bugün

insanlık tarihinin en eski bulmacası ve arayışıdır. kimi aşkına yollara düşmüş kimi derdini neylere dökmüş.
"tanrı öldüyse onu yeni baştan yapmak gerekir" lafına konu olmuş varlık.
(bkz: revolter00)
antik yunan uygarlıgında ve devamında hıristiyanlıkta
erkekle temsil edilen guc,hakikat,gercek.
varlıkların en kıdemlisidir...dünyayı ve bizi var ettiği peygamber kanalıyla tebliğ edilmiş olsa da reddedilse bile en azından sanal varlığı bile saygıyı haketmektedir..saygıyla yetinmeyip çeşitli ritüellerle tapınmanızı da isteyen bu şekilsiz, zamansız ve hertürlü mekandan münezzeh olan bu VARLIK dünya yüzeyinde var ettiği diğer bir çok sonsuz ve kelimelere sığmayan nesnel ve duygusal tadları da var etmiştir..kısaca ne düşünürseniz düşünün tanrısal spiralin içinde aslında kendinizi var ettiğinizi göreceksinizdir. ha bu noktada kendinize mi taparsınız yoksa tanrıya mı? bilinir..bilinmez diildir hiç bi ölümlünün tapınma şekli..tanrı yalnız mıdır..evet..en az bizim kadar...subuti sıfatlarının arasında keşke yalnızlık da olsaydı diye düşünsem de..sosyolojiyi de yaratmış ve bilinci de o yaratmıştır...bu noktada intiharı neden yasakladığı da apaçık ortadadır..çünkü tanrı kendini öldüremez.........
her kadın bir tanrı ister. ama kölesi olmak için mi yoksa tanrıça olmak için mi belirsizdir. garip bir oyundur bu tüm kadınların bu iki rol arasında gidip gelerek oynamaya çabaladığı.
var ise insanın bencillik özelliğini kendinde fazlasıyla taşıyan egoist ve sapkın oluşum. kendine tapmaları için küçük hayatlar yaratan, onları izleyen, oynayan, oynatan ve keyfine göre ayrımlar yapan pislik yaratıcı. kendine köle olması için yarattığı iki insanın yaptığı hatası sonucu tüm insanlığı cezalandıran. "gerçekten var olsunki hırsımızı çıkarabilelim" olan. tiksinme duygusunun ta kendisi.
insan zekasinin ve idrak yeteneginin kavrayamayacagi yukseklikte olan bir varliktir. bundan mutevellit uzerinde tartismalar yapmak yersiz ve gulunctur. Hatta eski turkler islamiyete gecmezden once kutsal saydiklari varliklari oz isimleri ile bile teleffuz etmemeye ehemmiyet verirlerdi saygilarindan. Tanri ne tevrat'ta yazildigi gibi insan seklinde bir varliktir ne de goklerin en uzerinde bir tahtin uzerinde oturur. O'nun ne oldugunu, neye benzedigini bilmeye imkan yoktur. sayet suna ve yahut buna benzer denilip isin icinden cikilabilecek bir varlik olsaydi din bilginleri binlerce yildir bunun muhakemesini yapmaz uzerinde tartismazlardi.
türkçe gelişimi tengere > tengri > tenri > tanrı.
varliginin yada yoklugunun kanitlanmasi zor, var ise mantiksizlik, yok ise ozguvensizlik yaratan olgu. bu nedenle insan kendisinin tanrisidir.
isrâ 110
De ki: "ister ALLAH diye çağırın, ister Rahman diye çağırın. Hangisiyle çağırırsanız, tüm güzel isimler O'nundur...

neymiş efendim, tüm güzel isimler o'nunmuş. bütün güzel nitelemelerle nitelenebilirmiş, bir sakıncası yokmuş. doğal olarak ilah manasına gelen "tanrı" kelimesi ile de nitelenebilir.
çok özel bir varlık. çünkü onu ararken bir yandan da kendinizi buluyorsunuz.
her şeyin tek sorumlusu...
eğer hepimiz ondan geliyorsak; ya biz birbirimizden çok farklıyız ve o bütün farklılıkları tekleştiren ve sırrına asla ulaşılamayacak bir ayna, ya da biz aslında çok benzeriz ve o bizim soyut sınıfımız. birinci kabul, tanrının bizi yarattığını, ikinci kabul bizim tanrıyı yarattığımızı söyler.
tanri kelimesinde asil tehdit manasindadir. tanri derken baba, ogul ve kutsal ruh temsil edilir, yani bir olan uc yapilir. bazi muslumanlar bile bu kelimeden rahatsiz olmazken hristiyan olan ama tek bir yaraticiya inanan, biri uc yapmayan jehovah* cilar normal hristiyanlarin aksine god kelimesi yerine jehovah kelimesini tercih etmektedirler. bir isim diyerek gecmemek gerekir, boyle boyle insanara hristiyanligi empoze ediyorlar. 'ben hristiyan olmam.' diyebilecek kadar imanina guvenebilirsin ama bu zamanda iman pamuk ipligine bagli, sen kaybetmesen de maalesef bazilari kaybediyor. asil uzucu olan da ne biliyor musun?

uyaranlarin hepsi yobaz oluyor.
Tanrı mı insanları yarattı yoksa insanlar mı tanrıyı yarattı ? sorunsalının baş objesi olan , insanın hayal gücünün ne kadar geniş olabildiğini gösteren insan ürünü kavram ...
oyunbaz bir şey.

sonsuza kadar oynayacak gibi,

mızıktığımı görüyormudurki!?
bir gün bir papaz, kudas* törenine katılan bir adamın ağzına, yanlışlıkla kutsal ekmekçiklerin arasına düşen bir markayı vermiş. adamcağız, dilinin üstünde erimesi için bir süre sabırla beklemiş, fakat hiç dağılmamadığını, bütünüyle kaldığını anlayınca ağzından çıkarmış. papaza, ''umarım, bir yanlışlık yapmamışsınızdır'' demiş; ''sakın, baba tanrı'yı vermiş olmayın, bana...öyle sert ve katı ki, yutulmuyor!

* hıristiyanlıkta, inançlı kişiye isa'nın gerçek eti ve kanı olarak ekmek ve şarap sunulan tören.
(bkz: tanrının avukatı)
orhan veli gibi şiir yazamaz.
Tanrı yaratıcı demektir,biz yaratıcının Allah olduğuna inanırız.Allah özel isimdir,ama tanrı özel isim değildir.Hepimiz insanız,ama ben ekinoksahım.*
allah tektir. tanrı çoktur.
allah yerine kullandığımda insanlardan tepki almama sebep olan yaratıcı manasına gelen kelime.Türklerin eskiden kullandıkları teagri kelimesinden türemiştir.Türkçe bi kelimedir.Hristiyanlar tanrı demezler,god derler.
(bkz: tengri usig bastan alti o tusinir yerge cunki)
--acı spoiler--

yoktur..

--acı spoiler--