bugün

atatürkün kitap ve okuma sevgisi

Atatürk, kitap okumayı seven, bilgi dünyasını sürekli geliştiren bir liderdi. Onun okul çağlarından beri başlayan kitap okuma alışkanlığı, harp okulu yıllarında da devam etmiş, dönemin birçok yerli ve yabancı yazarlarının fikir ve düşüncelerinden istifade etmiştir.

Harp akademisinde, çocukluk yıllarında başlayan birikimlerini ve siyasal gözlemlerini arkadaşlarına da anlatabilmek için el yazısı bir gazete çıkarmaya karar vermiş, gazetenin yönetim kurulunda görev alarak, gazetenin çoğu yazılarını tek başına yazmıştır.

Atatürk, Milli Mücadele yıllarında bile kitap okumaktan vazgeçmemiş, elde edilen zaferin kalıcı olması ve her alanda güçlü bir ülke konumuna gelinebilmesi için eğitimin ne denli önemli olduğunu her fırsatta dile getirmiştir. Bu yüzden eğitim ve öğretim konusu ile yakından ilgilenmiş, cumhuriyet yıllarında başlatmış olduğu okuma yazma seferberliğine “Başöğretmen” sıfatıyla bizzat iştirak etmiştir.

1930 yılından sonra yeni alınan kitaplar sayesinde büyük bir kütüphaneye sahip olan Büyük Önder, kitaplarla dolu olan kütüphanesinde saatlerce çalışır, okumuş olduğu kitapların altını kırmızı ve mor renkli kalemlerle çizer, kenarlarını işaretler, notlar alırdı.

Atatürk, kitap okumayı sevdiği kadar araştırma yapmayı, düşünce üretmeyi, araştırdığı ve düşündüğü konuları tartışmaya açmayı çok sever, özellikle tarih konusu ile yakından ilgilenirdi. Bu yüzden kütüphanesinde bulunan kitapların çoğunluğunu tarih kitapları oluşturmuştur.