bugün

Sırp kökenli bir Arnavut' tu . Bir Osmanlı devşirmesi olarak yeniçeri ocağında yetişmişti. Padişah 3. Selime hayrandı. Çünkü, Henüz bir yeniçeri eri iken yakışıklılığı ve güçlü görünüşü ile Padişahın dikkatini çekmişti. Bu sebeble ilkin rütbe olarak arkadaşlarına baş olmuş ve de hemen sonrada Rusçuk Ayanı olmuştu.Daha sonra Silistre Valiliğine kısa bir süre sonra da Tuna Seraskeri olarak Rumeli bölgesi Osmanlı Orduları Başkomutanlığına atandı. Kendisine Osmanlı'nın bu nimetlerini ayakları altına seren Padişah 3. Selime olan vefa borcunu ödemek için sarayı kuşatmışsa da geç kalmış harem dairesinde Padişah'ın cansız bedeniyle karsılaşmıştır.Yeniçerilerin kukla Padişahı 4. Mustafa'yı tahttan inrip yerine Şehzade Mahmut'u (2. Mahmut) tahta cıkarmıştır.
Alemdar Mustafa Paşa yenilikçi bir düzenin kurulmasından yanaydı ve aynı zamanda devlete baş kaldırmış tüm zorbaların ortadan kaldırılmasını istiyordu.Bu durumdan haberdar olan yeniçeriler zaman kaybetmeden saldırıya gectiler ve bugün hala Alemdar Mustafa Paşanın kendi adını taşıyan semtteki konagını kuşattılar. isyancılardan kurtuluş umudunun kalmadığını anlayan Alemdar Mustafa Paşa, konağın bodrumuna daha önceden istiflediği dinamit yığınlarını ateşledi. istanbul'un dört bir yanından duyulan , yöredeki birçok binanın çatılarını uçuran bu patlama sonucunda , Alemdar Mustafa Paşa ile birlikte konağı kuşatan yeniçerilerde parcalanıp yok oldular.
orhan asena oyunu.
yeniçerilerin konağı kuşattığı sırada padişah ıı. mahmut kendisine yardım göndermemiştir. alemdar mustafa paşa nın ölümünden sonra yeniçerilerin kendisine yönelmesi üzerine ıı. mahmut alemdar mustafa paşa nın yaptığı tüm yenilikleri ortadan kaldırdığını söyleyerek yeniçeri isyanını bastırmıştır.
Cephaneliği ateşleyerek hayatına son veren sadrazam.
yönetmenliğini sedat simavi' nin üstlendiği 1918 yapımı ilk tarihi film denmesi. eser Celal Esat Arseven, Salah Cimcoz' e ait. görüntü yönetmenliğini ise Kenan Erginsoy, Burhan Felek üstlenmekte. oyuncu kadrosunda ise Burhanettin Tepsi bulunmaktadır.
3. selim in tahttan indirilmesini kabullenememiş ve 2.mahmut'u tahta çıkarmıştır. dışarıdan gelecek bir gücün 19. yüzyılın başında osmanlı tahtında ne kadar etkin olduğunu ispatlamıştır. 2.mahmut'u tahta geçirerek bir nevi batı tarzı radikal ıslahatların öncüsü olmuştur.
sırp devşirmesi yeniçeri bir baba ile, rusçuklu türk annenin çocuğu olarak, 1755 yılında hotin'de doğdu. babasının başarıları karşılığında kendilerine rusçuk'ta verilen arazilerde ayan* oldu, yörede çıkan isyanları ve eşkiyalık hareketlerini bastırdı, yöre türklerinden oluşturduğu milis kuvvetlerle etkin güç sahibi oldu.

kabakçı mustafa isyanıyla iktidardan indirilen yenilik taraftarları, yenilikçi görüşleriyle bilinen alemdar mustafa paşa'dan yardım istemek için istanbul'dan kaçarak rusçuk'a sığındılar, durumu öğrenen alemdar mustafa paşa 15.000 kişilik milis kuvvetleriyle istanbul'a yürüdü, kabakçı mustafa ve adamları öldürüldü, kargaşa esnasında eski padişah 3.selim de kabakçı mustafa'nın adamları tarafından öldürülmüştü, bunun üzerine hanedan'ın yaşayan tek erkek üyesi şehzade mahmud*, alemdar mustafa paşa'nın desteğiyle tahta çıkarıldı. 4. mustafa idam edildi.

