bugün

teşebbüs adlı harika bir türk "manga"sına başlamış kurum. o hatun ne lan öyle. çirkin şebnem'in bile felaket gideri var.
normal mangaya alıştığım için soldan sağa okuyamayıp bıraktığım çizgi romandır, ama çizimlerini beğenmedim değil.
oyunbozan isimli mangasını yeni bitirdiğim kurum.
çizgi roman sitesi. teşebbüs 2.0 çıkmış.
gördüğüm en alterna işlerden biri. okumaya başlayınca sarıyor. takip edilesi okunası sarılası iş.
bedava iki bölümünü okudum ve sardı diyebilirim ama siteye üye olma konusunda sıkıntı çıkartıyorlar. facebook ile ulaşımda özellikle bizim adımıza paylaşım yapma hakkı; mesaj,resim,arkadaş listesine ulaşım izni istiyorlar.

sırf bu yüzden üye olmaktan vazgeçtim. saran bir iş yapmışlar ve buradan anladığım kadarı ile çokta tanınmışlıkları yok. insanlara ulaşımı biraz daha kolay hale getirseler zaten insanlar tarafından da daha fazla takip edilip daha fazla reklam yapabilirler.
kapağında hatunun dötü konuşmaktadır.
gerçekten çok başarılı bir iş. teşebbüs 2.0 dan bahsediyorum. 30 bölümüü bi solukta okudum. çizgi roman'a ülkenin ne kadar çok ihtiyacı olduğunu gösteriyor. yapanlara helal olsun. umarım sürdürülebilirliği vardır. umarım sürdürülebilir. devamı gelir. girişimle alakalı öyküleri çok severim. teşebbüs 2.0 da girişimle alakalı bir öykü. çok sevdim devamını bekliyorum.
teşebbüs 2.0'da iki tane gencin bir internet girişimini anlatıyor. ilginç bir girişim. ilk başta yetişkinlere özel içerikmiş gibi ama değil. çok kaliteli. iki üniversiteli öğrencinin maceralarını anlatıyor.
zamanlarda gördüğüm en iyi şey diyebilirim. çizgi roman sevdiğimi bilmezdim. çizgi roman seviyormuşum demek ki.
konu olarak çok içine çeken bir durum var. dizisi bile yapılabilir bu konunun tahmin ediyorum.

edit: bagu birmanın adıymış. ben teşebbüs çizgi romanını kastediyorum.
teşebbüs iki sıfır romanlarını bitirdim. oyunbozan'a başlayacam ama bi türlü başlayamadım.

bu bagu.com çizgiroman çizenler için bir platform'a dönüşse ne süper olur.
ev arkadaşım soruyor nedir bu bagu teşebbüs falan diye. olum cep telefonuna uygulamasını indir görürsün dedim. kim uğraşacak şimdi dedi. sonra bi baktım kurmuş telefonuna 4 saattir telefonun ekranından çizgi romanı okuyor çocuk.
ios uygulamaları çok güzel. baya kasmışlar yapmak için galiba. çizgi roman güzel falan da başlasam şimdi sonradan ücretli olursa öylece kalmayım yardı da diye düşünmeden edemiyorum.
sitedeki okuyucu yorumlarını okudum, çoğu kişi bi oturuşta bütün bölümleri okumuş, yeni sayının gelmesini 1 hafta bekleyemiyorlarmış. çıldırmış mı bunlar nedir ki yani.
teşebbüs muhteşem. diğeri eeeööh işte....
ben neden daha şimdi duyuyorum bunu ya diye düşünmeme sebep olan güzel çizgi romanlar üreten yermiş. bu tarz girişimler çok ayakta kalamıyor. umarım bu ayakta kalır.

türkiye'de çizgi, karikatür, çizgi roman, dergicilik tamamen siyaset bataklığına batmış durumda. bütün çizerler şiyaset yapmaya çalışıyor. aynen yeşilçam'ı bitiren porno furyası gibi, siyasetle karikatürü daha doğrusu kendilerini bitirecekler. ama bagu siyaset v b değil kendi işini yapıyor. helal olsun adamlar. bi nitelik çıkarmaya çalışıyorlar.

