bugün

son microsoft windows i$letim sistemi*.yanli$ hatirlamiyorsam 40 milyon kod satirindan olu$uyordu. (bkz: yamuluyorsam duzeltin) yerini windows vista'ya birakacak olan i$letim sistemi ayni zamanda.
işletim sistemlerinin şahı.*
kurulumu resimli olarak alttaki linkte anlatılan işletim sistemi.

http://herseyci.googlepages.com/xp
orjinali kullanılmadığında 'windows update' aşamasında güvenlik güncellemelerini reddeden ürün olduğundan bu reddi kabul etmeyen coderlerin bir icatı olarak; eğer böyle şerefsizce eylemlerde bulunanlar varsa ve update yapamasalardı http://www.autopatcher.com/ böyle bir programa ihtiyaçları kesin olurdu gibime geliyor.
atm'lerin kullandığı işletim sistemidir.
sık sık * güvenlik güncellemesi, yaması çıkan işletim sistemi. ilk çıktığında kevgir gibi imiş.*
vista daki sidebar'ın xp uyumlu sürümü aşağıdaki linklerin birinden indirilebilir:

http://rapidshare.com/fil...7_8_update_by_Thoosje.zip

http://depositfiles.com/files/690684

http://www.sendspace.com/file/nr2rpv

http://rapidshare.com/files/20780507/Sidebarv7.zip

(bkz: seç beğen al)
atm lerin kullandığını card finans atmsinin restart atmasına şahit olduğumda öğrendiğim işletim sistemi.
üç-beş gün sorun çıkarmadan durduğunda dualara başlayıp tırstığım skindirik işletim sistemi. bi de para alıyorlar bunun için!
sırasıyla, en azdan en çoğa korsan kullanılan sürümleri;

Norveçce
Danimarkaca
Yunanca
Fince
Macarca
ibranice
isveçce
Arapça
Portekizce (Portekiz)
Flemenkçe
Polonyaca
Korece
italyanca
Çekçe
Almanca
ispanyolca
Fransızca
Portekizce (Brezilya)
Türkçe
Rusca
ingilizce
Çince

olan işletim sistemidir.

not: bu sıra özel takip etme yöntemlerime dayanmakta olup, sıra olarak hata payı +- 2 civarıdır.

alıntı da değildir.
vista home premium 'u kullandıktan sonra kıymetini anladığım biricik windows yazılımıdır.
30 haziran 2008 den itibaren lisans satışı durdurulacak olan işletim sistemi.
şu an için güvenliksiz fakat az ramde bile başarılı çalışan işletim sistemi. standart kullanım için 384 mb (256+128) ram yetmektedir. düzgün kullanım için tavsiye edilen 1 gb ram. ayrıca düzgün çalışması için en az 800 mhz işlemci lazımdır. 1500 mhz in üzerinde mükemmel işler.

güvenliği service pack 3, kişisel güvenlik duvarı ve ücretsiz bir antivirüsle sağlayabilirsiniz. *
amerikadaki şirketlerin microsoft'a baskı yaparak satışının devamı istenen işletim sistemi.
virtual machine ile yaptığım testlerle, 24 mb ram ve 1 mb ekran kartı ile çalışan işletim sistemi. işlemcide de en alt sınır yok. açılması yavaşlıyor sadece.

dip not : ekran kartını 512 kb ta da da deneyecektim ama virtual machine desteklemiyor. ayrıca 16 mb ram de mavi ekran verip win xp giriş sayfasına girmiyor.
windows xp

