bugün

ebced'deki her harfin bir sayı değeri vardır ve bu değerlerden yola çıkarak bir çok işlem yapılmıştır.bu işlemlerin her birine de ebced hesabı adı verilmiştir.
ebcet düzeninden yararlanarak bir kelimeyi rakama çevirme.
her arapça harfe bir sayısal değer verilerek elde edilen toplam sayıdan manalar çıkarmadır.
harflere sayı değerleri verilmiş ve buna göre hesaplar yapılmıştır. köken olarak ibranilere dayanır sonra araplar kullanmıştır. ha herkesin merka ettiği 31 çekmek olayı ebced hesabına göre hesaplanmıştır normalde el çekmek anlamına gelir. 58 i hiç söylemiyorum ibne demekmiş.

elif 1
be 2
cim 3
dal 4
he 5
vav 6
ze 7
ha 8
ta 9
ya 10
kef 20
lam 30
mim 40
nun 50
sin 60
ayn 70
fe 80
sad 90
kaf 100
ra 200
şın 300
te 400
se 500
hı 600
zel 700
dad 800
zı 900
gayn 1000
dogru kullanılması durumunda çok kıymetli edebi nitelik tasıyan hesaplama teknigidir. Bu hesaplama yönteminden tarihi eserlerin yaşları bile ortaya çıkarılmaktadir.
tarih düşürmek anlamındadır. kişi doğum tarihi yada önemli bir tarihten böyle bahsedebilir. ya da şifre olarak kullanabilir.
(bkz: işimiz 66 ya kaldı)
(bkz: sittinsene)
(bkz: 31 çekmek)
gibi deyimlere de yer etmiş durumdur.
dinen bir geçerliliği olmayan hesap,

genelde şiiler, hurufiler vs. ce yüceltilir. kendinizi mehdi ilan etmek için basit yollardan birisidir.
sözlükte "anladın sen onu" olarak bilinir.
şairlerin şiirde bahsettikleri olay için şiirin son dizlerile düştükleri tarihtir. günümüz şairlerince yapılması oldukca zordur.

genellikle tarih verildiği belirtildikten sonraki mısra da ebced hesabı ile tarih düşülür.

"Buz üstünden geçen geldi bana yaz dedi tarihin
Deniz altmış sekizde dondu buzdan ben-deniz geçtim"

istanbul boğazının donduğu tarih bu sekilde verilmiştir.

bu hesabı bu sekilde anlayıp bu sekilde yorumlamak lazım diğerleri bagnazlık, sapkınlık olur.

ama tüm bunların aynında mimar sinan'ın cami yaparken ebced hesabını kullandığı rivayet edilir. örneğin selimiye'de zeminden kubbenin üzengi seviyesi "45", kubbenin alemi 66 arşındır.* *
hocaefendinin sandukası adlı romanda şifreli bir kutunun açımı için kullanılır ve oldukça açıklayıcı bir biçimde yer alır.*
Harflerin karşılığı olan rakamsal değerler kullanılarak bir çeşit tılsım oluşturma yada kehanet yapmaya yarayan kökeni eski ibranilere dayanan ve özel eğitim gerektiren ilim. Bizim dinimize HZ. Ali vasıtasıylageçmiştir. ve astrolojiylede bağlantısı vardır, yani her harf aynı zamanda bir yıldız yada gezegeni temsil eder özel saatleri ve günleri vardır v.s gibi.
Eski alfabedeki harfleri hesap ederek tarih düşürme yöntemidir. Eski alfabelerin her biri bir rakamla değerlendirilir ve bunlar hesap edilerek, yazılan bir ibareden bir anlam ve tarih çıkarılır.
arap alfabesindeki her harfin bir sayıyı göstermesi kuralı ile harflerden seçilerek düzenlenmiş anlamlı dizilerle bir olayın meydana geldiği yılı belirtme yolu.
kaldı mı dohuz örneğinde görülen hesap.
(bkz: ece kscg acıkladı hisab ı cemil)
bir iki iki delik (1255-hicri)
abdülmecid oldu melik
bir ve iki kendi değerlerini iki delik ise arap rakamlarıyla 55'i ifade eder. abdülmecid'in tahta çıkış tarihine tarih düşürülmüştür.ancak genelde tarih düşürmek için ebcet hesabı denilen, harflere rakamsal değerlerin verilmesiyle oluşan hesap kullanılır.

elif=1
be=2
cim=3
dal=4

bu harfler dışında belli kalıplar dahilinde belirlenen bir çok sayının değeri vardır. 1000e kadar gider.10dan sonra katlanarak gitmeye başlar. 1den 1000e kadar tek tek sayılmaz.
bu konuyla ilgilenen Fatih Sultan Mehmet,adının Arabca yazılışta ki sayı değeri toplamının 1453 olduğunu gördüğünde bu konuya destek çıkıp alimler tarafından geliştirilmesine de izin vermiştir.**
ayrıca ünlü mimar sinan da yaptığı camilerin yüksekliğini 91 arşın yaparak arabça karşılığı olan 'muhammed' kelimesini belirtmek istemiştir.
devlet bahçeli'nin uzmanlık alanı.
Arapçada bir sayı sistemidir. Aynı zamanda kabul görmüş haliyle geçmişi söylemektedir.* Belirli sayıların kombine edilmesiyle farklı sonuçlar doğurabilmektedir. Daha önce yaşamış birisinin boyu, burcu, zeka seviyesi ebced hesabı ile öğrenilebilir.

