bugün

islam dinidir. kendi eski inanç sistemiyle çok yakındır.
sonuçta dinsel inanışlar kişilere özel olmalıdır, bunu herkes teorikte kabul ediyor ama pratikte dini öğeler her zaman bir toplumsal baskı ve sürüden olmayanı da sürüye almayı, aksi taktirde dışlamayı hedefleyen uygulamalarla geliyor özellikle de islamiyetin yaygın olduğu toplumlarda. ha konuya türkler ve türkiye açısından bakarsak, koyu dini öğelerin insanların hayatını yönetmeye yeltenmediği, aklın ve bilimin esas alındığı bir ülke şüphesiz türklerin geleceği açısından daha hayırlıdır şüphesiz.
bu millet kendine en uygun inancı 751'de bulmuştur.
islam tengrizmle aynıydı değip kandırıyorlar milleti.

bir kere türkler her dine inanmıştır hemen hemen.

hadi islam uygundu inandı, ulan dümbük diğerleri uygun değilse neden inandı?

işte bu da bir mallık ürünüdür. böyle kandırıyorlar milleti.
islam dininin nasıl tanımlandığı ile ilgilidir. gerçek tanımını, "kuranı ben çok iyi biliyorum, ayetler şöyle demektedir diyen birisi" yapıyor ise sikimizde olmayan tanımdır. gelinen yüzyılda cemaatler kendi aralarında kendi islamiyetini yaratarak kendi saçmalıkları devam ettirebilir. ama ne olursunuz çekin o boklu ağzınızı milletin dininden.
Tartismasiz islamdir. Bunun tartismasini yapmak bile sacma
Deizm kesinlikle.
Türkiye toplumunun hala daha ortaçağ sorunlarını aşamamış olmalarını göz önünde tutunca diyebiliriz ki, inançsızlık. Düpedüz ateistlik, Türkler için en iyi din yaklaşımı olacaktır.
Vicdan doğru isliyorsa eğer, bence her inanç uygundur..
Kime göre? Neye göre? Ne boş adamlar oldunuz ki milletin dinini belirlemeye çalışıyorsunuz.

ister deist

Ister ateist ol

Ister müslim

Ister yahudi

Ister hristiyan ol ama saygili ol.
agnostisizm olmayandır. *
taoizm.
Agnostisizm dir. Boylece bizi bir adim oteye goturmeyen sıg tartismalar bi nebze azalmalara baslar. allahin olmadigini ya da oldugunu kanitlamaya calismak gibi mesela.
Bir müslüman olarak bildiriyorum: tengriciliktir. Gök tanrı inancı en makul, türk karakterine uygun ve ahlaki değer bakımından en yüksek inançtır.

islam'da da sevdiğim bazı detaylar var: şehitlik ve gazilik kavramı ile gusül abdesti. Evet. herhangi bir sebepten cünüb olunduğunda (hanımlar için regl, rüyalanmak, mastürbasyon ve seks) maddi ve manevi arınma için yıkanmak gerçekten güzel ve tabii bütün büyük dinlerde olduğu gibi islam'da da evlilik dışı cinsel ilişki haramdır. Tengricilikte de böyledir ve cezası ölümdür. iffetsizliğin de başka cezası olamaz zaten.

Ayrıca kadına verilen değer bakımından yine tengricilik öndedir. Miras ve şahitlik hakkı erkeğe denktir. Kadın ve erkek her alanda eşittir. Halktan kimseler mutlaka tek eşli olmalıdırlar. Belki hükümdarın çocuğu yoksa başka kadın alabilirdi.

Ehli beyt sevgim ve bu bahsettiğim detaylardan ötürü müslümanım. Onun dışında gök tanrı inancının bize en uygun inanç olduğunu düşünmekteyim.
tengricilik.

araplar islamı kötü temsil ediyor. buda bizim yaşayışımıza ve geleneklerimize ters düşüyor, bu yüzden tengricilik türkler için en uygun dindir.
inancın, daha doğrusu dini inancın bu tür bir sınıflandırmaya sokulması bana mantıksız geliyor açıkçası. Adı üstünde bu, inanç.
Tengriciliktir elbette. Arap ile türk'ün karakteri aynı olmadığı için yapımıza ters düşüyor ve bu ortadoğu bataklığında boğuluyoruz.
Benim için farketmez, türk olan herkes kardeşimdir. Türk olsun da isterse klozette amuda kalkarak ibadet etsin, krem peynire tapsın. Bana ne bro.
islam'dır tabiiki ama Gereği gibi yaşamasını bilene.
yeni türkçü olmuş ergen sorusudur .
bu kekolar gömlek biçer gibi millete din biçmeye kalkıyorlar .
bire bir münakaşaya girdiğimizde fikir temellerinin ne kadar zayıf olduğunu da görüyoruz. buna rağmen Türkçülüğe türklüğe bir sınır çizme yarışı içindeler.
bu çocukların oyun alanları klavyeleri he deyip geçin.
adam olana islamdır. evet.
sorun inançlarda değildi, biz hep cahaldık.

inanç da inançsızlık da cahil insanların zihninde zehirdir, hem kendini hem de çevresindekileri zehirler, zarar verir.

okumuş, bilgili bir insan için zaten ikisi de handikap oluşturmaz, çevresindeki insanlara zararı dokunmaz.

her sorunun kökünde cehalet yatar, din, ideoloji vs. işin bahanesi.