ders notları

hazırlayan

mehmet ali yeniay

yargıtay cumhuriyet savcısı

eylül 2004 ankara
içindekiler

işletim sistemi nedir?
işletim sistemi, bilgisayarların çalışabilmesi için gereken en temel yazılımdır.
işletim sisteminin donanım açısından görevi
bilgisayarlar, çeşitli donanımın bir araya getirilmesi ile oluşur. ancak bir bilgisayarın çalışabilmesi için parçaların uygun şekilde yerleştirilmesi yeterli olmayıp, bilgisayarın kendisine hangi parçaların takıldığını bilmesi (parçaları tanıması) ve bunların birlikte çalışacakları şartların sağlanması gerekir. işte bu görevleri yerine getiren temel yazılım, işletim sistemidir.
işletim sisteminin yazılım açısından görevi
bilgisayarın açılması, bir programın çalışabilmesi, bir belgenin oluşturulabilmesi gibi işlemlerle, kullanıcının klavyeye bastığında bir harfin görülmesi, yazdıklarını disk yada disket üzerinde saklayabilmesi, dosyalara ad verilmesi, dosyaların silinmesi, yazdırılması ve benzerleri işlemlerin yapılması, işletim sisteminin görevleri arasındadır.
bir işletim sisteminin temel görevleri
çevre birimleri ile programlar arasında iletişimi sağlamak. bir tarayıcıya (scanner), yazıcıya yada cd rom sürücüye ulaşılması, bunların kullanılması gibi.
sistemin belleğini (memory) yönetmek.
disk ve disketler gibi saklama aygıtlarındaki dosyalara, belli bir düzen altında erişilmesi için dosya yönetim sistemi sunmak.
özellikle çok kullanıcılı sistemlerde, kaynaklara güvenli erişimi sağlamak.
programlar arasında veri iletişimini sağlamak.
kullanıcının girdiği çeşitli komutlara göre, programları çalıştırmasını sağlamak olarak sıralanabilir.
işletim sistemi gerekli mi?
yukarıda da açıklandığı gibi bir bilgisayar, en temel ve basit bir işlevini yerine getirmesi için, işletim sistemine mutlaka ihtiyaç duyar. işletim sistemi olmadan bir bilgisayarın açılabilmesi (başlayabilmesi) dahi mümkün değildir. işletim sistemi bir binanın temeli gibidir. temel olmadan binanın üzerine oda veya kat inşaası mümkün olmadığına göre, işletim sistemi olmadan dosya ve programlar bilgisayara yüklenemez ve çalıştırılamaz. en çok karşılaşılan işletim sistemleri;

dos (disk operation system = dosya işletim sistemi)
windows (95, 98/98se, nt, 2000, me, xp)
unix
linux olarak sıralanabilir.
bu bölümden aşağıdaki iki sonucu çıkartmamız gerekli ve yeterlidir:
işletim sistemi bilgisayarların çalışması için zorunlu bir yazılımdır.
windows xp bir işletim sistemidir.
windows işletim sisteminin özellikleri nelerdir?
windows, kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, programları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden girdi yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran bir işletim sistemidir. windows’ta işlemleri gerçekleştirmek için klavyeden komut girmek yerine, aynı işlemler mouse (fare) kullanılarak gerçekleştirilebilir.
microsoft’un eski işletim sistemi olan dos’tan farklı olarak, windows’ta aynı anda çok sayıda programla çalışmak mümkündür.
windows’un program ve uygulamaları standarttır. herhangi bir windows programını öğrenmeniz, diğer programların büyük bölümünü öğrendiğiniz anlamına gelecektir.
windows, dünyada en yaygın kullanılan işletim sistemidir.
windows xp’yi başlatmak
windows xp’yi başlatmak için, bir komut kullanmanız yada özel bir işlem yapmanız gerekmez. bilgisayarın fişini takarak tuşuna bir kez basmanız, windows xp işletim sisteminin başlatılması için yeterlidir.
windows xp başladığında neler olur?
bilgisayarın tuşuna basılmasından birkaç saniye sonra, kullanıcıyı aşağıdaki windows xp sisteme giriş ekranı karşılayacaktır.

ipucu : aşağıdaki ekran, yalnızca kullanıcının sisteme giriş parolası tanımlaması veya bilgisayarı birden çok kullanıcının kullanması halinde gelir. birden çok kullanıcı tanımlandığında, hiçbir kullanıcı parola oluşturmasa da, kullanıcının kendi oturumunu seçmesi için aşağıdaki ekran gelecektir. bilgisayarda tek kullanıcı tanımlı ise ve bir parola belirlenmemişse aşağıdaki ekran yerine doğrudan masaüstü adı verilen ve aşağıda anlatılacak olan ekran gelecektir.

resimde, bilgisayara bir kullanıcının tanımlandığı görülmektedir. tanımlanacak diğer kullanıcılar ekranın sağ tarafında ve alt alta görülecektir.
yukarıdaki sisteme giriş ekranından adınızın yazılı olduğu bölümü farenin sol tuşu ile bir kez tıklayın. parolanızı yazarak enter tuşuna basın. bir veya çok kullanıcılı ortamlarda, parola tanımlanmış olsun olmasın yukarıda anlatılan işlemleri yerine getirdikten sonra karşımıza ilk çıkan ekrana masaüstü adı verilir. masaüstü konusuna geçmeden önce, fare ve klavyeyi biraz yakından tanıyalım.
fare (mouse)