paşa'nın icraatlerinden rahatsız olan yeniçeriler, yaşadığı konağı bastılar, paşa kurtulamayacağını anlayınca evine depoladığı patlayıcıları ateşleyerek kendisiyle birlikte yaklaşık 500 yeniçeri'nin de ölümüne sebep oldu.
1750-1803. iKiNCi Mahmut devri Sadrâzamlarındandır. 1750 yılında Rusçuk’ta doğdu. Bâzı tarihçilere göre ise 1765 yıhnda Hotin’de dünyaya gelmiştir. Rusçuk Yeniçeri ağalarından Haşan Ağa’nın oğludur. Bayraktar olarak katıldığı savaşlarda gösterdiği yararlıktan Crtürti «Alemdar» lakuoını aldı. Hazergrad ve Rusçuk ayanltklarmda bulunduktan sonra Kapıcı- başı ve Mirahor rütbelerini aldı. 1X06 yılında Vezir, iki yıl sonra Sadrazam oldu. 1808’de intihar etti.

Kaynak: http://www.yeniansikloped...afa-pasa-2/#ixzz2OP59laMg
Osmanlı veziri. Rusçuklu Yeniçeri Hacı Hasan Ağa’nm oğludur. Yeniçeri Ocağı’nm 42. ortası­na kaydolmuştur. O sırada hükümete karşı ge­len Vidin Voyvodası Pazvant Oğlu Osman’ı ve kuvvetlerini yok ettiğinden, hükümet tarafından ödüllendirildi. 1806 da Tirsinikli ismail Ağa’nm öldürülmesi üzerine Rusçuk âyanı oldu. Çevre­deki zorbaları ve âyanları sindirdi. 1806 Rus – Türk savaşının başlaması üzerine, Ruslar Tuna üzerinden Balkanlar’a inmek isteyince, karşıla­rında Alemdar Mustafa Ağa’yı buldular. Adam­larıyla Rüslaı-’ı geri püskürttü. Unun bu kahra­manlığım çok beğenen III. Selim kendisine derhal vezirlik rütbesini verdi. Silist- re Valisi ve Tuna Ordusu Komutanı yaptı (1807). Alemdar Mustafa Paşa cahil olmakla beraber,
yenilik yanlısıydı. III. Selim’in yaptık­larını beğeniyordu. Bu sırada III. Selim’in taht­tan indirildiğini işitti, çok üzüldü. Kendisi gibi, III. Selim’i sevenler yanma geldiler. Onu istan­bul’a gitmeye zorladılar. Alemdar Mustafa Paşa on bin kişilik kuvvetiyle, güya istanbul’da ayak­lanmayı yapan Kabakçı Mustafa’yı yok edecek, başkenti ve padişahı ihtilâlcilerden kurtaracaktı. Alemdar, kafasındaki tasarılarını uygulamak amacıyla, Edirne üzerinden istan­bul’a geldi. Anî olarak saraya saldırmadı, kuv­vetlerini Çırpıcı Çayırı’nda bıraktı. Biraz, sonra sadrazamı görevinden uzaklaştırdı, o zaman ni­yeti anlaşıldı. Padişah, Alemdar’m bir sabah kuvvetleriyle istanbul’a yürüdüğünü haber aldı. Derhal sarayın kapılarının kapatılmasını, III. Selim ile Şehzade Mahmut’un öldürülmesini em­retti. IV. Mustafa’nın (buna bak) adamları III. Selim’i öldürdüler, fakat şehzade Mahmut sara­yın damına kaçtığından bir şey yapamadılar. Bu sırada Alemdar Mustafa Paşa, Topkapı Sarayı’ mn üçüncü avlusuna girdi. III. Selim’in öldü­rülmesine çok kızdı. Adamlarına bütün saray halkını öldürmelerini emretti. Fakat damdan in­dirilen Şehzade Mahmut onu yatış­tırdı. II. Mahmut olarak padişah ilân edildi. IV Mustafa, tahttan indirildi. II. Mahmut, Alemdar Mustafa Paşa’yı veziriâzam yaptı (1808). Alem­dar kaldırılan Nizam-ı Cedid (buna bak) yerine Sekban-ı Cedid’i kurdu. Anadolu âyanlarmı is­tanbul’da topladı, hükümete sadık kalacakları­na dair kendilerinden söz aldı. Yeniçeriler bu hareketlerinden kuşkulandılar ve onu öldürme­ye karar verdiler. Ramazan’ın 26. gecesi tera­vih namazından sonra Alemdar’ın bulunduğu Paşakapısı’nı sardılar. Alemdar, kendisini sabaha kadar savundu. Ortalık ağarmıştı. Ne adam­larından ve ne de başka yerden yardım gelmişti. Bunun üzerine 42. bölüğün odabaşısını yanına çağırdı. 56 cariyesini ona teslim etti. Yalnız baş kadmı, Alemdar’ın yarandan ayrılmadı. Alem­dar, bundan sonra konağın
kulesine çekilerek savunmaya başladı. O sırada 500 kadar yeniçeri binanın tepesine çıkmış, delik açmaya uğraşı yorlardı. Alemdar onlara teslim olmaktansa ölümü seçti. Yanında bulunan bir varil barutu ateşledi. Barutun patlamasından
kendisi ve 500 yeniçeri öldü (1808).

