bugün

4705 sayılı Kanunun 1. maddesi uyarınca yurt dışına çıkış yapan (k.k.t.c. vatandaşları hariç ) türk vatandaşlarından " kişi başı 70 ytl " olarak alınan bedeldir. resmi gazetede henüz yayınlanmasada dün " kişi başı 15 ytl " olarak değiştirilmiştir.

yeni yasaya göre bu bedelden sadece ;

-" 7 yaşından küçük çocuklar,
- tır , kamyon , otobüs şoförleri
- yurt dışında ikamet izni olanlar " muaf olacaklarmış.
dunyanin en guzel ulkesinden cikmak isteyenlere ders veren har(a)ctir. tabii sen cennetten cikmak istersen bunun bir bedeli olmali degil mi guzel insan
bugune kadar ogrenci vizesi ve oturma izniyle gecmeme ragmen her seferinde gorevli memurun bana odetmeye calistigi harac. ayrica 2007 de cikan bir yasayla artik ogrenci vizesi sahiplerininde odemesi gereken harc.
sonu "harc" degil "harac" olmasi gereken, bazi istisnalar haric, yurt disina cikan tum t.c. vatandaslarindan alinan para.
(bkz: parafiskal gelirler)
22 ekim 2007 tarihinden itibaren havaalanlarından değil sadece bankalar aracılığı ile ödenecek harçlardır. *
zamanında 75 milyon olan harçtı bu.
edit: sürekli kaldırıldı diye haberler çıkmasına rağmen hala alıyorlarmış. en iyisi hemen bir öğrenci ıd'si edinip , bu haracı vermekten kurtulmak.
ayakbastı parasını meşrulaştıran Türk vergi sisteminin dahiyane yöntemidir. bir memlekete girerken, çıkarken ve içinde gezerken para ödemek ne kadar akıllıcadır varın siz düşünün.
seyahat, ağır şekilde vergilendirilen bir hizmettir. Yolcuların çoğu da bilet ücretinin ne kadarının devlet tarafından yutulduğunun farkında değildir. iki ana vergi çeşidi vardır. Biletin satın alınması esnasında alınan bilet vergisi ve tahmin edileceği üzere, yurt dışına çıkış esnasında alında yurt dışına çıkış vergisi.
ilk başladığında 70 tl iken sonradan 15 tl'ye inmiş olan harçtır.
fiyatı inse bile halen insanın içine oturan harçtır.

hele sık sehayat ediyorsanız yandınız.
"Yurt dışına çıkacak paran varsa bi sakal at bakalım" harcıdır .
döndüğünüzde geri iade vermeleri yönünde değiştirilmesini önerdiğim para.
yurtdışı çıkışta birçok insanın sıradan çıkıp gidip ödeyip tekrar sıraya girdiği türk işi sıkıntı, resmi haraç.geri kalmış bir ülkenin kendini gösterdiği en bariz ispat. bir insan yurt dışına çıkıyo mu o zaman bu yolunacak kaz, zengin bu, sonuna kadar yolalım. hadi ödedik o pulu ne yapıştırıyorsun pasaporta. ulan başka memleketlerin pasaportu tertemiz, bizimki kırtasiye dükkanı. hele zırt pırt çıkıyorsan bir sürü kırmızı damgalı pul, yabancı pasaport polisinin kafasını daha da karıştırıyor. zaten adam kıllık yapmak için yer arıyor. kilitleniyor damgalı pullara "whats that"?. bu harç ilk çıktığında 70 tl. idi. korkunç birşey. yurtdışında oturum kartı olanlar ödemiyor haberiniz olsun.
Dünya üzerinde eşi menendine rastlanmamış bir uygulama, yurtdışına çıkış harcı. Bilinçaltındaki ‘Yurtdışına çıkıyorsan, sende para vardır’ güdüsüyle oluşturulan bu uygulama, 1963 yılında “dış seyahat harcama vergisi” adıyla başlatıldı. Turgut Özal döneminde “Toplu Konut Fonu” uygulamasına dönüşerek devamlı hale geldi. Harç, 2001 krizinde 50 Amerikan Doları’na çıktıktan sonra 2007’de 75 Türk Lirası’na sabitlenmişti. Halen 15 lira olarak tahsil edilmeye devam ediyor. Yurtdışına giden vatandaşlarımızın artmasıyla bu stantların yetmeyeceği anlaşıldı ve harçlar, artık internet bankacılığı olmak üzere, her türlü şubeden temin edilebiliyor. Sık sık seyahat eden vatandaşların gayet iyi bildiği gibi arka sayfalara yapıştırılan pullarla bakkal defterine dönen pasaportlar, yabancı polislerin alay konusu da oluyor. 2011 yılında, bu ilginç uygulamadan kazanılan paraların nereye sarf edildiği sorusuna Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek, “Yurtdışı çıkış harcından elde ettiğimiz gelir TOKi’ye gitmeseydi, merkezi hükümete gelseydi ben bu uygulamayı kaldırırdım.” diyerek paranın adresini beyan etmişti. Harcın kalkması için zaman zaman mecliste önergeler verilse de kimse bu altın yumurtlayan tavuktan vaz geçmiyor.
görsel
evlat acısı 15 tl. muhtemeln yılbaşında kalkmaz 25 tl olur.
yurt dışı çıkış haracıdır bunun tam adı, başka hangi ülkelerde var gerçekten merak edip araştırdım her zaman olduğu gibi bu da sadece türkiye'de ve suriye gibi geri kalmış olan ülkelerde yapılan uygulamalardan biri. yurt dışı çıkış harc pulu denen ve türkiye'de 15 tl olan bu kesintiyi Fransa, italya, Almanya, Slovakya, Sırbistan, Bulgaristan, Yunanistan ve Polonya gibi ülkeler vatandaşından almıyor.
Pulunu, çıkış damgası vurulması için kullandığım haraç. Öyle ki polisimiz kafasına göre bir yere damga vuruyor. Sonra tek sayfa ziyan oluyor. Öyle ki bu uygulama ile pasaportunuzuz sayfaları erkenden doluyor. Bu vizesi bir yaprağı kaplayan ülkeler için sıkıntı aynı zamanda. Adamlar en az iki sayfa boş istiyor.
yurtdışına çıkış yapan türk vatandaşlarından alınan ve ne amaçla alındığına kesinlikle akıl sır erdiremediğim kamu geliri... devletin "vaay goççum ! parayı buldun da yurt dışına tatile mi gidiyon ?! eee gitmeden bizi de görürsün artık." deme şekli sanırım.
O kadar çok kalem var ki.zaten bilet alıyorsunuz veya sınırdan geçiyorsunuz.
dünyada sadece türkiye'de olan harçtır.

avrupa'dan bir arkadaşımla çıkış yaparken gördü pulu. bu ne dedi, anlattım. güldü 10 dakika aq. ülkemle rezil oldum kıza lan. *
yakinda madem cikis harci aliyoruz birde giris harci alalim diyerek ikiye katlayacak olan haractir pardon harc.
Ödemeyi unutup polis noktasından vergi dairesi veznesine dönmenize sebep olan pul dur.
Neden yatırılmak zorunda olunduğu anlaşılamayan, sayısız harçlardan biridir.
Zaten pasaporttu, fotoydu, vizeydi derken bir tomar para harcamak zorunda olan vatandaşa, bir dipçik daha vurmanın anlamı nedir, biri açıklasın.

Prosedüre uygun yurtdışına çıkıyorum, devlete niye para veriyorum aga?
Izin verdiğin için teşekkür ederim parası mı nedir bu?
imdaaat!!!