bugün

cuma günün iş günü olması

batıda çıkış noktası dini ibadet amaçlı olduğu için türkiye'de yapılan zoraki karşılaştırma.

adı üstünde "iş günü" olan günlerin ve hafta sonu tatillerinin din ile değil, ekonomi ile daha yakın bir alakası vardır. şintoist/ateist japonya'daki ya da almanya'daki gurbetçi işadamı ile ticaret yapıyorsun mesela, adam "cuma günü" diyor, sen "yok o benim tatil günüm" mü diyeceksin? hicri takvime de çok kafa takılır mesela aynı sebeple. 17 mart olsa olur mu? yok anlamadım, 17 mart ne ya, bugün 16 cemaziyelevvel, ben bilmiyorum 17 mart falan, çin takvimi gibi. rumi takvim var mesela sırf bu karışıklık yüzünden. hem iki gün tatil bünyeye de yararlı. o yine iyi, "cumartesi pazar nasılsa sizin tatil gününüz değil" diyerek sadece cuma günü olduğunu düşünsene.

zamanında adam olsaydık da islam dünyasının üstünlüğü ortaçağda kalmış olmasaydı keşke. bugün onların sistemi yerine bizim sistemimiz kullanılıyor olurdu.

hem hadi onların dini cumartesi çalışmayı yasaklıyor. günah. mekruh. yasak. iş günlerinde dini ritüelleri var mı bilmiyorum. bizim dinimizde çalışmak ibadet değil midir? amirinin izni gerektiği için cuma namazı farz olmaktan çıkıyor mesela, ya da işini değiştireceksin. tabii cuma günü ekonominin düzelmesini, üretimin artmasını istemeyen herkes için kıyak olurdu. perşembe akşamüstüden itibaren tatil, mis.

ama bir de normal günlerde beş vakit kılıp kılmama mevzusu var. o zaman bütün günler tatil olsun, iyi olurdu.