ekranınızda görünen tüm unsurlar fare aracığı ile denetlenebilir. bu size, hiçbir komutu ezberlemeden işlemlerinizi gerçekleştirme olanağı verir. tüm bilmeniz gereken birkaç fare tekniğidir.
işaret (veya fare işareti): farenin ekranda görünen ve çoğu kez ok şeklinde olan izdüşümüne işaret (veya fare işareti) adı verilir. sıkça kullanılan bu terimi unutmamanızı öneririm. yan tarafta birkaç fare işareti görüyorsunuz.
ekrandaki fare işaretinin hareketiyle, farenin hareketi doğru orantılıdır. fare işareti, fareyi hareket ettirdiğimiz yöne doğru (sağa, sola, yukarıya, aşağıya veya çapraz) hareket eder.

farenin üzerinde (genellikle) iki düğme bulunur. farenin kablosunu ileri aldığımızda bize göre solda kalan tuş sol fere tuşu veya kısaca sol tuş, diğeri sağ fare tuşu veya sağ tuş’tur.

ipucu : farenin sol tuşuna birincil tuş, sağ tuşuna ikincil tuş adı da verilir. başlangıçta, sol tuş birincil fare tuşu olarak görev yapar. ancak siz (sağ yada sol elinizi kullanmanıza göre) hangi düğmenin birincil yada ikincil düğme olarak görev yapacağını belirleyebilirsiniz. bunun için denetim masasındaki fare simgesini çift tıklayarak gereken ayarları yapmanız gerekir. sağ elinizi kullanıyorsanız farenin birincil tuşunu (sol tuş) değiştirmemenizi öneririm.

farenin sol tuşu, bir nesneyi seçmek, taşımak yada bir komutu vermek gibi işler için kullanılır. sağ tuş ise, fare işaretinin bulunduğu yere göre, özelliklere kolayca ve çabucak erişmek için kullanıcıya daima bir menü çıkartır. bu menüden istenen komut seçilebilir.
fare teknikleri
farenin kullanımı ile ilgili kullanılan terimlerin açıklaması şöyledir:
tıklama: farenin düğmelerinden birisinin bir kez basılıp bırakılmasıdır.
çift tıklama: farenin sol tuşunun fare hareket ettirilmeden seri olarak iki kez basılıp bırakılmasıdır. sağ tuşun çift tıklama işlevi yoktur.
sürükleme: bir simgenin üzerine gelinerek, tuşlardan birisinin basılı tutulup farenin hareket ettirilmesi sureti ile o simgenin de hareket ettirilmesidir. bu eylem genellikle bir nesneyi taşımak için kullanılır.
fare, aşağıda açıklandığı gibi programları çalıştırmak, seçim yapmak, dosya ve klasörleri taşımak gibi kullanıcının sıkça tekrar ettiği hareketleri, klavyeden girdi yapma zorunluluğunu ortadan kaldırarak gerçekleştirmemizi sağlayan bir işaretleme aygıtıdır.
sol tuş ile tek tıklamak
en sık kullanılan bu fare işlevinin daha iyi açıklanabilmesi için maddelere ayırarak anlatmak uygun olacaktır.

bir düğmeye tıklamak : windows xp işletim sisteminde düğmeler (buton veya tuş da denir) sıkça kullanılmaktadır. bu düğmeler, atandıkları işlevleri yerine getirirler. masaüstünün sol alt köşesinde bulanan başlat düğmesi, program veya klasörlerin genellikle üst kısmında bulunan araç çubuklarındaki düğmeler, “evet”, “hayır”, “iptal” gibi seçenekler sunan pencerelerdeki bu isimleri taşıyan düğmeler bunlara örnek gösterilebilir. yandaki resimde görüldüğü gibi bir düğmeye atanan işlevi yerine getirmek için o düğmeyi sol tuş ile bir kez tıklamak yeterlidir. görev çubuğunun üzerindeki simge veya düğmelere de sol ile bir kez tıklanır.
simge seçmek : masaüstü, bir klasör veya bir pencerede bulunan çok sayıdaki simgeden birini seçmek için kullanılır. seçilen simge, maviye dönük koyu bir renk alır. bu seçimden sonra yapılacak işlemler seçilen simgeyi etkiler. örneğin seçimden sonra delete tuşuna basılması, seçilen simgenin silinmesine neden olacaktır.

