bugün

saraydan kız kaçırma

Çok büyük bir alçakgönüllülükle, "singspiel, şarkılı oyun" olarak adlandırılmış, çok büyük opera.

Mozart bilmiyor muydu, insanoğlunun en büyük eserlerinden birini yazdığını, die entführung dem serail'ı yazıp bitirdiğinde?!..tabii ki biliyordu! Ama , efendilik bizde kalsın, operamızı başkaları büyük bulsun, biz küçümseyelim, demiş.

Bu operayla ilgili ilk söylenecek şey, bir "singspiel" diil direkt opera'dır.

Kısaca; mozart ilk büyük kadın hakları savunucusudur, kadın haklarını yaşadığı coğrafyanın düşman bellediği türkler üzerinden batılılara anlatır. Anlatırken batılılara, ilk temsilde direkt imparator bile hazır bulunmuştu, direkt imparatora, siz türklerden daha mı iyisiniz, diye sorar...

Konstanze'ye öyle şeyler söyletir ki sarayda, o şeyleri imparator franz kendi karısı söylesin istemezdi mutlaka ... türk valisinin haremine alınan konstanze, kendisine hakim olmak isteyen türk vali'ye " senden korkmuyorum, seni sevmiyorum, beni en fazla öldürürsün, o da umrumda diil!!" , der !!...bunu alkışladığın zaman başka, alkışlamadığın zaman başka mesaj verirsin..imparatoru bile bu ikileme sokar, mozart!! Alkışlarsan eşin sana, e sen de daha farklı diilsin, diyecektir, alkışlamazsan hem kadın düşmanı olacak, hem de düşmanını takdir etmiş olursun...amadeus mozart, bugün bile insanları bu ikileme sokmakta, hem kadına hem de erkeğe ayrı ayrı ayna tutmaktadır...deha işte!!

"Imparator" nezdinde kadın hakları konusunda bu kadar güçlü mesaj veren ilk ve bugün de dahil olmak üzere neredeyse tek kişidir "amadeus"!!

Içeriği, aryaları...o bambaşka bir konu...Konstanze ve onun hizmetçisi blondchen, saraydan kaçırılacaktır. Harem de türk valiyle konstanze'nin diyalogları, duetleri enfestir...blondchen in meşhur aryası, hani şu "söylenemeyecek kadar güç olan", bu operadadır.

Mozart resmen pek çok yerde, sizle papaz olmamak için türklere çemkirdim, ama siz de aynı bokun soyu diil misiniz?, demektedir avusturya macaristan imparatorluğu mensuplarına...

Sarayın duvarına konstanze ve blondchen'i kaçırmak için merdiven dayadıkları sahnede, kendilerini farkettirmek için söyledikleri, sessiz, staendchen, ismi diil türü bu, bu dünya-dışından bir havaya sahiptir...marstan gibidir, mesela...

Çok büyük bir operadır die entführung dem serail. Içeriği tamamen controversial'dir.

Erkeklerin kadınlar için kapışması, kadınların kendi haklarını kendilerinin savunması, doğu batı gerilimi, bu 2,5 saatlik müzik şöleni içinde kendini göstermektedir.

Oldukça contrapunctual, birçok kişinin birbirine ters şarkıları aynı anda söylemesi gibi karmaşık müzikal gelişimleri de bünyesinde barındırır opera.

Bu büyük operayı dinleyiniz.