bugün

31 Mart Olayı rejimi yıkmaya yönelik olan dini nitelikli ilk ve tek isyan hareketidir. Bu yönüyle Cumhuriyet Dönemi’ndeki Şeyh Sait ve Menemen isyanlarıyla benzerlik gösterir.

(bkz: 2014 te kpss ye girecek sözlük yazarları)
abazanlıklarının doruklarındaki erkek öğrencilerin, sınıfta ilk duyduklarında; gülmelerine, birbirlerini dürtüp "duydun mu lan 31 mart vakası dedi" demelerine neden olan tarih dersi konusudur.
mübarek zamanda ortaya çıkan vakadır.
31 mart vakası, 2.meşrutiyetin 'in ilanından sonra istanbul'da yönetime karşı yapılmış büyük bir ayaklanmadır. rumî takvim'e göre 31 mart 1325'te (13 nisan 1909) başladığı için bu adla anılmıştır.
ittihat ve terakki cemiyeti'nin iktidarı tam olarak ele geçiremeyerek dolaylı bir denetim kurması ve ingilizlerin ittihat ve terakkicilere söz geçiremeyeceğini fark etmesi, politik istikrarsızlığa yol açmış, halk arasında da yaygın çalkantılar doğurmuştu. bu koşullar bazı muhalefet gruplarının kısa sürede ittihat ve terakki'ye karşı ingilizlerin de desteğiyle birleşmelerine zemin hazırladı. politik istikrarsızlık ve çatışmalar, ittihat ve terakki'ye muhalefet eden tanınmış gazetecilerin ajanlar tarafından öldürülmesiyle daha da şiddetlendi.
i nâzım paşa ittihatçı ahmet rıza bey sanılarak isyancılar tarafından linç edildi. aynı şekilde lazkiye mebusu arslan bey de gazeteci hüseyin cahid sanılıp öldürüldü. alaylı olan askerler, halk arasından cahil ayak takımından hamallar ve bazı dindar kimseler de din elden gidiyor- şeriat isteriz propagandalarının etkisiyle isyana katılmıştı.
istanbul'da denetimi elinden kaçıran ittihat ve terakki asıl güç merkezi olan selanik'teki 3. ordu'yu harekete geçirdi. böylece mahmut şevket paşa ve rezneli niyazi bey komutasında ayaklanmayı bastırmak üzere hareket ordusu kuruldu.
ittihatçılara söz geçiremeyen ingilizlerin, yobaz takımını gazlayarak şeriat isteruk! şeriat isteruk!naraları attırdığı ingiliz destekli irtica hareketidir. ulan başta padişah var hala neyin şeriatı?hamit han isyancılara ses çıkarmayarak kapalıdan destek vermiş ve 33 yıllık saltanatının akıbetini korumaya çalışmıştır.en sonunda bazı kelleler uçurulmuş meşrutiyet sağlanmıştır. şimdi kimse buradan ''vay ittihatçılar bu olayı kendi tertipledi'' diye sallamasın. ulan alenen 50 adamla hükümeti basan adamların böyle taraklarda bezi olmaz.sultan hamit madem isyanın sonlanmasını istiyordu. hassa ordusunu devreye sokardı.hareket ordusuna gerek kalmazdı.ama o üstün siyaseti sayesinde bunlar birbirlerini zikerler saltanat yine bana kalır demiştir.
vay mına koyayım bu harekat ordusunda çapulcular varmış da falanmış. adamlar çapulcuları arkalarında bırakacaklarına yanlarında götürmüşler ki arkalarından iş çevirmesinler.
31 mart 2015 tarihinde tekerrür edebilecek olaydır. tabi evrim geçirmiş versiyonu. dükkanda elektirik kesilir gibi koskoca ülkede elektrik mi kesilir arkadaş...
(bkz: 31 Mart 2015 büyük elektrik kesintisi)
tarih tekerrürden ibaret.

sıçan teyze haftayı bokladi.

