bugün

Yedi kat gök ( ilk katın mevcut evren olabileceği şeklinde yorumlar vardır ) kürsinin yanında sahra çölüne atılmış demir bir halka kadar büyüklüğe sahiptir, yine kürsi de arşa göre çöldeki bir demir halka kadar yer kaplamaktadır minvalinde bir hadis-i şerif rivayeti okumuştum, doğrusunu allah bilir.
arapça gök ve taht anlamına gelebiliyor.
hud 7, furkan 59, secde 4 de geçen yerin yedi kat üstünü temsil eden kattır. tanrıya en yakın mertebe olarak nitelendirilir. türk-islam sentezi bu inanışa en yakın durumu "şehadet eden" olarak göstermektedir.

"o zaman arşa değer belki başın."

dizesinde geçen temsili tahayyül.
Büyük gök.
(bkz: taht).
Osm:
Bağ çardağı.
Gölgelik.
Kürsü, taht, yüce makam. En yüksek gök. Allahın kudret ve saltanatının tecelli yeri. (Arş kâinatı kaplar. Allah'ın kudreti ve ilmi de herşeyi kaplar.)
Fevkiyyet, ulviyyet.
Arş-ı Alâ, Arş-ı Rahman, Arş-ı ilâhi, Arş-ı Yezdan, Felek-i Eflâk, Felek-i Atlâs, Felek-i Azâm gibi isimlerle Cenab-ı Hakkın izzet ve saltanatından kinaye olarak söylenir. (O.S) (... Arş: Zâhir, Bâtın, Evvel, Âhir isimlerinin halita ve karışığıdır. Bu halitada dahil olan ism-i Zâhir itibarı ile Arş Mülk; kevn, Melekut olur. ism-i Bâtın itibarı ile Arş, Melekut; kevn, Mülk olur. Demek Arşa ism-i Zâhir nazarı ile bakılırsa; kendisi zarf, Kevn de mazruf olur. ism-i Bâtın gözü ile bakılırsa; kendisi mazruf, kevn zarf olur. Ve kezâ ism-i Evvel itibârı ile
islamiyet'e göre ilahi kudretin görünme yeridir.
el elden üstündür, ta arşa kadar.*
o zaman yükselerek arşa değer belki başım.*
islam'a göre göğün en yüksek katı. dokuzuncu gök.