bugün

29 mart 2009 yerel seçimleri

davos'taki görsel şölen * öncesi olsaydı yurt çapında %40 civarlarında olabilirdi akp. buna karşılık chp'Nin oyu %21 olurdu, mhp %13-15 civarında alabilirdi. lakin davos çok şeyi değiştirdi. kanaatimce akp 22 temmuzu geride bırakacak bir oran alacak. kişisel görüşüm %50-56 arası. evet tam olarak bu. chp %18-20 arasında bir yerlerde kilitlenecek yine. mhp nasıl bir partiyse kafamdaki oranı hiç bir şekilde değişmiyor. %13-15 arası.

buna karşılık özellikle yarış istanbul ve ankara'da kızıştığı için bu derece dikkat çekici olmayabilir akp'nin muazzam oy oranı. üç büyükşehir bazında ele alırsak bu seçimi, istanbul yine akp'de kalır, ankara'da az bir farkla gökçek alacak gibi duruyor. gerçi tanıdığım ankaralılar bu defa umutlu karayalçın'dan ama ben murat karayalçın'ın bir şekilde kendi hanesine eksi puan yazdırıp kaybedeceğini düşünüyorum. izmir'i ise açıklamaya gerek yok zira muhtemelen %43 aziz kocaoğlu, %30 civarı da taha aksoy alacak. haliyle 5 sene daha izmir chp'de kalacak.

bir de ilçe bazında tahminde bulunayım, konak ilçesi bu seçimde muhtemelen dsp'li erdal izgü tarafından alınacak. zira rakipleri chp'Li kemal karataş idi, ki kendisi parti içinde de istenmiyordu. zaten adaylığı da düştü. öte yandan ahmet sarışın akp'li rakibi. kendisi de konak'lılar tarafından pek sallanmayacaktır. izgü, karakteri ve ahmet piriştina gibi bir insanın zamanında sağ kolu olma avantajını iyi kullanacaktır.