yarın 1 nisan. korku ve heyecanla yarın ne olacak diye merak ediyorum. allahım sen büyüksün.
"dinci kalkışma" yaftası vurulmuş, ancak işin arkasında türlü oyunların döndüğü karmaşık bir kalkışma. kazan kaldıranların ortak noktası ittihat ve terakki düşmanlığı; kazan kaldıranları destekleyenlerin ortak noktası ise ittihat ve terakki düşmanlığı ve ii. abdülhamit düşmanlığıdır. bu kalkışma sırasında en çok kullanılanlar ise dindar kesim olmuştur. e haliyle i.t. ayaklanmayı bastırınca faturanın büyüğünü zaten sevmediği o kesime kesmiştir.
ayaklanmayı destekleyenler arasında siyasi kazanç peşinde koşan paşalar ile tahtta gözü olan prens sabahattin de bulunmaktadır. abdülhamit'in desteklediği savı ise yanlıştır kanımca. yakın türk tarihi için önemli bir dönüm noktasıdır. ordunun politize olmasının sakıncaları, olayın sonuçları aracılığıyla görülmüştür: balkan topraklarında gerileme.
konuyla ilgili olarak biraz yanlı çekilmiş olsa da albülhamit düşerkenfilmini izlemenizi öneririm.
Meşhur bir tarihtir. Evet.
kimin yaptırttığı yüz küsur yıl geçmesine rağmen hala bilinemeyen tarihimizdeki en gizemli olaylardan biridir.
(bkz: Topçu kışlası)
(bkz: Taksim gezi parkı)
Hareket ordusu sözde ayaklanmayı bastırmıştır ve 2. Abdulhamiti tahttan indirmişlerdir.
cenabet bir olaydır.
31 mart vakası'nda yakalanan ingiliz casus:

görsel
Abdülhamit’in tahtan indirildiği vakadır. Evet.
(bkz: bizde cesaret bizde hamiyyet yok mu)

köhne Bizans'ın yıldız burcunda ikamet eden bir takım baykuşların indirilmesidir. Aslında günümüz modern takvimlerde 13 nisana tekabül etmektedir.
1,5 milyon kilometre kare toprak kaybettiren aptülhamitin tahttan indirildiği vaka.
ingiliz ajanı olduğu kanıtlanmış derviş vahdeti'nin başlattığı yobaz ayaklanmasının tarihidir.

şanlı ordumuz tarafından bastırılmış, hainlerin hakkından gelinmiştir.

ayaklanma miladi takvimle 13 nisan 1909'da başlamıştır. 31 mart, 13 nisan'ın rumi takvimdeki karşılığıdır.
Ermenilerce Azerbaycan türkleri bugün katledilmiştir.
görsel
anlayan anladı.
Kedilerle ve martla alakasi olmayan vakadir.
ıı. abdülhamid'in tahtan indirilmesiyle beraber 8 ağustos 1909'da kanun-i esasiye'de değişikliliğe gidilerek 1876 anayasasından 21. madde değiştirilmiş, 1 madde kaldırılmış, 3 yeni madde eklenmiştir.

değiştirilen anayasanın özellikleri ise şöyledir:

1-) padişah hakları:
padişah yine devletin başıdır. ancak anayasaya bağlılık yemini etmek zorundadır. ödenekleri yasaya bağlanmış, yapacağı atamalarda meclisin onayını alması getirilmiştir.

2-) yasama ve yürütme:
meclis eski yapısıyla devam etmiştir. yürütmeyi temsil eden bakanlar kurulunun herhangi bir konuyu görüşmek için padişahtan izin alması kaldırılmıştır. meclis padişahtan davet almadan toplanabilmesi sağlanmıştır. hükümdardan izin almadan istedikleri konuyu görüşmeleri sağlanmıştır. 1876 anayasasındaki padişahın mutlak veto yetkisi sınırlandırılmış, meclis yasa teklifini ikinci kez padişaha gönderdiğinde padişah onaylamak zorundadır.

3-) kişi hak ve özgürlükleri: kişi hakları güvence altına alınmıştır. eski metindeki 113. madde (sürgün) kaldırılmıştır. düşünce özgürlüğü olmamakla birlikte basın özgürlüğü güvence altına alınmıştır. toplanma ve dernek kurma hakkı da ilk kez bu anayasada verilmiştir.

sonuçlar

1-) ıı. meşrutiyet osmanlı da ilk kez aşağıdan yukarıya geniş tabanlı bir hareketin sonucunda ortaya çıkmıştır.

2-) 1876 anayasası padişahın tek yanlı iradesiyle çıkartılmış, 1909 anayasası ise meclis tarafından yapılmıştır.

3-) 1909 anayasasıyla ilk kez yasama ve yürütme padişahtan alınmıştır. milleti temsil eden bir parlamento, sorumlu bir bakanlar kurulu ve güçleri kısıtlanmış bir monark, meşruti düzene geçişin bir ifadesidir.

4-) ıı.meşrutiyet ayrıca ulusal bir ideolojiye geçişin bir simgesidir.
Tarih tekerrür eder...