bugün

karamanın koyunu değildir karamanın koynudur.
karaman da 3 sene geçirmiş biri olarak hikayenin aslını ben şöyle biliyorum:

osmanlı kuvvetleri karaman kalesini kuşatmıştır. kale uzun bir süredir kuşatma altındadır ve düşmek üzeredir. komutanlar teslim olmaya yanaşmamaktadır çünkü teslim olsalar hepsinin kellesi gidecektir. ve bi karar verirler kalenin içindeki tüm küçük baş hayvanlar toplanır. boynuzlu olanların (bkz: koç) boynuzlarına diğerlerinin boyunlarına fener bağlanır. hayvanlar ses yapmasın diye ağızları da bağlanır. kale kapısı açılır ve hayvanlar kuşatanların üstüne sürülür. aslında komutanlar askerlere sabaha teslim olmalarını tembihlemiştir. amaçları bu hengamede kaçıp kelleyi kurtarmaktır. fakat osmanlı ordusu koyunları kalabalık bi hücum sanır. nihayetinde hazırlıksız yakalanmışlardır.yavaş yavaş geri çekilmeye başlarlar. bunu gören karamanoğlu komutanları hemen askeri de toplar ve hücuma geçer. bazı osmanlı askerleri hayvanları farkettiği sırada karamanoğlu askerleri tarafında öldürülürler. karamanoğlu askerleri osmanlı askerlerinin bir daha toparlanmasına izin vermez ve parça parça olan osmanlı askeri geri çekilir, kuşatma kalkmış zafer karamanoğlunun olmuştur. tabi osmanlının çadırlarda bıraktığı ganimet de cabası.

kuşatma komutanı anadolu beylerbeyinin karşısına çıkar beylerbeyi sorar "ne oldu? zafer kazanıldı mı?" komutan cevap verir "beyim karamanın koyunu, sonra çıktı oyunu".
daha başka bir efsaneye göre;

karamanoğlu mehmet bey ile başka bir devlet savaşacakken, karamanoğlu mehmet bey uzlaşma sağlamak ister. bu düşüncesini diğer ülke komutanına iletir ve bir görüşme düzenlenir. karamaoğlu mehmet bey görüşmeye gitmeden önce kıyafetinin içine bir güvercin saklar ve öyle gider görüşmeye. görüşmenin sonunda uzlaşmaya varılır ve diğer ülkenin askerlerine savaş olmayacağını bildirir komutan. karamanoğlu mehmet bey komutana bu can bu bedenden çıkana kadar seninle savaşmayacağım demiştir çünkü. komutan ve ordusu geri çekilme durumundayken karamanoğlu bu durumdan yararlanır ve karşı ülkeyi gafil bir şekilde avlar. komutana da ben can derken güvercini kastetmiştim, onu uçurdum ve sözüm artık geçerli değil der. karamanın koyunu sonra çıkar oyunu bu olay üzerine söylenmiş bir söz olarak efsaneler arasında yer almaktadır.
karamanın akrebi sonra çıkar oyunu olarak sözlükteki yazarlardan birine atfedilmesi gereken başlık.
(bkz: akrep)

(bkz: senin yaptığını çorumlu yapmaz)
başka bir efsane;
bir zamanlar karamanlılarla başka bir devlet savaş yapacaklarmış.karamanlılar koyun postlarını giyip,kamuflaj olmuşlar ve diğer ülkeyi yenmişler.öteki ülkenin komutanı ölmeden önce şu sözleri söylemiş:"karamanın koyunu,sonra çıkar oyunu".
kandırmaca,oyun,gizleme,kendini belli etmeme,saklama gibi anlamlara gelmektedir.
sokak köftecilerinin karamanın koyunu ile tasvir ettikleri baş etidir.Aslında son derece lezzetli olmasına rağmen aşırı derecede yağlıdır.bu sebeple soakta satılan köftelerin tadı inanılmaz güzelken alıp eve götüremezsiniz donar ve iğrençleşir.bir kilo kıyma harcında 200 gram et bulunur gerisi karamanın koyunu, soğan,ekmek içi varda maydanoz baharatır.