çizgi roman diyip geçmesin, bu o kadar önemli bir konu ki. türkiye'de çizgi roman'ın gelişmemesi aslında hayal gücünün gelişmemesi demektir. bakın koskoca holywood sonra 20 yılda sadece ve sadece amerikan çizgi roman'ları üzerinden ekmediğini kazanıyor.

ilk çıktıkları zaman dudak bükülen çocuk işi görülen amerikan çizgi romanları şimdi amerikan medeniyetinin belkemiği olmuş durumda. süperman'ler, batman'ler üzerine inşa edilmiş koskoca imparatorluk. amerikan imparatorluğu yıkılsa gitse. hatırlayacağımız dişe dokunur süperman batman kalacak geriye hafızalarda tortu olarak.

1900'lü yılların holywood'una bakın. o zamanki filmlere bakın. bütün filmler padişah, harem, simbad, alaaddin'in sihirli lambası, 1001 gece masalları. yani 1900'lü yıllarda adamların anlatacak hikayeleri yok. doğunun hikayeleri üstüne hep. oriental hikayeler. 1920'li yıllardan itibaren amerikan medeniyeti kendi kültürünü yaratmaya başlıyor. burda da en önemli görev çizgi romanlara düşüyor.

ama türkiye'de çizgi roman gelişmemiş durumda. tam gelişecek derken eli kalem tutan herkesin tayyip'e laf sokarak puan kazanma peşinde olduğunu görüyoruz. bu adamlar aslında karikatüre çizgi roman'a ihanet eden adamlar. penguen, leman, uykusuz kitlesinden bahsediyorum. kolaycılıktan geçiniyorlar. e noldu onların sonu. internette caps denen bişey çıktı ezdi geçti onları. madem kolaycılık yapıyorsunuz, madem yapmak kolay, kolayca caps yapan bir sürü genç caps diye bir kültür yarattı. ve bu kültür karikatür dergilerini okunmaz hale getirdi. karikatüristler ellerindeki çizim yeteneğini boşa harcadılar, kolaycılık yaptılar siyaset yaparak ucuz esprilerle puan kazanmaya çalıştılar. gençler de çizim yeteneği ihtiyaç olmadan, karikatüristlerin ellerine bakmadan paint'le, photoshop'la kendi kültürlerini yarattılar. bu kültür sözlüklerde, inci sözlük ve incicaps'te yaratıldı.

şimdi karikatüristler aklını başına alıp çizin yeteneğini doğru kullanmalılar.

bagu bu yönden güzel bir fırsat adamlar siyasete girmeden bir kültür yaratmaya çalışıyorlar. çizgi roman markaları yaratmaya çalışıyorlar. umarım başarılı olurlar. çünkü türkiye'nin kaliteli içeriğe çok ihtiyacı var.

trt çocuk çizerler için çok güzel bir kapı açtı. eskiden çizgi olarak kalan bazı çizgilerin trt çocuk'ta 3 boyutlu çizgi film halinde geldiğini görüyoruz. bu yönden de bir kapı açılması durumu var. yani yapılması gereken kaliteli bir çizgiroman markası yaratmak ve onu ayakta tutmak. çok zor ama umarım bagu bu yönde bir kapı açar.
hayatimdaki yaklasik 3 saati eglendirerek alan, yakinda bi 3 saat ve 20 tlyide alacak olan kurum. helal olsun. ama hatunlari fazla tas ciziyonuz onu soylim yani.
manga değildir çizgi romandır mangayı bir araştırı. onun haricinde mükemmel sürükleyicilikte ve etkileyicilikte olan bir çizgi romandır. (hayatımda hiç çizgi roman okumamıştım). insan her gün çıksın da okuyayım diyor ama olmuyor işte.
Çok su içen.