bugün

belli başlı kalıplar çerçevesinde, birilerinin çıkarları veya dünyayı ne denli sömürdükleri ölçüsünde şekillendirilmiş güzellik algısıdır.
güzel deyince tek bir şey anlaşılır duruma gelir, beyaz ten, uzun boy, sarı saç, renkli göz.
bu yüzden asyada kadınlar milyonlarca beyazlatıcı kimyasallar kullanarak bu 'güzelliğe' sahip olmak istiyorlar. bunun üzerine anoreksiya, blumiya gibi hastalıklar çıkıyor. bunun yüzünden kadınlar suratlarını bir ton boyayarak, cilt sağlıklarını umursamadan geziyor. bunun üzerinden de feci paralar kazanıyor birileri. saç boyaları, renkli lensler, zayıflama hapları. insanlar sağlıklarından olacaklarını bile bile kendilerini ne hale getiriyorlar, sırf o tektipleştirilmiş, birilerinin -dünyayı sömürenlerin- güzellik anlayışları çerçevesinde değerlendirilebilmek için.
yahu asyalı kadın neden uzun boylu ve sarışın olmak zorunda olsun ki? ama kapitalizmin beyinlerimize yerleştirdiği güzellik algısı ona bunu dayatıyor.
''zayıf olmak zorundasın, açık tenli olmak zorundasın, uzun boylu olmak zorundasın vs. vs. ki biz senin üzerinden milyarlarca dolar para kazanalım.''
bazı saf kerizler de çıksın, dünyayı sömürenlerin kadınları ne de güzel değil mi, bizim fakir ve ezilen kadınlarımıza bak sen, onlara hiç benzemiyorlar ve bu yüzden ne kadar da çirkinler desin.
böyle işte.

ayrıca;
(bkz: kapitalizmin güzellik algısı)

edit: ayrıca;
(#17824041)
güzellik endüstrisini besleyen algıdır. günümüzde şekilcilik denen kavram erkeği de kapsasa da kadınlara dayatılan türden değildir. kadının güzel olma zorunluluğu algısı artık onun tüm vasıflarını önemsiz kılan bir boyuta gelmiştir.

(#17824041)
Günümüzde estetik furyası ve bu yöndeki gelişmelerden dolayı değil her zaman belli kalıplar içerisinde olan bir algı. Artık bu kadar konuşmasının sebebi: sosyal medya. ibrahim hakkı hazretlerinin marifetnamesin’de bile anlatılan güzellik tabirleri, bugün estetik topiclerinin birebir aynısı.
bu genel "güzellik" algısını yönetenler; film endüstrisi, klipler, sosyal medya gibi mecraalardır.

bundan 5000 yıl önce güzellik kavramı var mıydı diye sorarsan, vardı. ancak sarışın, ince kaş, kalın dudak gibi öğelerle değil insanın id' inde bulunan ve doğal yollarla seçtiği güzelliklerdi.

şimdi ise kimn çirkin ya da kimin güzel olduğuna karar verebilmemiz için önce estetikten, sunilikten uzaklaştırmak gerekiyor.

yani ne kadar natural o kadar güzel.
SöZlükte görmek istediğimiz türden içi dolu güzel bir başlık. Tebrikler.

Evet yiğidolar ve evet hanım ablalarım; güzellik algılarınız sinema, televizyon ve reklam sektörü işbirliğiyle dibine kadar yönlendiriliyor. 17 yaşında taptaze kızın makyaj manyağı olmasını, delicesine estetik olma isteğinin kendiliğinden olduğunu sanacak kadar beyinsiz olmadığınızı umuyorum.