bugün

ilk alışveriş merkezi, 1922'de j.c. nichols company'nin kansas yakınında açtığı country club plaza'dır.
(bkz: got kadarlik alisveris merkezinde cikisi bulamamak)
Bunlar mantar gibi teker teker boy göstermeden önce, bu şehir insalari neler yapıyordu acaba diye dusunduren yerler. özellikle haftasonları, sabahın köründe, hiçbirşey almayacak olmalarına rağmen koştura koştura alışveriş merkezlerine gidip, akşama kadar dolanan, vakit öldüren bir dünya insan var. ha kötü mü oldu? kesinlikle hayır.
ülkemizde küçük esnafın* büyük bir kısmını bitirmiş, kalanlarında ayakta kalma mücadelesinde olmasına neden olan alışveriş yapılabilen ve aynı zamanda eğlenebilinen yer.
istanbul'da sanki bok var gibi her ay yeni bir yere yeni bir tanesi kondurulan şey. 56958945 tane alışveriş merkezi olunca modern olunmasından olsa gerek. azimliyiz bir gün biz de new york olacağız.
(bkz: mall time)
http://www.kobifinans.com.tr/tr/sektor/011204/15448

şurada yazılanlara göre istanbul'da 45 (ben bu entryi yazana kadar 46 olmuştur) ankara'da 17, izmir ve antalya'da ise 11er tane imişler. buradan da anlıyoruz ki izmir ve antalya hiç modern değil. hem onların bizim gibi bir kadir topbaş'ları var mı? ankaralılar gibi melih gökçek'leri var mı? e baştan kaybetmişler.
yaninizda bir bayanla girdikiten sonra cikilasi zor mekan.
çoğunlukla alışveriş yapmak amaçlı değil, gezmek, dolaşmak, vakit öldürmek, yemek yemek gibi amaçlar için kullanılan, ancak bu eylemler esnasında insana alışveriş yapmaksızın, ne zaman ve nasıl olduğu anlaşılamayan miktarlarda para harcattırabilen icat.
(bkz: beterin beteri)
kısaltması "avm" olan kelime.
insanların alışveriş ve gezme ihtiyaçları için kurulan ama insanları yine dört duvarın içine sokan yapılar. bi de açık alanda alışveriş merkezi kavramı vardır ki buyrun (bkz: forum bornova) (bkz: kanyon) *
hem içini tıka basa doldurup hem de "abi bu ne ya amerikan emperyalizmi aq" diyen bünyelerin çoğalmasını neden olmuş, güzel mi güzel bir merkezdir.

yahu eskiden ne vardı, çarşılar. kol boyu gezerdik o şehir merkezindeki çarşıları. mecbur kaldığımızdan tabi. oralarda hayvanlar gibi alışveriş yaparlardı insanlar, hatta karşınızdan yürüyen birine çarpmama olasılığınız yoktu. şimdi o niye tüketim çılgınlığı olmuyorda, her şey küreselleştiği zaman tüketim çılgınlığı oluyor. bizim insanımız bir şey eski olsun da ne olursa olsun, över de över, bitiremez. lakin eskiye rağbet olsa bit pazarrona bur yağardı bir kere.

ne güzel en üst kata çıkıyorsun yemeğini yapıyorsun. sen yemek yerken, arkadaşların, sevgilin iniyor alt kata alışverişini yapıyor. çoluk çocuğun varsa, bırakıyosun içindeki eğlence dünyalarına, çocukla uğraşmıyorsun rahatça geziniyorsun içinde.
sonra canın kahve mi istedi, gidiyosun kahveni de içiyorsun. her şeyini tek bir yerde halledip sonra evine geliyorsun.

