncusu ise modernizmin ve teknolojinin getirdigi tahammulsuzluk. Isanlar eskiden tarlar surer harmana gider yuk tasir en agir isleri dahi yaparmis. Oysa gunumuzde teknolojinin gelismesi ve modernizm sonucu olarak birakin agir isler yapmayi kimse kimseye odadaki kumandayi dahi alip vermiyor.
Karılar yemek yapmıyor.Yemek önemli bir konu.
Evlenmeyi bir bok zannetmemiz.
(bkz: boşanma sebeblerinin artma oranı) ile bağlantılıdır.
insanların daha tahammülsüz olması değildir bence. tamam günümüz insanları daha tahammülsüz ama buradaki sebep o değil. bence insanların tahammül etmeme olanağı doğması. geçmişte anadolunun bir köyünde evlisin, muhtemelen en az 4 çocuğun var. nasıl boşanacaksın? yok aile baskısı (ki günümüzde bile var bu), köydekilerin baskısı, dedikodu vs. bunlar insanın bir noktada köy içerisindeki statüsünü belirliyor ve insanlar ona göre davranıyor sana. umursamamak elde değil.

kadınlar açısından bu çok daha zor. bazı anadolu köylerinde ''bir kadın evlenirse baba evine ancak ölüsü girebilir'' düşüncesi bile var. kadın boşanmak isteyip ne yapacak? çocukları nerede kalacak? babasının evine bile dönemiyor. geçmişteki evliliklerin sürmesinin sebebi herkesin daha tahammüllü olması değil, tahammülsüzlük hakkının olmaması.

bunun yanında daha bir sürü sebep var tabii.
sadece sosyal medya ve ekonomik kazançtır. Sosyal medyada görüp neden daha iyi olmasın demelerinden. Sahte şeyler uzaktan güzel geliyor.
Şu an boşanma oranları artmaktadır, ilerde evlilik oranları düşecek. Bireyler artık evlenmeyi tercih etmeyecekler. Çünkü evlilik insanlara üremekten başka hiç bir şey vadetmiyor.
Sosyal medya ve kadınlar.
Maddi sorunlar ve eşe olan ilgisizlik.
BOŞALMA ORANLARININ AZALMASI...

TEK SEBEP OLMASA DA, HATIRI SAYILIR SEBEPLERiNDEN BiRiDiR.
başlığın biraz yanlış açıldığını düşünerekten şöyle bir açıklama yapmak istiyorum.

mesela;
2017 yılında 100 kişi evlendi, 50 kişi boşandı.

burada boşanmaların evliliklere oranı 1/2 yani yüzde 50.

diyelim ki;
2018 yılında 50 kişi evlendi, 2017'deki gibi yine 50 kişi boşandı.
bu durumda oran 1/1 olup eşit çıkıyor ve yüzde 100.

yukarıdaki iki örneğe bakarak boşanma oranının 1 yıl içinde iki katına çıkmış olmasına rağmen boşanma sayısının aynı kaldığını görüyoruz.

yani bir önceki yıl ile bir sonraki yıl arasındaki boşanma oranını etkileyen faktör evlilik sayısıdır/oranıdır.

o yüzden boşanmaların artma sebepleri diye bir başlık açılması daha tutarlı olur. keza belki de vardır.
Şu virüs bitsin o zaman görün siz nasıl arttığını, tahammülsüzlüktür.
Egoya, saygısızlığa, bencilliğe, birbirine tahammülsüzlük, zaten aklı olan biri bu şartlar altında kaldığı bir evliliği devam ettirmez.
önlü türk düşünürü Nihat Doğan'nın da bahsettiği gibi. "boşanmaların en büyük nedeni evlilik."
insanlar mutsuzluğunu başkasının kollarında unutmak istediği için artış var. toplum aile yapısı parçalandı artık. eşler tahammülsüz. daha düğün yapıldığında borç batağına saplaniyorlar. aslında bir yığın sebep var ama önemli olan çözüm için ne yapılabileceğidir.
(bkz: Akp dönemi).