bugün

teknik olarak şu an türkiye cumhuriyeti dahil dünyada pek çok ülkenin ürettiği ya da üretebileceği teknolojidir; zira atom bombası yapımında karşılaşılan en büyük zorluk zenginleştirilmiş uranyum ya da nükleer santrallerde üretilebilen plutonyumun eldesindedir. atom bombasında gerçekleşen fisyon tepkimesinin başlaması için optimum boyutlarda hazırlanmış (d=53cm) zenginleştirilmiş küresel uranyum, iki kutuba ayrılarak gövdenin içine karşı karşıya, ters köşelere yerleştirilir. bu iki yarı küre herhangi bir yolla etrafındaki nötron ışımalarından etkilenmeyecek şekilde (olasıkta) bölünmüşlerdir. yarı kürelerin hemen arkasına yerleştirilen c4 patlayıcıları ve tetikleyici mekanizma, patlama anında yarı kürelerin büyük bir hız ve basınçla gövdenin ortasında, bir nötron kaynağı elementin etrafında birleşmesine neden olur. fisyon reaksiyonunun başlaması için gerekli olan olasılık ve nötron ışınının ilk çekirdeği bulmasının ardından, radyoaktif çekirdek üç nötron yayarak, iki çekirdeğe bölünürken, atomun bir kısmı saf enerjiye dönüşür. oluşan üç nötron etrafındaki diğer radyoaktif atomlara çarparak, zincirleme bir reaksiyon başlatır ve bu şekilde ortaya inanılmaz bir enerji çıkar. nükleer reaktörlerde kullanılan radyoaktif maddeler reaksiyona girerken, tepkime sırasında kullanılan sönümleyici element, reaksiyon sırasında yayılan üç nötrondan ikisi tutarak, nükleer reaksiyonun kontollü bir şekilde gerçekleşmesini sağlar ve ortaya atom bombasına nazaran daha dengeli ve kontrollü bir enerji çıkar. yine de soğutma sistemi santrallerde çok büyük önem taşımaktadır. fisyon'dan farklı olarak, yıldızlarda gerçekleşen füzyon ile ortaya çıkan enerji, yani çekirdeklerin birleşerek yaydığı enerji henüz tam olarak kontrol edilemese de, bir imha silahı olarak hidrojen bombasında karşımıza çıkmaktadır.

(bkz: fisyon)
(bkz: füzyon)
(bkz: hidrojen bombası)
ilk atom bombası saldırısı, hiroşima'ya yapıldı.Pearl Harbor baskınının ardından savaşı kısaltmak isteyen ABD,atom bombası kullanmaya karar verdi. Enola Gay isimli uçak, hiroşima semalarında göründü. japon avcı uçağı vurmayı denese de başarılı olamadı ve neticede Enola Gay bombayı bıraktı. bomba 43 saniye düşmeye devam etti ve 44. saniyede yaklaşık 600 metrede patladı. saldırı anında dışarıda olanlar, o anda öldü. önüne geleni küle çeviren bomba, nerdeyse bütün hiroşimayı yerle bir etti ve 140 binden fazla insan öldü. uçak ise, 180 derecelik bir keskin dönüş ile kurtulmayı başardı.
insanların bilimde ve teknolojideki her ilerlemesinin insaniyet ve medeni olma açısından da ilerleme demek olmadığının en tipik örneklerinden biridir.
ilk bomba asıl hedefinden beşyüz metre kadar uzak ve yanlış noktaya bırakılmıştır. bombalar japonya'ya atıldıktan sonra amerika insanlar ve çevre üzerine etkilerini kurduğu bazı ekipler ile yıllarca araştırmış yeni silahlarını bu bilgilere göre düzenlemiştir. bugün hala atom bombası gazisi birçok japon hayattadır.
günümüzde artık yerini hidrojen bombasına bırakmıştır. hidrojen bombasının etkisinin yanında, küçükken bayramda sokakta patlattığımız torpil gibi kalmaktadır.
dünyada düşmana karşı kullanılmış en yıkıcı silahtır. (defalarca kuvvetli hidrojen bombaları kullanıldı, ama sadece testlerde).

bu kadar yıkıcı bir silahın sittin sene teslim olmayacak japonya'nın teslim olmasını sağlayarak aldığı canlardan onlarca kat fazlasını kurtarıp bir savaşı bitirmesi de ironide son noktadır.
(bkz: in the king of prussia)
ufacık atomun içine sığmış bulunan hayvani miktardaki enerjinin birden serbest bırakılması prensibi ile çalışan bir toplu yok etme hedesi. hidrojen bombası yıkım gücü olarak daha hayvanidir lakin patlamadan geride kalan radyasyon açısından bakıldığında hidrojen bombası daha masumdur. bir de nötron bombası denen bir zımbırtı var, lakin onu anlatması biraz karışık, sadece canlılara etki ediyor falan gibi über bir şey.