Osmanlı döneminde yapılan hayratlar, yazılan şiirler ve de beyitler genellikle ebced hesabına uygundur. Örneğin bazı kişiler göreve getirildiğinde, göreve getirildiğinden duyduğu sevinci bir beyit ile sembol haline getirir. Bu beyiti oluşturan harflerin ebced hesabıyla karşılığı da o göreve getiriliş gününü vermektedir.*
arapça bir sayı sitemidir ve ayrıca isim koyarken de kullanılan bir tekniktir. isimin her harfinin ebced hesabındaki karşılıklarının toplamı doğum yılını verecek şekilde isim koyulur.

görsel
arap albesindeki her harfe ayrı bir sayısal değer yüklenerek oluşturulmuş edebik bir hesaplama işidir.

daha çok mimari ve edebiyatta kullanılmıştır. özelikle cami, medrese, külliye gibi sanat eserlerinin girişindeki bir levhada yazılan beyitlerin harf toplamı bize o yapının yapılış tarihini vermektedir. arap kökenli olması sebebiyle de karşımıza çıkan tarih daha çok hicri takvime göredir.

edebiyat alanın da ise daha çok önemli toplumsal olayların, afetlerin oluş yılı ya da önemli kişileri ölüm tarihlerinin beyit içerisine kodlanmasıyla gerçekleşmektedir.

harflerin karşılık geldiği sayılar ise şöyledir:

elif: bir, be: iki, cim: üç, dal: dört,

he: beş, vav: altı, ze: yedi,

Ha: sekiz, Tı: dokuz, yâ: on, kef: yirmi,

lâm: otuz, mim: kırk, nun: elli,

sin: altmış, `ayn:yetmiş, fe: seksen, Sad: doksan,

kaf: yüz, ra: iki yüz,: üç yüz,

te: dört yüz, peltek se: beş yüz, Hı: altı yüz,

zel: yedi yüz, Dad: sekiz yüz, Zı: dokuz yüz, ğayn: bin

dikkat edilecek olursa harflere verilen değer sıralaması bildiğimiz arap alfabe sıralamasına göre değil; ibranice ve süryanice harf sıralamasına göredir.

ebced hesabıyla yazılmış beyit ve şiirlere örnek verecek olursak:

"kala-i sivastopol alındı seyf-i harb ile" ( harflerin toplam sayısal değeri 1854-1855 yılında gerçekleşen kırım savaşı'nı vermektedir.)

"Kör Ali dinledi Sağır Veli'den tarihin
Kel kızın aldı Çolak Hamza Topal Osman'ın" ( Sururi'ye ait olan bu beyit de ise Çolak Hamza isimli bir kişinin başından geçen bir evlilik anlatılır ve harflerin toplamı hicri 1191 senesini yani evliliğin olduğu seneyi gösterir.)

ebced hesabı bazı argo kelimelerin de şifrelenmesinde kullanılmıştır. halk arasında kullanılması uygun düşmeyen kelime ve ya durumlar ebced hesabıyla kodlanmıştır. mesela çoğumuzun bildiği ve anlam olarak mastürbasyonu temsil eden 31 çekmek ifadesi, içerisinde bir ebced hesabı barındırır. "el" kelimesinin sayısal değerine baktığımızda e yani elif harfi 1'e; l yani lam harfi 30'a denk düşmektedir. toplamda 31 yapan bu değer aslında el kelimesini temsil etmekte ve zamanla mastürbasyon kelimesi yerine kullanılmaktadır.
halen daha inanmayanları gördükçe hayretlere düştüğüm konudur.

--spoiler--
Günlük ihtiyaçlarda:
Özel notlar ve ticarî ilişkilerde kullanılmıştır. Meselâ: 100 akçe alacağı olan birisi alacaklı olduğu kişiye bir kağıt üzerinde bir kaf harfi yazıp gönderince hem alacağını istemiş, hem de konuyu aracıdan saklamış oluyordu.

isim sembolü olarak:
iki veya daha fazla kelimenin sayı değerlerinin aynı olmasından istifadeyle birini söylemekle diğeri kastedilmiş kabul edilerek halk arasında kullanıla gelmiştir. Meselâ: "Muhammed" kelimesi 92'dir. "Aman' kelimesi de 92'dir. "Mevlevî" kelimesi de 92' ettiğinden bu kavramlar arasında bir alaka kurulmuştur.