neresi kötü şimdi bunun. değil bunu herkes biliyor. ama illa siyasi bir şeye çekecek mevzuyu o bünyeler. mesele o.
(bkz: avm)
eğer bu binalardan birini patlatmak istiyorsanız, bombanın konumu için en verimli bölge zemin kattır, büyük olasılıkla. bodrum katlarının kolonları daha güçlü ve sık oluyor, üst katlardaki patlama ise bodrum katlara ulaşamayabilir. fakat en iyi korunan yer de zemin kattır: güvenlik görevlileri desen bol bol, kameralar desen zaten gırla gidiyor. tabii ben bunu mimarların zekice bir hamlesi olduğunu düşünmüyorum, hayır. olsa olsa tesadüftür. zaten cia ile bir ilgim yok, patlatma işi de starbucks'ta otururken aklıma geldi.
avmler kapitalizmin tapınaklarıdır...
pazar günleri kapalı olması ya da 18.00'de kapatılması yönünde kanuni düzenleme yapılmak istenen devasa tüketim çılgınlığı merkezleridir. fakat düşünülen bu uygulamanın türkiye'nin kültürel yapısına -haftasonu tembelliği vs- ve yaşama biçimine uygun olmadığı ve sektörün önde gelenlerine göre de istihdam kaybına neden olabilecek olduğu da aşikar.
gün içinde yaşadıklarını anlatmayı seven bir yazarın bugün gittiği yer:

(bkz: avmnin en güzel kızını tavlamak)
(bkz: avm ye girip danışma mikrofunundan küfür etmek)
(bkz: avm tuvaleti çıkışında çıkan bayanlara bakmak)
(bkz: avm de güvenlikçi bayanla bakışmak)
(bkz: güzel ve açık bayanların bol olduğu avmler)
(bkz: güzel ve türbanlı bayanların bol olduğu avmler)
alışveriş, yemek ve eğlence gibi yaşamsal faaliyetlerinizi bir bina içinde giderebilip; sosyalleşme, doyma, barınma gibi ihtiyaçlarımızı rahatlıkla karşılayan ,özellikle kadınların sevdiği, para harcamayı tetikleyen, kredi kartsız gidilmesi gereken, herşey benim olsun isteği uyandıran, artık köşebaşlarına kadar açılan afili mekanlardır.
yaz aylarında ideal serinleme yerleridir.
manken gibi hatunların dolandığı alışveriş bölgeleri.
homo sapiens sapiens (AKILLI insan) ırkının kadın türünün deli olduğu ve vazgeçemediği yerdir.içeri girdiğinde kendini kaybeder.insanların üzerine saldırmaları bile beklenebilir.özellikle indirim varsa kesinlikle yaklaşılmaması gereken canlı türüdürler.avmler kesinlikle insan sağlığına zararlı yerlerdir.kadınların bu yerlere gitme zevki yüzünden erkekleri de bakırköy'e yollayan mekanlardır.ama ortam vardır.
Hiç birbirini tanımayan insanların, tanışmama yeridir.
son yıllarda apaçilerin uğrak yeridir ama tabi ki alışveriş değildir amaç.
(bkz: burdan kız düşer aga)
yemek katları gezilesi mekanlardır.

boşalan masalara bakınız. tepsilerde bırakılmış gıdalara bakınız, içi dopdolu kalmış içeceklere bakınız. hani obez usta değil herkes, yemek zorunda da değil aldığı her şeyi. ama bu yemeyenler ya da ziyan edenler avm denilen boklarda toplandıklarında durum gerçekten "yazık" sıfarını hak edecek bir hale dönüşüyor; çok büyük bir israf ve tüketimin merkezi haline geliveriyor avm'ler de.

arkadaş ile ne zaman bir avm'ye yolumuz düşse yemek katında "bu yemek artıklarıyla dünya doyar lan" muhabbeti yaparız.
sanki bir mekana zorla tıkıştırılmış insanları barındıran saçma sapan bina.
herkes acele acele bir şeyle yapma peşinde,amaçsız ama,neden yok.
ailelerin her hafta sonu tercihi,gençlerin buluşma noktası ve tabiki kapitalizmle gark olmuş bedenler ve beyinlerin oluşturduğu burjuva kesimin vazgeçilmezi.