edit: bu arada hayallerde yaşamanın alemi yok japonya ya atılan bombaların amacı savaşı erken bitirip daha milyonlarca insanın ölmesine engel olmaktan ziyade savaş sonrası kurulacak dünya da herkes ayağını denk alsın mesajını vermekti.
ameikan birleşik devletlerinin atom çağı demokrasisinin zaferini ilan etmek amacıyla gerçekleştirdiği, çok değil 300 000 insanın ölümüne, bir o kadarının sakat kalmasına ve bu 600 000 insanın torunlarının dahi kanser tehtidi ile yaşamasına neden olan havai fişek gösterisine dünyanın atom çağını selamlamak adına verdiği ad.
atomun boyutları kadar umuru olmayan insanlık adına savaştığını, can verdiğini ve can aldığını iddia eden emperyalist güçler atom bombasının ışıltısınıda yetersiz görmüş olacak ki hidrojen bombaları ile barışı tesis ediyorlar. düşmanlarına savaşı götürdükleri barışı tesis eden yeni bombalar geliştirmek gayretleri ise işin cabası.
Bal kaymak muz dur.
nagazakiye ve hiroşimaya atılan bombalar dandik 20 kiloton gücünde şimdilerde ise megaton hatta gigaton gücündeki ülke yok edebilecek bombalardır.
(bkz: devlet atom bombası yapmıyi)
(bkz: incirlikte 70 atom bombası var)
eğer atom bombaları olmamış olsaydı , dünya geneli savaşlardan geçilmiyor olurdu.büyük ülkelerin de 2.dünya savaşından sonra durulmasıda atom bombası sayesinde olmuş (bkz: soğuk savaş) ve ciddi geniş çaplı savaşları önlemiştir.varlığı dert ,yokluğu yara silah.
Atom bombası, patlamanın kontrolsüz çekirdek tepkimesi yoluyla sağlandığı bir bomba modelidir. Çekirdek tepkimesi zincirleme ve çok hızlı gerçekleştiğinden ortaya devasa bir enerji açığa çıkar ve bu da patlama ile beraberinde şok dalgası ortaya çıkarır.
siddetli ve de hiddetli ossuuk.
görsel
atom çekirdeklerinin parçalanması yoluyla elde edilen enerji ile büyük yıkım yapan silah, ilk olarak 1945 yılında 6 ve 9 Ağustos tarihlerinde Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki kentle­rine atıldı. Etkisi o kadar korkunç oldu ki, Japonya teslim olmak zo­runda kaldı. Bunlardan birincisi uranyum, ikincisi plütonyumdan ya­pılmıştı.

Kaynak: http://www.yeniansikloped...om-bombasi/#ixzz2OPNWg8lU
hedefe bırakıldıktan sonra meydana gelen büyük patlamayla, 16 km çapındaki bir çember içerisinde etkisi azalmadan devam eden bomba türüdür. patlama'nın gürültüsü nedeniyle şaşkına dönen bünye, ister istemez patlama'nın olduğu bölgeye bakar (ben bakmam demeyin, ister istemez dedik değil mi) ve zararlı ışınların etkisiyle kör olunur. siz daha kör olduğunuzun farkına varmadan, gelen şok dalgası sizi havaya fırlatır. siz havada kelebekler gibi uçarken, ısı dalgasıyla karşılaşırsınız ki, etkisi vücudunuza yüzlerce litre petrol dökülüp ateşe verilmesiyle aynı etkidedir. yere ancak inorganik artıklarınız düşer.
http://www.nuclearsecrecy.com/nukemap/

adresinden belli başlı atom bombalarını istediğiniz şehre atıp sonuçlarını görebilirsiniz.
bir nükleer patlamanın beş ani tahrip edici etkisi vardır:

1. ilk radyasyon, ağırlıklı olarak gamma ışınları;
2. yüksek irtifada gerçekleşen bir patlamada çok geniş bir alandaki elektrikli
araçları devre dışı bırakacak bir elektromanyetik titreşim;
3. kilometrelerce uzaklıktan bile görülebilecek parlak bir ışık ve güneşin
merkezindekine eşit yoğunluktaki bir ısıdan oluşan bir termal titreşim;
4. binaları dümdüz edebilecek bir patlama dalgası; ve
5. çoğunlukla çöp ve artıklardan oluşan, önce mantarın içine emilen daha sonra
da yeryüzüne çöken bir radyoaktif serpinti.
sanirim yakinlarda bi yerlerde patladi su an kulaklarim acayip zonklamakta... birinin beni anmasindan baska bir aciklamasi olmali bunun.
atomların çekirdeklerinin parçalanmasıyla baskın kuvvetin serbest kalmasını sağlayan zincirleme bir tepkimedir. amerika hiroşima'da bu etkiyi sağlamak için uranyum nagazaki'de plütonyum kullandı ve daha sonra yaptıkları hidrojen bombaları ise fizyonla değil güneşteki gibi füzyonla üretildi.

daha derin bilgi için:

önce #24615326
sonra da #24615350

amerikanın atom bombalarıyla yaptığı saldırı vs. ler için :
#24615298
#24615304
(bkz: küçük çocuk)
(bkz: şişman adam)
Bombanın ilk araştırmaları almanya tarafından başlatıldı. Amerika bundan haberdar olduğudan new mexico'da farklı milletlerden yaklaşık 5000 kişilik bilim ordusu oluşturdu.bu amerika nın milenyumun silahını bulmasını sağladı.
ilk deneme new mexico çölünde yapıldı.

almanya'nın bombayı bulamaması dünya için büyük şanstı.

edit: elinin ayarını skim bunuda mı eksiledin
neden nazi'lere karşı değil de japonlara karşı kullanıldığını pek anlayamadığım insanlık dışı bomba.