ipucu : aynı anda birden çok simge (nesne) seçilebilir. örneğin winamp programında çalmak üzere birden çok dosyayı seçmek istiyorsanız klavyedeki ctrl tuşuna basın. bu tuştan elinizi çekmeden sol tuş ile tıklayarak birden çok dosyayı seçin. ctrl tuşundan elinizi çekerek bir dosyaya sol ile tıklarsanız, o zamana kadar yaptığınız çoklu seçim iptal edilir.

menü satırından menü başlığı seçmek : klasörler ve programlarda genellikle dosya, düzen, görünüm … adındaki menü başlıklarını içeren bir menü satırı bulunmaktadır. menü satırlarındaki bir menü başlığını seçmek için sol tuş bir kez tıklanır. yandaki ekran görüntüsünü, menü satırından düzen menü başlığını sol tuş ile bir kez tıkladıktan sonra aldım.
bir menüdeki menü satırını çalıştırmak : değişik görevleri yerine getirmek üzere menülere yerleştirilen satırların her birine menü satırı (veya komut satırı) adı verilir. bir menü satırının işaret ettiği işlevi çalıştırmak için, ilgili satırı sol tuş ile bir kez tıklamak yeterlidir.
bir link veya bir alanı seçmek : ınternet’te veya bazı uygulamalarda (örneğin windows xp yardım ekranında), seçilebilir bir link veya alana geldiğinizde fare işareti yandaki gibi el şeklini alır. genellikle altı mavi ile çizili böyle bir alanı seçmek için sol tuş ile tek tıklama yeterlidir.

ipucu : iki tıklama arasındaki süre kullanıcı tarafından ayarlanabilir. bunun için denetim masası’ndaki fare simgesini çift tıklayın. yukarıdaki düğmeler sekmesini seçerek çift tıklama hızı bölümündeki çubuğu yavaş veya hızlıya doğru kaydırın. sağdaki klasör simgesini çift tıklayarak yeni ayarı deneyin. yeni kullanıcılar için iki tıklama arasındaki sürenin artırılması (hızın daha yavaşa ayarlanması) uygun olacaktır.
laubali emo sırıtmasını akıllara getiren şey. "uuu ajkitom windows yha xp"
experience.
vista'nın piyasaya çıkmasıyla artık tamamen unutulmak üzere olan işletim sistemidir, ayrıca microsoft 2010 yılında xp'ye verdiği desteği kesecek, 2014 yılında ise windows xp'ye verilen destek tamamen sona erecek.
vista sayesinde değeri katlanarak artan işletim sistemidir, az ram ile çok işler yapan ve fazla görsel kasmayan işletim sistemidir.
windows update, windows xp service pack 2, service pack 3 falan derken 2.5gb civarında windows folder'ına sahip olan nane. tabii kapladığı yerin çoğunu netten indirdiği update ve service pack dosyalarını servicepackfiles, softwaredistribution, $ntuninstallkbhedehödö$ şeklinde zilyonlarca yere kaydettiği için azıcık bilgi ve araştırmayla çeşitli riskleri de göze alarak gereksiz dosyaları traşlayıp klasörünüzü yine 1gb civarlarına çekebilirsiniz.
windows vista tamamiyle hayatımıza girene kadar elden çıkartılmayacak olan işletim sistemi.

Vatikan'ın batıl bir inancı gereği, mesih, yani hz. isa'nın 2000'li yıllarda geleceği düşünülmektedir. Microsoft dahi bu duruma kendisini o kadar inandırmış olucak ki, windows xp'ye adını verirken eski yunan diliyle ilgili bir çok araştırmaya girişilmiştir. sonunda da bu inanca uygun bir isim bulunmuştur. xp, eski yunan dilinde mesih anlamına gelmektedir.
yamalı bohça işletim sistemi. bi deliği kapatıyorsun, diğeri patlıyor.Ama başka kullanamıyorsun bazı zorunluluklar olunca
oyun oynamayan ve özel mühendislik programları kullanmayan bünye için gereksiz işletim sistemi.

(bkz: ubuntu)
Stabil işletim sistemi nispeten. Ancak bakım istiyor, ilgi sevgi istiyor. Antivirüs ve güvenlik duvarı ile kullanıldığında stabilitesini korur ve vista gibi hayvani sistem gereksinimlerine ihtiyaç duymaz. Ancak sistemi düzenli aralıklarla temizlemek, gereksiz dosyaları silmek, sistem geri yüklemeyi falan kontrol etmenizi istiyor işte. Sanal bebek gibi, bakmazsanız çöker, ölür üzülür ağlarsınız sonra.