En meşhurlarından biri şudur:
Aman lafzı senin ism-i şerîfinle müsavidir Anınçin aşıkın zikri amandır ya Resulullah .Keza bu konuda ilim = amel = say kelimelerinin sayı değeri 140'dır. Hem sayı değeri itibariyle hem de anlamca aralarında bir irtibat vardır. Hilâl, lâle ve Allah lafzı da sayı değeri bakımından 66 etmektedir. Bu husustan dolayı kültürümüzde hilâl ve lâleye daha özel bir yer verilmiştir.

Çocuğa isim verilirken:
Doğum tarihinin bir kelime veya bir, iki isimle belirlenmesidir. Hangi isimler çocuğun doğduğu seneyi ebced hesabıyla verirse, o isimlerden biri çocuğa verilmiştir. Meselâ: H. 1311'de doğan çocuğa "Mahmud Bahtiyar", "Süleyman Hurşid", "Yusuf Mazhari', "Ömer Rıza" ve "Recep Servet" gibi isimlerden biri verilebilir. Çünkü bunların her biri 1311 etmektedir.

Kitap ve Makalelerde:
Eskiden kitapların önsöz, giriş, takdim sayfaları ile numara almayan sayfalar hep ebced alfabesine göre numaralandırılmıştır. Kitapların ay ve sene kayıtları, yazı bölümleri ve madde başlıkları hep ebced düzenine göre tanzim edilmiştir.

Resmi devlet kayıtlarında:
Devlet arşivlerinde yer alan birçok resmî belgeler, tutanaklar, fezleke ve mazbatalar, tarihler başta olmak üzere vak'anüvis kayıtları, vakıf kayıtları ile sayım ve envanter hesapları hep bu hesaba göre tanzim edilmiştir.

ilimlerde:
Fizik, matematik, geometri ve astronomide sıkça kullanılmıştır. "Sa'fas" kelimesinin harfleri kullanılmıştır. Astronomide büyük rakamlar "ğayn" harfinin birkaç tekrarı ile de sağlanabilmiştir. Ebced hesabı, musikide de kullanılmıştır. Buna göre sesler ve perdeleri ebced alfabe düzeninden istifade edilerek oluşturulan bir "ebced notası" ile belirlenmiştir. Bu hesabın en çok kullanıldığı yerlerden biri hiç şüphesiz mimarlık tır. Özellikle Mimar Sinan, eserlerinde, boyutların modüler düzeninde çok sık kullanılmıştır. Temeli islâmi kavramlardan oluşan bu hususa birkaç misal verelim: Süleymaniyede zeminden kubbe üzengi seviyesi 45, kubbe alemi 66 arşın yüksekliktedir. Ebced'e göre "Âdem' 45, "Allah" lafzı da 66 etmektedir. Yine Selimiye'de de kubbeyi taşıyan 8 ayağın merkezlerinden geçen dairenin çapı 45 arşındır. Kubbe kenarı zeminden 45, minare alemi buradan itibaren 66 arşındır. Süleymaniye ve Selimiye'nin görünen silüetleri 92 arşındır ki, bu da "Muhammed" kelimesinin karşılığıdır.

Cifr ve Vefk ilimlerinde:
Ebced hesabı ayrıca cifr, vefk gibi ilimlerde, astrolojide, define aramada da kullanılmıştır.

Tasavvuf ve Din ilimlerinde:
Ebced hesabının tasavvuf ve din ilimlerinde kullanıldığına şahit olmaktayız. Özellikle "Kelime-i Tevhid" veya "Esmâ-i Hüsn"a"dan bir ismin kaç aded zikr edileceği ebced tablosuna göre tayin edilir. Kur'an tefsirlerinde ve hatta Kadir gecesinin tayininde de ebcedin kullanıldığını bilmekteyiz.

Tarih düşürmede:
Ebced hesabının en fazla en fazla kullanıldığı yer hiç şüphesiz tarih düşürmedir. Bunun için o olayın tarihini verecek ustalıklı bir kelime veya mısra söylenir ki, hesaplandığında o olayın tarihi ortaya çıkar. işte "tarih düşürme sanatı" adı verilen bu sanat divan edebiyatı boyunca kullanılmış ve bütün kültür varlıklarımızın kitabelerinde yer almıştır.

Eski ve gelecek olayların tarihlerini bulmada:
Özellikle Kuran-ı Kerim ve hadislerden yapılan çalışmalarla geçmiş ve gelecek olaylara ait tahminler yapılmıştır. istanbulun Fethinin "beldetun tayyibetun..." cümlesinden çıkartılması gibi. Bediüzzaman said-i Nursi'nin Sikke-i Tasdik-i Ğaybi adlı eserinde bununla ilgili çok sayıda örnek bulunmaktadır.
--spoiler--

ya astrolojiye inanmayanlara ne demeli? ee sizler dünya'yı da yuvarlak sanıyordunuz değil mi?
http://ruzname.net/ebced-...abi/index.php?ismi_al=%e7 sitesindeki program sayesinde türkçe isimlerinin de ebced hesabı ile değeri hesaplanabilmektedir.