Kaynak: http://www.yeniansikloped...stafa-pasa/#ixzz2OQ7Zxz9v
cumhuriyet tarihinin belirtiği gibi kahraman değil kaleştir.
ölümü seçmesi ile matildadan sevgilerle diyen jean renoyu anımsatan tarihi kişilik.
görsel
Zeynep Sultan, eşi Melek Mehmet Paşa ve Alemdar Mustafa Paşa'ya ait mezarlar.
film olsun" düşüncesine katılıyorum. elde yemek yapılabilecek tüm malzemeler var. tek lazım olan şey ise yemeği ustalıkla yapabilecek bir aşçıdır.

alemdar mustafa paşaya gelince kendisi rusçuk ayanıdır isyan çıkaran yeniçerileri öldürür. buna yeniçerilerin başındaki kabakçı mustafa da dahil. 3. selimin hapsolduğu yere varınca 3. selimin cesediyle karşılaşır. durumu gören paşa celallenir ve sultan 4. mustafayı tahttan indirir ve yerine 2. mahmut geçirilir. hemen ardından en yakın arkadaşlarından birini kaptanı derya yapıp tımarlı askerlerin beylerine mektup yollayıp istanbula getirir. istanbul halkının arasında tımarlı askerlerin şehri yağmalayacağı konusunda bir dedikodu çıkar ve alıp başını gider. bunu duyan yeniçeriler biz ne güne duruyoruz diye konuşmalar filan yapar.

mustafa paşa yeniçerileri nasıl yokedeceğini meyhane sofralarında bile ballandıra ballandıra anlatır. yeniçeriler bir şekilde onu gafil avlar ve köşkün etrafını sarar içerde çok az askeri vardır mustafa paşanın havaya ateş açarak yardım ister 2. mahmuttan lakin 2. mahmut bunun yerine saraya 800 sekban askeri sokar. kaptanı derya olan arkadaşı ise istanbulun uzağına gemileri demirletir.

isyancılar ocaktan topta getirmiştir. getirdiği toplarla köşkü de bombalatırlar ve iyice ümidini kaybeden alemdar paşa önce cariyelerini dokunulmamadı şartıyla yeniçerilere teslim eder( birkaç yeniçeriler aralarında paylaşıp uzaklaşmıştır o ayrı konu) ve köşkün cephanesini patlatıp 600 kişiyi de yanında götürür.
Şerefli Osmanlı paşası. Ruhu şâd, mekanı uçmağ olsun.

rusçuk ayanı iken topladığı orduyla birlikte üçüncü selim'i tekrar tahta çıkarmak için istanbul'a doğru yola çıkmıştır. padişah dördüncü mustafa bunu haber aldıktan sonra üçüncü selim ve ikinci mahmut'un öldürülmesi emrini verir. üçüncü selim öldürülür, ikinci mahmut kaçar. alemdar mustafa paşa dördüncü mustafa'yı tahttan indirir yerine de üçüncü selim öldüğü için mecburen ikinci mahmut geçer.

ikinci mahmut padişah olduktan sonra alemdar mustafa paşa'yı sadrazam yapar. dört aylık sadrazamlığı sırasında sened-i ittifak'ı imzalatır, sekban-ı cedid'i kurdurur. ki yeniçeriler sekban-ı cedid'in kendilerine alternatif olarak kurulduğunu düşünmektedir.

kasım 1808'de yeniçerilerin çıkardığı isyanda, sarayı basılır. ikinci mahmut'un kendisine yardım göndermemesinden sonra barut mahzenini patlatarak kendisiyle beraber, kendisini öldürmeye gelen yeniçerilirden 600 kadarını öldürmüştür.

yeniçeriler cesedini istanbul'da dolaştırıp, kör bir kuyuya atmış, şimdiki mezarına ancak yeniçeri ocağı kaldırıldıktan sonra gömülebilmiştir.